Pozdrawianie innych uczestników ruchu

Prowadzenie, składanie w zakręty, jazda w grupie, hamowanie...

Postprzez Krechagsx » czwartek, 6 stycznia 2011, 20:12

Zdaję sobie z tego sprawę dlatego nie jeżdżę tak by mieli mnie za co złapać... I czekam tylko żebym mógł już prawko robić... Co do wejścia przepisów z drogim kolegium i robienia prawa jazdy na A od 24 lat ma wejść to w 2013 roku... Czytałem ustawę więc raczej jest to dobre źródło... Co do jazdy nie jestem z siebie zadowolony, że nie mam prawka ale no cóż wiecie jak jest... A co do szybkiej jazdy to naprawdę nie każdy młody jeździec musi się wyżywać na motorze i zapierniczać... Pozdro.
Krechagsx

Postprzez dosiek77 » czwartek, 6 stycznia 2011, 20:14

Krechagsx napisał(a):w 2013 roku
przepraszam, może się mylę ale chyba w 2012?
dosiek77

Postprzez Krechagsx » czwartek, 6 stycznia 2011, 20:21

Właśnie nie... dokładnie było napisane że w 2013 r. chyba że zostanie to przyśpieszone ale jeżeli jest to opisane w ustawie z rokiem 2013 to jest to chyba prawdopodobne że wtedy wejdzie albo i później bo to w końcu Polska.

A tu taka ciekawostka :
W projekcie ustawy rzeczywiście pojawia się granica 24 lat, nie jest ona jednak granicą dostępu do prawa jazdy kategorii A. W świetle nowych przepisów każdy młodzieniec może rozpocząć ubieganie się o kategorię A1 już w wieku 16 lat, natomiast prawo jazdy kategorii A uzyskać będzie można w wieku 18 lat.

I jeszcze jedno taki cytat:
"OGRANICZENIE WIEKU od 24 LAT WCHODZI W ZYCIE DOKŁADNIE 19 stycznia ale 2013 ROKU !!"
Ostatnio edytowano czwartek, 6 stycznia 2011, 20:25 przez Krechagsx, łącznie edytowano 2 razy
Krechagsx

Postprzez GilotynaHTB » piątek, 7 stycznia 2011, 20:58

Krechagsx napisał(a): A co do szybkiej jazdy to naprawdę nie każdy młody jeździec musi się wyżywać na motorze i zapierniczać... Pozdro.

tez tak twierdziłem jednak rzeczywistość to zweryfikowała :P
GilotynaHTB

Postprzez brodaty_rider » sobota, 8 stycznia 2011, 09:46

GilotynaHTB napisał(a):
Krechagsx napisał(a): A co do szybkiej jazdy to naprawdę nie każdy młody jeździec musi się wyżywać na motorze i zapierniczać... Pozdro.

tez tak twierdziłem jednak rzeczywistość to zweryfikowała :P

Jak dla mnie to każdy młody zapierdziela ile fabryka dała lecz tylko na odcinkach prostych więc na wilnklach myślę ze wzięła by mnie jakaś 400 z doświadczonym kierowcą bo jeżdżę krótko. Tak więc wiadomo każdy chce poczuć prędkość i zapier... ale róbmy to panowie i panie z głową żeby było nas więcej a nie mniej.
Pozdro LwG!
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez Krechagsx » sobota, 8 stycznia 2011, 15:52

No ale mi chodziło o to że nie zapier... po mieście tylko jak wypadnę na proste odcinki z winklami bez zabudowań... A co do winkli to rzeczywiście może i racja ja jak miałem Hondę to po 110 w winkiel wchodziłem a teraz na GSX po prostu trzeba się przyzwyczaić bo jedzie się całkiem inaczej :) pozdro.
Krechagsx

Postprzez brodaty_rider » sobota, 8 stycznia 2011, 22:29

Dokładnie trzeba się przyzwyczaić lecz to nie wszystko podstawa to umiejętności a ich odpowiednia ilość wystarczy żeby opanować każdy motocykl więc najważniejsze są umiejętności a nie moc.
A wracając do tematu u mnie policja odmachuje :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez GilotynaHTB » niedziela, 9 stycznia 2011, 08:08

w moich stronach misiaki też odmachują :D nawet na pasie na kole latali :O
GilotynaHTB

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 9 stycznia 2011, 15:26

U mnie próbowali stawiać ale im nie szło ;p;p dobre z nich wariaty są ;D
brodaty_rider

Postprzez Bartek Tymoszuk » środa, 4 maja 2011, 23:23

Ja dotąd jeździłem 130 kilowym skuterem i w sumie większość która odpowiadała na pozdrowienie to nakedy turystyki i enduro , w super sportach raczej rzadko ale zdarzył mi się nawet facet który od świateł do świateł przegadał ze mną na bus'ie jadąć z 50 na godzine ?
harleyowcy nie machają nie kiwają super sporty racze też nie , ja zawsze kiwam głową w dół bo raz jak jechałem skuterem ktoś na nakedzie kiwnął mi głową i poczułem "stary jesteś elitą na drodze nie ważne czy to skuterek czy 1300 jesteś narażony na śmierć musisz być lepszym kierowcą od puszkarzy , jesteś elitą i inni motocykliści to też elita szanuj ich a oni będą szanować ciebie nawet na skuterku , i tak w sumie się działo do czasu sprzedaży skuta ;)
Bartek Tymoszuk

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 5 maja 2011, 07:20

Bartek Tymoszuk, miszczu bo do skutrów wiesz jakie zdanie ma większość motocyklistów teraz jak już będziesz miał sporą maszynę to Ci będą odmachiwać :P
brodaty_rider

Postprzez Bartek Tymoszuk » czwartek, 5 maja 2011, 07:33

No wiadomo że będzie różnica , a tera mi sie przypomnial ze nie rozumiem kto zdaje prawko na A jak mijalem setki motocykli na kursie to moze ze 2-3 osoby sie przywitaly :P
Bartek Tymoszuk

Postprzez slawekd » czwartek, 5 maja 2011, 08:30

Gdy lecisz po trasie to nie ma problemu. Bardzo rzadko się zdarza aby ktoś nie odpowiedział. :)
slawekd

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 5 maja 2011, 08:31

No ja nie wiem skuterem nigdy nie jeździłem :P
brodaty_rider

Postprzez Nyuno » czwartek, 5 maja 2011, 08:45

To zależy. Niektórzy odpowiadają, inni nie. Niektórzy mają to w doopie, inni po prostu nie zauważają.

Mi się zdarzyło parę razy, że i skuter do mnie machał :)
Obrazek
Nyuno

Postprzez bostea » czwartek, 5 maja 2011, 09:20

Skutery często nie machają, ja sobie to tłumacze w ten sposób, że niezbyt pewnie się czują i wolą trzymać kierownicę, a skinienia głową czasami po prostu nie widać :)
Ja lubię machać i lubię jak mnie pozdrawiają :mrgreen: Jak robiłam prawko, to wyprzedził mnie motocyklista, delikatnie zwolnił i mnie pozdrowił - to było takie strasznie miłe :mrgreen: Jeszcze nie byłam pełnoprawna, a już zaakceptowana :brawo:
Dlatego jak widzę elkę to też macham i wtedy najczęściej pozdrawia mnie instruktor :lol:
BoSte@
bostea
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 5 maja 2011, 09:35

Ja zawszę macham wszystkim elom też :P a jak egzamin to podjeżdżam do niego pozdrawiam odcinam pokaże mu że ok on czy ona się zawszę uśmiechnie kiwnie głową redukcja i ogień :D
brodaty_rider

Postprzez DiElektryk » czwartek, 5 maja 2011, 19:12

bostea napisał(a):Skutery często nie machają

Myślę, że większość po prostu nie wie o takim zwyczaju :), ja sam dowiedziałem się o nim gdy pierwszy raz na moto wyjechałem i ludzie do mnie machali - o co kaman? Qmpel mi wytłumaczył że to nie znaczy że mam kapcia albo olej się leje z silnika i odtąd moje życie stało się prostsze huehue :mrgreen:
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez max_kom » czwartek, 5 maja 2011, 19:49

ja z kolei sam macham jeśli mogę i z reguły inni odmachują - miałem przypadek taki, że policjant na moto pierwszy machnął - kwestia kultury moim zdaniem, no i bezpieczeństwa...
max_kom

Postprzez tomek20 » czwartek, 2 czerwca 2011, 22:02

Ja o tym machaniu też dowiedziałem się jadąc pierwszy raz konkretniej ;) wczesniej wiedziałem ze LWG ale myślałem ze to tylko takie powiedzenie:)
tomek20

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technika jazdy