Boczny wiatr

Prowadzenie, składanie w zakręty, jazda w grupie, hamowanie...

Boczny wiatr

Postprzez Krechagsx » wtorek, 4 stycznia 2011, 22:15

Witam!

Mam pytanie co do zachowania się w przypadku gdy nagle złapiemy wiatr boczny który mimo naszych starań chce nas zepchnąć z drogi ?

Chodzi mi tutaj dokładniej o to jak postępować czy hamować czy przyśpieszać ?
Jak zachowywać się na motocyklu ? itp. :)

Uważam, że na pewno przy da się to info nie którym nowym uczestnikom ruchu...

Najlepiej jak by wypowiedzieli się już tacy bardziej doświadczeni użytkownicy motocykli :)

Pozdrawiam...
Krechagsx

Postprzez TasmaN » środa, 5 stycznia 2011, 08:37

Lekki przeciwskret i balansowanie motocyklem, pochylenie nieznaczne w strone wiatru.

Uwazac trzeba bo jak skonczy wiac to moto leci nagle w strone pochylenia - row lub przeciwlegly pas.

Ogolnie - przeciwskret rzadzi :brawo:
TasmaN

Postprzez guardian_angel » środa, 5 stycznia 2011, 08:41

Jedno jest pewne, że przy bocznym podmuchu wiatru jeśli w porę nie skontrujesz to lądujesz w rowie albo na lewym pasie. Przyśpieszanie czy hamowanie raczej nie przeciwstawią się sile spychania motocykla z toru jazdy. Trzeba kontrować kierownicą najlepiej stosując przeciwskręt i obserwować co znajduje się przed nami i szybo reagować. Np jeśli wiatr wieje z lewej strony i mamy wymijanie z tirem to możecie być pewni że tir przysłoni wiatr a wy szybko będziecie się zbliżać do boku tira - trzaba poprawić kontrę i znowu być przygotowani na podmuch wiatru po minięciu tira. To samo tyczy się parawanów dźwiękoszczelnych, innych zabudowań i infrastruktury przy drodze.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Rutek » środa, 5 stycznia 2011, 11:51

No ja kiedyś wyprzedzałem tira. Jak potem mi zawiało to nie mogłem wrócić na prawy pas.
Ale jakoś troszkę się pochyliłem i dało radę.
Rutek

Postprzez zolwik » środa, 5 stycznia 2011, 16:15

Tak dla o przeiwskęcie mówcie świeżaką :diabel:

Jak ktoś dopiero uczy się jazdy to ten trik jest cieżki do nauczenia .
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez blacha » środa, 5 stycznia 2011, 17:23

No to czas najwyższy na naukę i trening, trening i jeszcze raz trening, ponieważ jak wiemy kierunek jazdy moto, najsprawiej i najefektywniej zmieniamy stosując przeciwskręt.
blacha

Postprzez Krechagsx » środa, 5 stycznia 2011, 18:30

Jeżeli chodzi o mnie to oczywiście wiem co to przeciwskręt... Stosuje go odkąd po CZ kupiłem Hondę... niby nie sprawiała problemów z nagłym ruchem kierownicy ale przesiadając się na ściga ma to znaczenie ogromne... :mrgreen:
Krechagsx

Postprzez ivan » środa, 5 stycznia 2011, 21:40

To ja tylko dorzucę że jak mocno wieje i wymijamy się z tirem to należy się trzymać od niego z daleka. Może pod koła nas nie wciągnie ani nie przewróci ale raz mi się zdarzyło że tir spowodował taki podmuch że myślałem że mi łeb urwie. Momentalny huk jakbym czymś dostał. Na szczęście na mój kierunek jazdy mocno nie wpłynęło.
No i na koniec chyba najlepsza rada:
Ściąga Cię wiatr i nie możesz sobie dać z nim rady - jedź wolniej :)
ivan

Postprzez Krechagsx » środa, 5 stycznia 2011, 21:53

A tak wgl ma coś wspólnego położenie się na baku gdy wieje wiatr boczny ? Daje to coś ?
Krechagsx

Postprzez ivan » środa, 5 stycznia 2011, 22:06

No na pewno daje bo masz mniejszą powierzchnię która "zbiera" wiatr. Środek ciężkości też się trochę wtedy obniża ale to już sprawa raczej drugorzędna.
ivan

Powrót do Technika jazdy