DODATKOWE OŚWIETLENIE

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Postprzez Budzik » czwartek, 5 lipca 2012, 09:34

w lampe halogenowa :P
ech cos mi ostanio nie idzie przeelwania mysli na papier :P
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez korytarz4 » czwartek, 5 lipca 2012, 16:50

Toi że lampy mają homologację to jedno, ale nie wolno ich montować na motocyklu. Ilość świateł zarówno mijania, pozycyjnych jak i długich jest ściśle określona dla pojazdu jednośladowego jakim jest motocykl. Kiedyś chciałem coś sobie dodać ( oświetlenie w celu poprawy bezpieczeństwa ) i niestety przepisy mnie ograniczyły, dodam, że dość mocno w pewnym momencie interesowałem się tematem oświetlenia w motocyklu.
Pozdrawiam Kuba
korytarz4

Postprzez Matus » czwartek, 5 lipca 2012, 17:21

powiem Wam że te "dalekosiężne" halogeny soczewkowe są do dupy.
miałem to w aucie przez miesiąc i wywaliłem bo nic nie dawało :(
a najlepsze jest to, że są nieszczelne, wlewa się do nich woda i odbłyśnik zrobiony z plastiku natychmiast traci warstwę odbijającą światło...
a do tego musisz je zamontować tak, żeby te śrubki mocujące były w poziomie, bo tak działa przesłona w soczewkach, że pół świeci a pół nie i jest to podział w poziomie :)
Matus

Postprzez Budzik » czwartek, 5 lipca 2012, 17:27

korytarz4, ja rowniez sie dowiedzialem co i jak. i jesli chodzi oswiatla drogowe to mozna zamontowac drugie swiatlo drogoweo (czyli w sumie 2, razem z glownym) jezeli motocykl przekraca 1.3m szerokosci :D. nawet jak bedize zainstalowana na motocyklu lampa a nie bedzie podlaczona to policjant moze sie przyczepic bo on nie wie czy to dziala czy nie ale widzi ze jest zainstalowane. Pan z okregowki powiedizla mi rowniez ze wiele motocykli jezdzi z takimi dodatkowymi swiatlami. a wszystko zalezy od policjanta jaki nas zatrzyma :)
A nawet jak beda te swiatla jakos zaslepione, np kapturkiem takim plastykowym czy cos w ten desen to tez nie moze byc, bo w motocyklu nie przewiduje sie dodatkowego oswietlenia, tylko w samochodzie tak moze byc :(

tak czy inaczej nie zmienia to faktu ze zainstaluje sobei te halogeny (takie inne, bo te soczewkowe sa przeciwmglowe) ale pewnie dopiero w sierpniu bo teraz nie mam kasy zupelnie :( i wtedy xenon tez zaloze :D
Budzik

Postprzez DiElektryk » czwartek, 5 lipca 2012, 20:45

Ja nigdy nie wnikałem ale przecież motocykle fabrycznie wychodzą z podwójną lampą i mają 2 x mijania i 2 x drogowe więc nie może być to niezgodne z przepisami.
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez korytarz4 » czwartek, 5 lipca 2012, 20:53

No właśnie to też jest ciekawe bo faktycznie niektóre sprzęciory mają podwójne światła, a to już teoretycznie jest zabronione. Jak jest w jajeczku ze światlami tzn ilość? bo bandit mam jedno pozycyjne, jedno mijania i jedno drogowe tj w jednym kloszu wszystko + kierunki jasna sprawa
Pozdrawiam Kuba
korytarz4

Postprzez Budzik » czwartek, 5 lipca 2012, 21:52

DiElektryk, ale masz wszystko w 1 lampie :) i mzoesz miec osobno lampe do dlugich osobno do krotkich w teorii 2 lampy, ale masz 1 do drogowych i 1 do mijania;]

Jakie motocykle wychodza z 2 lampami, bo nie kojarze?

PS. przepisy mowia rowniez ze nie moze jednoczesnie swiecic sie lampa od dlugich i od krotkich swiatel, chyba ze jest to krotkie swiecenie sygnalowe, czyli kiedy wlaczymy swiatla dlugie, to gasna nam swiatla krotkie. a keidy uzywamy PASS (te do mrygania) to swieca sie oba swiatla
Budzik

Postprzez moro99 » czwartek, 5 lipca 2012, 22:21

chyba chodzi np o takie lampy jak w R1
Obrazek

tak mi sie wydaje
Ostatnio edytowano czwartek, 5 lipca 2012, 22:22 przez moro99, łącznie edytowano 1 raz
moro99

Postprzez plaski » piątek, 6 lipca 2012, 08:19

Budzik napisał(a):DiElektryk
PS. przepisy mowia rowniez ze nie moze jednoczesnie swiecic sie lampa od dlugich i od krotkich swiatel, chyba ze jest to krotkie swiecenie sygnalowe, czyli kiedy wlaczymy swiatla dlugie, to gasna nam swiatla krotkie. a keidy uzywamy PASS (te do mrygania) to swieca sie oba swiatla

Budzik, to dotyczy wszystkich pojazdów czy tylko motocykli?
plaski

Postprzez korytarz4 » piątek, 6 lipca 2012, 10:04

a no właśnie tu prędzej chodzi o lampe tj jak są dwie lampy od tego samego ;) a nie że 3 różne reflektory np krótkie długie i pozycja. Wtedy może być więcej niż jedno, problem w tym jak są dwa osobne światła np mijania czyli dwie osobne lampy np jedna po lewej jedna po prawej. A motocykle które mają "dwie" lampy typu r1, czy r6 to fakt są dwie ale lewa od mijana a prawa np od długich - tak mi się wydaje przynajmniej.
Pozdrawiam Kuba
korytarz4

Postprzez Budzik » piątek, 6 lipca 2012, 10:48

korytarz4, dokladnie tak, ja rozumiem to tak samo i tak mi to wytlumaczyli wczoraj na okregowce
Budzik

Postprzez korytarz4 » piątek, 6 lipca 2012, 14:11

ja widzę tylko jedno rozwiązanie ;) - trzeba dodać jedno koło do motocykla ( boczne jak w rowerkach dla dzieci) i wtedy już ilość świateł się zmienia ;D

Ps aby rozwiać wszelkie wątpliwości zamieszczam link ( interesuje nas tabela )

http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-09-75-639

pzdr suzo maniaki ;)
Pozdrawiam Kuba
korytarz4

Poprzednia strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA