DRGANIA / WIBRACJE

owiewki, lusterka, sety, klamki, lakier, polerki...

DRGANIA / WIBRACJE

Postprzez wicia23 » wtorek, 19 lipca 2011, 06:42

Tylko z prawej strony w pewnym zakresie prędkości, nie zależy od obrotów silnika. Najmocniej, tak że jazda jest bardzo niekomfortowa wibruje przy 140-150. Gdzie szukać przyczyny?
Ostatnio edytowano środa, 14 września 2011, 11:30 przez wicia23, łącznie edytowano 1 raz
wicia23

Postprzez forest » wtorek, 19 lipca 2011, 16:11

luzne sruby seta? Wybite gumy?
forest

Postprzez Alpha » wtorek, 19 lipca 2011, 20:59

Na niższych biegach szybko przelecisz ten zakres obrotów z wibracjami , i nie zdążą Ci się dać we znaki , na 6-stce jedziesz z jednostajną prędkością . Ale oczywiście sprawdź gumę na podnóżku , silentbloki itd . Podnóżki pasażera na ten przykład , bardzo słabo tłumią wibracje - nie mają tych tuleji gumowo-stalowych .
Niektóre typy podnóżków ( chyba starsze i nowsze modele ) mają dodatkowe ciężarki (ołowiane ?) przymocowane do podnóżka .

Możesz też zmienić styl jazdy , na bardziej dynamiczny , kiedy to prędkość obrotowa wciąż się zmienia . Lub też znajdź prędkość , przy której nic nie wibruje , i tak podróżuj .

Bywało , że wibracje czasami dawały się we znaki , np ostatnia przejażdżka , na początku jazdy zdziwiłem się , że czuję wibracje - ale później zapomniałem o nich , na 600km :D
Alpha

Postprzez wicia23 » środa, 20 lipca 2011, 07:56

forest napisał(a):luzne sruby seta? Wybite gumy?

śruby dobrze dokręcone - luzów też nie zauważyłem, raczej sztywno wszystko jest

[ Dodano: 20-07-11, 09:01 ]
Alpha napisał(a):Na niższych biegach szybko przelecisz ten zakres obrotów z wibracjami , i nie zdążą Ci się dać we znaki , na 6-stce jedziesz z jednostajną prędkością . Ale oczywiście sprawdź gumę na podnóżku , silentbloki itd . Podnóżki pasażera na ten przykład , bardzo słabo tłumią wibracje - nie mają tych tuleji gumowo-stalowych .
Niektóre typy podnóżków ( chyba starsze i nowsze modele ) mają dodatkowe ciężarki (ołowiane ?) przymocowane do podnóżka .

Możesz też zmienić styl jazdy , na bardziej dynamiczny , kiedy to prędkość obrotowa wciąż się zmienia . Lub też znajdź prędkość , przy której nic nie wibruje , i tak podróżuj .

Bywało , że wibracje czasami dawały się we znaki , np ostatnia przejażdżka , na początku jazdy zdziwiłem się , że czuję wibracje - ale później zapomniałem o nich , na 600km :D

wibracje od silnika wyczuwam inaczej i nie przeszkadzają mi tak bardzo. Guma na podnóżku jest, sprawdzę tuleje ale nie zauważyłem nic niepokojącego (luzów). Prędkość przy której nie wibruje ( albo nie odczuwam tego) to do 140 i później dopiero od 160-170. Akurat najbardziej wibruje przy prędkościach przeze mnie preferowanych ...
Co jeszcze może być przyczyną ? Niedoważone koła ?
Ostatnio edytowano środa, 20 lipca 2011, 08:05 przez wicia23, łącznie edytowano 1 raz
wicia23

Postprzez brodaty_rider » piątek, 22 lipca 2011, 21:43

Ciśnienie w kołach i złe wyważenie główka ramy źle naciągnięty łańcuch to sprawdź
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

1. Wibracje 2. Czkawka

Postprzez address666 » piątek, 5 sierpnia 2011, 14:18

Hej, nabyłem imbryka 97 i dołączyłem do forum. Na dzień dobry proszę o opinię znawców tych maszyn w kwestii wibracji. Nie wiem czy się martwić, ale moje cudo ma to do siebie że wibruje ( łaskocząc stopy na podnóżkach ) od +/- 4000 w górę. Nie jest to wibracja która zwiastowałaby armagedon, ale jest.
Drugie moje pytanie dotyczy następującego zjawiska - Jechałem w jeden z tych upalnych ( 32 st.C ) wiosennych dni na trasie i kiedy odkręciłem manetkę i silnik wchodził na obroty dostał czkawki w okolicach 9500 obr., ale po każdym czknięciu szedł w górę. Owa czkawka była odczuwalna raczej w nabieraniu prędkości niż w dźwięku silnika. Olej mam nowy 10W40, filtr też, Filtr powietrza również, świece nowe CR 9 EK ( co nie było zgodne z instrukcją do modelu 97 krążącą po necie ). Silnik wydaje mi się być wyregulowany dobrze. Odpala na dotyk i pali ok 5,6 litra w trybie mieszanym ( bardziej miejskim ). Może dać gaźniki do regulacji ? Albo zawory ? Help pliz :)
address666

Postprzez ogórek » piątek, 5 sierpnia 2011, 16:19

jeśli dopiero co kupiłeś moto i poprzedni właściciel nie robił synchronizacji gażników ja bym stawiał na to.
Nie marnujcie ani chwili, kupcie SUZI róbcie whellie!
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez address666 » sobota, 6 sierpnia 2011, 13:51

Dzięki, też na to stawiałem :) będę musiał się do jakiegoś serwisu wybrać bo tego to sam nie dam rady zrobić :(
A masz może pomysł co z tymi wibracjami ? A może ten typ tak ma ?
address666

Postprzez ogórek » sobota, 6 sierpnia 2011, 20:18

napewno ten typ tak niema bo ja też mam imbryka i żadnych wibracji nie odczuwam.może jakaś poduszka pod silnikiem jest zerwana i dlatego wibracje przechodzą na ramę.
Nie marnujcie ani chwili, kupcie SUZI róbcie whellie!
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez address666 » sobota, 6 sierpnia 2011, 23:06

Będę musiał sprawdzić. Dzięki.

[ Dodano: 07-08-11, 19:15 ]
I się wydało. Organoleptycznie namierzyłem wibracje. Pochodzą z...tłumika. Dla jasności, mam tłumik typu 4 in 1 ( firmy IXIL ). Przy czym samego tłumika nie posądzam, myślę że wszystko się skończy wraz z synchronizacją gaźników.
address666

Drgania podnozkow od 5 tys obrotow.

Postprzez shreeek » środa, 14 września 2011, 09:07

Szukalem informacji na temat drgan w gsxf1100, gdzies wyczytalem ze tuleje silnika, ciezarki na podnozkach. Jak to sprawdzic ? Jest to uciazliwe, czy moze ten typ tak ma? do 140-150 zaczynam odczuwac .
shreeek

Postprzez address666 » środa, 25 stycznia 2012, 10:57

Jakiś czas temu pisałem o drobnych wibracjach. Oddałem maszynkę na regulację, czyszczenie i synchronizację gaźników oraz regulację zaworów. Jednak drgania nie ustały. Razem z panem doktorem pomacaliśmy i posłuchaliśmy...okazało się że za drgania odpowiada tłumik IXIL który był zamontowany przez poprzedniego właściciela. Nie wiem czemu drży, bo w końcu dedykowany jest do tego modelu ( mam od niego papiery ). Cóż może jak trochę kasy wpadnie to kupię nowy, póki co trzeba przewody hamulcowe i oponki nabyć. Pozdro.
address666

Powrót do NADWOZIE