PROBLEM Z ODPALENIEM

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez iavbi » wtorek, 15 czerwca 2010, 13:02

Tak jak w temacie, mam problem z odpalaniem ;/ ale na ciepłym, muszę go chwilę pokręcić dodać troszkę gazu i wtedy odpala, trwa to czasem długo z 2s

co może być?
wiem że zimą miał podobnie jak go czasem odpalałem w garażu, ale na zimnym, a jak podłączyłem kable do auta to kręcił na dotyk, może mam słaby akumulator i go podładować??
iavbi

Postprzez Budzik » wtorek, 15 czerwca 2010, 14:33

mzoe masz za stary akumulator
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez adamRS » wtorek, 15 czerwca 2010, 14:35

U mnie akumulator nowy i objawy podobne :P
adamRS

Postprzez guardian_angel » wtorek, 15 czerwca 2010, 14:37

2 sekundy to też tak mam, może słaby aku, może gaźniki brudne, ale mi to nie przeszkadza, a na ciepłym zawsze z gazem, na zimnym zawsze z saniem i problemu nie będzie
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez zary » niedziela, 20 czerwca 2010, 16:25

mi sie wydaję, że ze względu na prąd rozruchu na motocyklowym aku musi troszkę pokręcić a na samochodowym od strzała, różnicą jest w sumie ~300A i wiadomo rozrusznik zabiera i może za pierwszym obrotem za duży opór jest i nie starcza na cewki
zary

Postprzez roger » środa, 28 lipca 2010, 22:52

Witam,
dzisiaj kupilem swój pierwszy motor ... i juz problem.
Otoz nie chce zapalic. Pare godzin wczesniej przy ogladaniu zapalal normalnie za kazdym razem. A u mnie tylko kręci, niby próbuje zaskoczyc, ale nic :(
Dolalem nawet benzyny, zeby miec pewnosc. Moze ja to jakos zle robie? Ssanie ma byc na samym dole? Pozycja kranika jest w pozycji RES. Przekrecenie manetki nie pomaga.
Prosze o pomoc dla poczatkujacego uzytkownika :) Dzięki
roger

Postprzez guardian_angel » czwartek, 29 lipca 2010, 11:58

Może go już na wstępie zalałeś ?
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez gladki83 » czwartek, 29 lipca 2010, 17:42

Albo słaby akumulator.... i nie dostaje kopa.
gladki83

Postprzez Alpha » czwartek, 29 lipca 2010, 18:12

roger napisał(a):...... przy ogladaniu zapalal normalnie za kazdym razem........

Może po prostu zalane i zanieczyszczone świece - nie osiągnęły temperatury samooczyszczenia , w czasie wielokrotnego odpalania . Swiece wyczyścić - opcja szukaj ;)
Alpha

Postprzez kubaski1989 » środa, 11 sierpnia 2010, 13:58

U mnie natomiast panowie mam takowy problem: Gdy odpalam zimny motocykl na ssaniu, to lubi sobie kichnąć i obroty troszkę falują, dopiero jak się rozgrzeje to wszystko jest OK. Co o tym sądzicie??
kubaski1989

Postprzez Alpha » środa, 11 sierpnia 2010, 15:05

A przy ilu obr/min nagrzewasz silnik ? U mnie 2,5 tys i sa stabilne . Przy 2 tys miał tendencje do spadania z obrotów .
Alpha

Postprzez kubaski1989 » środa, 11 sierpnia 2010, 21:37

Też coś w tej granicy, staram się nie przekraczać 3 tys obr/min.
kubaski1989

Postprzez Mars » wtorek, 14 września 2010, 17:38

miki1406 napisał(a):LUDZIE DOSZEDŁEM!!!
Jeśli moto chodzi wam oki na wolnych na 3 tyś ale za chiny nie ustawicie fabrycznych 1,7tyś obr/min... Jeśli macie problem z odpaleniem rozgrzanego moto... Jeśli po rozgrzaniu zaczyna poszarpywać i przerywać... Jeden powód ! Lejące gaźniki... Co to znaczy ?? Znaczy to tyle, że po osiągnięciu przez pływak poziomu w którym powinien zamknąć on zaworek dopuszczający bene do komory pływakowej, on albo puszcza paliwko, albo paliwo puszcza oring wokoło gniazda zaworku... Pozycja kranika PRI dodatkowo wzmaga efekt, bo po nocy mamy z 500ml paliwa w filtrze powietrza, a silnik jakby się zacina, bo jak na garze jest trochę paliwa, a jak wiemy jest to płyn nieściśliwy w porównaniu do gazu to silnik wali tłokiem w paliwo i mamy efekt jakby coś blokowało silnik, albo rozruch siadał...

Oddam moto do serwisu, bo u mnie faktycznie dość często słychać odgłos zacinania się silnika. W dodatku od momentu kupna czuć było benzynę. Teraz zauważyłem, że jak jest ciepły, to pod żadnym pozorem nie wolno podczas uruchamiania silnika kręcić manetką. Pozostaje oddać moto fachowcowi.

[ Dodano: 06-10-10, 17:29 ]
No cóż-mam wyczyszczone i zsynchronizowane gaźniki; wymienione świece na Denso U 27 ETR oraz wymieniony filtr paliwa. Wszystko było cacy do dzisiaj- za przeproszeniem "krowa" ( jestem wściekły i nie mam dzisiaj na moją suzi innego określenia ) odmówiła współpracy. Nie mogłem uruchomić zimnego silnika. W końcu wykręciłem świecę i postanowiłem sprawdzić iskrę. I co? I wielka lipa! Iskra raz jest a raz jej nie ma, czyli dzieje się dokładnie to, co na początku sezonu.
Wyjścia są na razie dwa:
1- do wymiany akumulator, bo daje tylko tyle prądu, że wystarczy na rozrusznik i czasami na świece;
2- wymiana cewek zapłonowych razem z kablami i fajkami.
Koszty się nie liczą- muszę mieć niezawodny motocykl!

Najpierw sprawdzę uruchamianie silnika na akumulatorze brata, a potem zawiozę swój do specjalisty, aby go sprawdził pod obciążeniem.

Możecie mi napisać, gdzie kupię cewki do Suzuki GSX 600F z 2002r? W larsonie nie widzę.
Mars

Postprzez firefox » środa, 6 października 2010, 16:44

A szukales na allegro?

cewki

Dodatkowo moge zapytac kolegi, ktory handluje czesciami i jak chcesz moge dac namiary na sklepy internetowe w ktorych sie zaopatrywalem w czesci.
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez zolkos » środa, 6 października 2010, 16:46

ja raczej Ci doradze 2 bo nawet gdybys akumulator mial slaby to bys odpalil go na zapych :P ja juz tak sprawdzilem xD
zolkos

Postprzez Mars » środa, 6 października 2010, 17:24

Dziękuję za odpowiedzi, ale chyba znaleźliśmy winowajcę. Podłączyłem ako z suzi mojego brata ( ma "imbryka" ) i ... na świecy pojawiła się piękna, pełna iskra, oraz silnik zaczął pracować na trzech cylindrach. Po wkręceniu czwartej świecy silnik uruchomił się bez najmniejszego problemu. Czynność powtórzyliśmy jeszcze dwa razy. Za każdym razem silnik od razu się uruchamiał.
Na tę chwilę ogłaszam, że głównym winowajcą jest akumulator firmy MLine. Nie mam bladego pojęcia ile ma lat, więc czas na wymianę.
Mars

Postprzez firefox » środa, 6 października 2010, 17:34

Moge Ci w rozsadnej cenie zalatwic Yuase bardzo dobre aku :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez siudzi » piątek, 8 października 2010, 12:50

Za ile masz ta yuase? Jaki prąd rozruchu? ile Ah?
Siemka [you]!!! Wpadniesz do Świecia na spota?
siudzi

Postprzez Mars » środa, 13 października 2010, 15:29

Temat zakupu akumulatora jest dla mnie nieaktualny. Dzięki!
Mars

Postprzez pawele » poniedziałek, 8 listopada 2010, 19:30

Mam takie pytanie, może i głupie ale jestem jeszcze laikiem w sprawie mechaniki:/. Czy jest taka możliwość żeby rozrusznik miał blokadę i nie kręcił czy niskim poziomie oleju czy to może wina aku albo czegoś innego??
pawele

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK