PROBLEM Z ODPALENIEM

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Krystian » czwartek, 25 marca 2010, 18:06

Co do pozycji kranika na jakiej jeździmy to ON. Nie jeździ się na RES, bo wtedy cały syf z baku spływa. Wiadomo, że jak mus to mus, ale nie non stop.
Krystian

Postprzez chomik203 » piątek, 26 marca 2010, 08:47

Żeczywiście benzyna spłyneła do oleju było chyba z 10 litrow tego w sumie,wymieniłem olej i wreszcie zaplaił.Ale co z tego jak teraz mocy niema chodzi na 4 cylindrach i troche kopci i chyba jakas uczszelka puszcza bo kapie olej.Już nie mam siły oddałm go do mechanika,wie ktoś co sie mogło stać?

[ Dodano: 26-03-10, 08:52 ]
A i jeszcze obroty lataja jak głupie i co chwile sam gaśnie,boje sie że niewyrobie z kasa na naprawe
chomik203

Postprzez miki1406 » piątek, 26 marca 2010, 14:33

Możesz mieć uszkodzone zaworki iglicowe, albo oring'i gniazd zaworków... Gaźniki leją i jest problem... Jeśli lały gaźniki może być mokry filtr powietrza i zalewa silnik (za duże podciśnienie).
miki1406

Postprzez Krystian » piątek, 26 marca 2010, 16:04

Teraz najlepiej będzie przeczyścić gaźniki, regulacja zaworów, synchronizacja gaźników. Sprawdź filtr tak jak pisze miki1406. Może wystarczy wyczyścić bez konieczności wymiany.

Sprawdź skąd dokładnie kapie olej. Może niedokładnie dokręciłeś śrubę spustową, albo uszczelka jest do wymiany (pod tą śrubą).
Ostatnio edytowano piątek, 26 marca 2010, 16:06 przez Krystian, łącznie edytowano 2 razy
Krystian

Postprzez chomik203 » sobota, 27 marca 2010, 21:32

Dzieki podsune mechanikowi wasze pomysły jak to naprawić,niestety może sie tym zająć dopiero od wtorku.Napisze co bedzie trzeba naprawić może komuś z podobnym przypadkiem sie przyda.
chomik203

Postprzez kyrtap87 » niedziela, 28 marca 2010, 09:14

podpinam się do tematu mam taki problem chyba elektronika ,,zdarza się ale na szczęście nie zawsze że mi nie łapie rozrusznik ,to ściągam siedzenie wypinam bezpiecznik ,przekaźnik i łapie jak już odpali przycisnę mu np do 8 tys na 1 i rozłącza zapłon i znowu trzeba wyciągnąć bez albo przekaźnik i potem jest git dodam jeszcze jeszcze ze nie za każdym razem odpala gdzie szukać usterki jeździć się da ale to masakrycznie wkur... :/
kyrtap87

Postprzez Mars » niedziela, 28 marca 2010, 12:02

Kyrtap87- patrz- udało ci się zmieścić to wszystko w jednym zdaniu. A teraz napisz po polsku :P .
Mars

Postprzez zary » poniedziałek, 29 marca 2010, 14:54

szukaj w złączkach czy czasem sie nie zaśniedziało im.
zary

Postprzez kyrtap87 » poniedziałek, 29 marca 2010, 17:38

Mars, co ty taki do przodu .zary, kupuje inny przekaźnik
kyrtap87

Postprzez seba_crx » wtorek, 30 marca 2010, 14:03

Kolejny raz koledzy prosze o pomoc. Tak jak wczesniej pisalem mialem problem z uruchomieniem moto. Po sprawdzeniu sprezania okazalo sie ze na 2 cyl jest 8atm, a na pozostalych 2 2atm. Oddalem moto do mechanika ktory stwierdzil ze rozsypala sie glowica, wiec oddalem ja do planowania, wymiany uszczelniaczy i dotarcia zaworow. Niestety po tej operacji okazalo sie ze sprezanie jest jeszcze nizsze tj na 2 cyl pozostalo na poziomie 7-8 atm natomiast na pozostalych wacha sie do 2atm. Moje pytanie czy moze to byc wina zle zrobionej glowicy czy przyczyny szukac raczej po stronie pierscieni ?? Prosze jeszcze o info czy orientujecie sie w cenach pierscieni oraz czy jest to warte zachodu czy lepiej szukac silnika?? Pozdrawiam
Ostatnio edytowano wtorek, 30 marca 2010, 14:05 przez seba_crx, łącznie edytowano 1 raz
seba_crx

Postprzez guardian_angel » wtorek, 30 marca 2010, 15:20

seba_crx, Chyba taniej wyjdzie ci kupić cały nowy silnik, ale z tym bywa różnie nigdy nie wiadomo co się trafi, z drugiej strony jak już masz głowicę zrobioną to zostało już tylko pierścionki pozmieniać ewentualnie tulejowanie cylindrów, bo już trochę kasy w to włożyłeś więc możesz pociągnąć tą sprawę już do końca. Przekalkuluj sobie ile już włożyłeś, ile nowy silnik, ile dalszy remont.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez tobocian » czwartek, 1 kwietnia 2010, 12:11

seba_crx napisał(a):Niestety po tej operacji okazalo sie ze sprezanie jest jeszcze nizsze tj na 2 cyl pozostalo na poziomie 7-8 atm natomiast na pozostalych wacha sie do 2atm. Moje pytanie czy moze to byc wina zle zrobionej glowicy czy przyczyny szukac raczej po stronie pierscieni ??

Jeżeli silnik "pracuje" to odkręć korek wlewu oleju,jeżeli będzie waliło spalinami to pierścionki.
Może być też wina źle zamontowanej głowicy,uszczelki pod głowicą...mechanik konkretny czy pan Kazio z garażu?
tobocian

Postprzez gooxes » czwartek, 8 kwietnia 2010, 21:23

dzisiaj zrobiłem aż 34 km w tym połowę na 2 garach :roll:
motocykl raz gada na cylindrach 1 i 2 a raz nie. Myślicie że może to być wina fajek lub kabli zapłonowych?? jak chwile postoi i ostygnie to gada na 4.
Chyba że może to być wina kranika, szybciej napełnia gaźniki 3 i 4, choć zamieniłem przewody paliwowe i nie pomogło.

Macie jakieś pomysły??
gooxes

Postprzez miki1406 » piątek, 9 kwietnia 2010, 12:09

Mój pomysł za małe luzy zaworowe - za ciasno. Pod wpływem temperatury zawór się podpiera i otwiera... i kompresja ginie w czeluściach tłumika :mrgreen:
miki1406

Postprzez gooxes » piątek, 9 kwietnia 2010, 14:50

to na końcu, dwie opcje
gaźnik 1 i 2 napełnia się wolniej od 3-4
łapie przebicie na dwóch pierwszych garczkach
jak przekręce na pri to gaźnik 3-4 zostaje przelany zanim do 1 i 2 skapnie choć odrobinę paliwa

[ Dodano: 12-04-10, 17:26 ]
problem rozwiązany, wywaliłem filterki i skróciłem przewody paliwowe
gooxes

Postprzez chomik203 » czwartek, 15 kwietnia 2010, 14:22

A propo mojej suzi miałem napisać co trzeba było naprawić po zostawienieu na PRI na zime.Wiec tak naczekałem sie troche bo w warsztatach meksyk panuje,ale miałem szczescie wystarczyło zrobic regulacje gażników i ich wyczyszczenie.Oczywiście w filtrze powietrza była jeszcze benzyna wszytko było trzeba wyczyścic i chodzi.
chomik203

Postprzez TasmaN » czwartek, 15 kwietnia 2010, 14:30

chomik203 napisał(a):A propo mojej suzi miałem napisać co trzeba było naprawić po zostawienieu na PRI na zime.Wiec tak naczekałem sie troche bo w warsztatach meksyk panuje,ale miałem szczescie wystarczyło zrobic regulacje gażników i ich wyczyszczenie.Oczywiście w filtrze powietrza była jeszcze benzyna wszytko było trzeba wyczyścic i chodzi.

a wymiana oleju i filtra oleju ?
TasmaN

Postprzez chomik203 » czwartek, 15 kwietnia 2010, 18:14

Oczywiście tez zostało wymienione i świece też.Nareszcie moge śmigać :mrgreen:
chomik203

Postprzez kyrtap87 » niedziela, 18 kwietnia 2010, 08:23

wczoraj robiłem u siebie synchro czyszczenie i kompresje na garach sprawdzałem wyszło 1/ 11 2/ 10,5 3/ 11 4/ 10,5 za wszystko zapłaciłem 120 zł ,, teraz to się sam rwie na koło
kyrtap87

Postprzez gooxes » niedziela, 18 kwietnia 2010, 11:51

kyrtap87, kompreche mierzyłeś na ciepłym czy na zimnym?? na full otwartej manetce?? pytam bo nie wiem czy sam dobrze mierzyłem
gooxes

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK