Olej przy uszczelce pod głowicą

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Olej przy uszczelce pod głowicą

Postprzez k.adrian1 » środa, 10 lipca 2013, 07:19

Wczoraj zauważyłem, że sączy mi się olej z lewej strony silnika spod uszczelki pod głowicą. Przez 5k kilometrow widziałem, że silnik w tym miejscu jest bardziej czarny, ale jakoś nie zwracałem na to uwagi bo było to prawie niewidoczne, ale wczoraj przyjrzałem się bliżej i zobaczyłem co się dzieje, ale oleju było niewiele. Czy może to oznaczać, że w najbliższym czasie będę musiał szykować pare porządnych groszy na naprawę silnika? Mial ktoś z Was do czynienia z tym co ja?
k.adrian1

Postprzez TasmaN » środa, 10 lipca 2013, 08:30

Sączy czy sie poci?
Wymyj dokladnie i zobacz po jakim czasie i ile sie znow pojawi...

Zapocic sie czasem moze, szczegolnie Jajko :)
TasmaN

Postprzez Budzik » środa, 10 lipca 2013, 12:53

i z pod głowicy czy z pod pokrywy zaworów?
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez unio » środa, 10 lipca 2013, 13:09

Pewnie z pokrywy bo to normalka jak ktoś regulował zawory. Nic sie nie przejmuj ino najwyżej przy następnej regulacji kup czarny silikon do silników i posmaruj uszczelkę jeżeli nie jest przerwana.
unio

Postprzez k.adrian1 » środa, 10 lipca 2013, 13:32

Nie, pokrywa zaworów jest w porządku. To jest uszczelka pod glowicą ( ta mniej wiecej w polowie wysokosci silnika miedzy zeberkami). Wyczysciłem dzisiaj, zobaczymy czy bedzie sie pocic
k.adrian1

Postprzez Budzik » środa, 10 lipca 2013, 14:43

k.adrian1, własnie dlatego sie pytałem czy pod zaworami, czy pod glowica, bo często się ludziom myli, zwłaszcza, że uszczelka od glowicy jest w polowie wysokości żeberek:) Zobacz ile cieknie i wtedy decyduj, ale wiem jedno na pewno mnie nie będzie lecieć z biegiem czasu (no chyba że skończy się olej :))
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez k.adrian1 » środa, 10 lipca 2013, 20:05

Zobaczymy za pare dni. Głównie chodzi mi o to czy nic sie nie stanie jak pojadę w trase bo chce zaliczyć słowację w tym roku i niewiem czy cos z tego wyjdzie przez ta uszczelke ;/
k.adrian1

Postprzez Gof » piątek, 12 lipca 2013, 15:55

k.adrian1 napisał(a):Zobaczymy za pare dni. Głównie chodzi mi o to czy nic sie nie stanie jak pojadę w trase bo chce zaliczyć słowację w tym roku i niewiem czy cos z tego wyjdzie przez ta uszczelke ;/

Jak delikatnie się poci albo nawet kapie to olej to, bierz do plecaka olej na dolewki i jedź, w razie czego będziesz mówił, że Suzuki tak znaczy swój teren.

Mi przecieka wysprzęglik (Hayka ma hydrauliczne sprzęgło) i też jeżdżę z płynem w plecaku, temat do zrobienia, ale jeździć nie przeszkadza, tylko trzeba kontrolować stan płynu.
Gof

Powrót do SILNIK