OBROTY SILNIKA

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez forest » środa, 13 lipca 2011, 09:56

Bartek Tymoszuk, z racji wieku moto to może być wszystko.. Ja swój oddałem z podobnymi objawami do kilku serwisów.. w żadnym se nie poradzili.. oddali moto po regulacjach, czyszczeniach.. ale kasy nie wzięli... a ze środek sezonu to nie maja tam czasu na zabawę.. Zawsze proponowali żeby zima zajechać to poleku, będą mieli dużo czasu to się za to wezmą:)
Co do problemu, zakładając ze wszystkie regulacje są zrobione prawidłowo.. to rzeczywiście wygląda na lewe powietrze które może ciągnąć na całej długości od wlotu filtra powietrza.. aż do samego cylindra (u mnie ciągnął przez spękaną głowice :( ). Wiec możliwości jest dużo :ufo:
forest

Postprzez Bartek Tymoszuk » środa, 13 lipca 2011, 15:10

No wwłaśnie teraz już wiem , że to istnieje tylko Reymonta , zwłaszcza że to ode mnie 5 minut :) mam do kupienia gsxfa 600 za 800 zl wszystko w nim jest tylko silnik zatarty ....
musze popatrzec bo mam pare rzeczy do kupienia a cena zajebista (do tego zarejestrowany wiec mozna kupic silnik i go potem sprzedac ...) wymienie ta puszke wymienie krucce bo moje faktycznie sa w oplakanym stanie i bede myslal ... najwazniejsze zeby zachowac spokoj ... bo moto ogolnie jezdzi mega zajebiscie tylko te wolne obroty heh ... ;-) pozdrawiam

p.s. adriann trzeba sie w koncu zgadac , jeszcze dielektryk i rutek i dzisiaj jakeigos goscia zaprosilem na forum na imbryku jechal
Bartek Tymoszuk

Nie ma wolnych obrotów

Postprzez menciak » czwartek, 9 lutego 2012, 00:20

Witam! Mam następujący problem z moim gsx-f z 1991 roku, motor odpala po troche dłuższym kręceniu ale to normalne motor stał ponad 2 lata w garażu, wymieniłem świece, olej, filtr i gdy go odpaliłem to wkręcił się ok 4 tysięcy i nie chce zejsc niżej dodam że odpalałem go bez filtra powietrza nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Motor normalnie wchodzi na obroty tylko że jego wolne obroty to 4 tyś.
regulacja na gaźnikach jest skręcona do zera.
menciak

Postprzez szybki_czopek » czwartek, 9 lutego 2012, 00:34

Skoro twierdzisz że stał długo to zobacz w jakim stanie są linki czy luźno chodzą, może gaz albo ssanie trzyma ?
Obrazek
szybki_czopek

Postprzez stachuwp » czwartek, 9 lutego 2012, 17:09

Objaw wskazuje na "lewe powietrze" dostające się do gaźnika. Sprawdź przewody gumowe oraz kapturki na gaźnikach czy są na miejscu oraz czy nie są nigdzie pęknięte.
Oczywiście sprawdź najpierw powyższe rady.
był -> Chart 210
-> GS 500 Five Star 98r
jest -> Ogar 200
-> ETZ 150
-> ETZ 150 99% oryginał
-> GSX 600F
stachuwp

Postprzez DiElektryk » czwartek, 9 lutego 2012, 20:25

Jest teżjeszcze pokrętełko od wolnych obrotów - kręciłeś nim? coś sie zmienia?
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez TasmaN » piątek, 10 lutego 2012, 09:29

Filtr powietrza zaloz. IMO to nie lewepowietrze tylko jego nadmiar bez filtra.
TasmaN

Postprzez stachuwp » sobota, 11 lutego 2012, 01:02

Zacznijmy od podstaw...

1. Autor pisze że śruba "jest skręcona" co teraz domniemam wkręcona do oporu a to podwyższa wolne obroty. Śruba wykręcana obniża obroty.

2. Przy śrubie całkowicie odkręconej oraz manetce w punkcie "zero" nie ma możliwości "nadmiaru powietrza" bo niby skąd gaźniki miały by te powietrze wziąć?

Natomiast zgadzam się że bez założonego AIRBOXA silnik nie będzie pracował poprawnie z racji obniżonego podciśnienia, lecz 4000 obr./min "na wolnych" to mało prawdopodobne.
był -> Chart 210
-> GS 500 Five Star 98r
jest -> Ogar 200
-> ETZ 150
-> ETZ 150 99% oryginał
-> GSX 600F
stachuwp

Postprzez dziadekartur » niedziela, 12 lutego 2012, 09:54

Wtam wszystkich. Panowie i Panie moim zdaniem w tym przypadku może być wiele przyczyn takiego zachowania się silnika - a to kilka z nich:
1) nie odbija szyna ssania lub nie są szczelne uszczelki szyny,
2) nieszczelne uszczelki przy ośkach przepustnic, lub przepustnice się nie domykają ,
3) żle ustawiony gaz na manetce (linka zbyt naciągnięta),
4) zasklepione (naturalne dysze - trzy dziurki) pod przepustnicami powietrza,
5) lewe powietrze na kopułkach gaźników ( po długim staniu uszkodzone lub zdeformowane membrany) -dokręcić z wyczuciem kopułki.
MOJA RADA sprawdzić punkt 1, 3 i 5 - jeżeli to nie to - demontaż gażników, dokładne ich umycie, przedmuchanie, sprzwdzenie szczelności i ustawienie wstępnych parametrów włącznie z szyną gazu(obrotów)
POZDRAWIAM
Ostatnio edytowano niedziela, 12 lutego 2012, 09:56 przez dziadekartur, łącznie edytowano 3 razy
dziadekartur

Postprzez Majkelo » sobota, 3 marca 2012, 11:18

Zerknij też na króćce dolotowe. Materiał potrafi sparcieć i puszczać na lewo powietrze.
masz wtedy efekt pływających lub podwyższonych obrotów.
Majkelo

Postprzez RamzesS » poniedziałek, 12 marca 2012, 13:36

menciak, dziadekartur może mieć rację jeśli chodzi o pkt. 1 i 2. Po zimie odpalając ssanie dałem, odpalił, odpuszczam ssanie i 4k obrotów cały czas i zagwozdka... Porozkręcałem trochę i szyna z linką przez wilgoć zastały się i ssanie ciągle otwarte było. Poczyściłem i jest git.

Pozdro
Patrzę Na Okno i Jarzę Że Się Fireball`em Poparzę :)
RamzesS

Postprzez wojtas8004 » środa, 21 marca 2012, 20:57

Cześć. Mam następujący problem! W moim gsxf 600 jestem po wymianie świec,przewodów,wymianie filtrów i oleju,czyszczeniu i synchro gażników,a i tak jest problem z obrotami. Po odpaleniu i zdjęciu ssania wchodzi raz na wyższe raz niższe obroty. Czasami prawie gaśnie i muszę bujnąć manetką i w tedy wskoczy z powrotem na 1200 obrotów. :idontknow:
wojtas8004

Postprzez dziadekartur » czwartek, 22 marca 2012, 09:09

Witam . Wojtas objawy o których piszesz są bolączką tego rocznika - ja miałem identyczne problemy ale:
1) jeżeli masz nowe świece musisz je dobrze wypalić - przejedź przynajmnie 20 km i sprawdz czy przyczyna ustała - jeżeli nie;
2) zakładam, że było robione synchro, podnieś obroty śrubą wolnych obrotów - jeżeli silnik zacznie falować to prawdopodobnie dostaje lewe powietrze lub któryś gaźnik jest zapchany - mówię o dyszkach, luzach przepustnic itp.
Jak zrobisz pkt 1 i 2 napisz co się dzieje i będziemy się zastanawiali. Moja suzi juz nie osiąga serwisowych wolnych obrotów ale nie gaśnie. POWODZENIA
Ostatnio edytowano czwartek, 22 marca 2012, 09:09 przez dziadekartur, łącznie edytowano 1 raz
dziadekartur

Postprzez wojtas8004 » czwartek, 22 marca 2012, 20:39

dziadekartur! Mechanik podociągał wszystko i lewego powietrza nie powinien łapać. Obroty na razie się uspokoiły. Oby tak zostało. Dzięki za rady. pozdrawiam. :brawo:
wojtas8004

falują obroty

Postprzez kajek85 » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 17:35

Forumowicze
dziś odpaliłem moto mimo chłodu i trochę popałowałem i na światłach obroty falowały w granicach 1,2-1,5 tys obrotów lub stały blisko 1,5. Czy to normalne? czy trzeba zrobić synchro gaźnbików czy może to wina niewymienionego brudnego filtra powietrza?
kajek
kajek85

Postprzez KR-Ociec » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 17:44

najszybciej i najwygodniej - filtr powietrza a potem spr. i pogdybamy :)
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez lewmichal » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 21:10

I trochę skręć wolne obroty
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Majkelo » wtorek, 3 kwietnia 2012, 08:18

Wymień filtr, rozgrzej silnik i sprawdź (zakładamy, że świece są ok ?).
Jeśli nie przejdzie to zerknij w jakim stanie są króćce - może gdzieś zasysa na lewo.
Jeśli są ok, to wtedy zacznij myśleć o synchro gaźników.
Majkelo

Postprzez Salvelinus » wtorek, 3 kwietnia 2012, 08:24

Ja własnie robię u siebie synchro, gdyż po zmianie na przelotowy wydech MIVV jest lekka dziura między 6-7tys.Zdaję sobie sprawę że trza równiez wzbogacić mieszaknę. Mam Carbtune pro, chcessz się podłączyć to dawaj :):):)
Salvelinus

Postprzez guardian_angel » wtorek, 3 kwietnia 2012, 11:43

kajek85, przyglądam się Tobie od dłuższego czasu i muszę stwierdzić że zdecydowanie obca jest dla ciebie funkcja SZUKAJ !!! To jest ostatnia moja prośba / groźba / pouczenie, potem będziesz zbierać punkty.

Najpierw znajdz temat który jest już na forum, poczytaj go, a jeśli nie znajdziesz nadal odpowiedzi na swój problem to załóż nowy wątek. Ale po co zakładasz wątek który już jest ???
Ostatnio edytowano wtorek, 3 kwietnia 2012, 11:43 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK