Wysokość szyby a komfort jazdy

owiewki, lusterka, sety, klamki, lakier, polerki...

Wysokość szyby a komfort jazdy

Postprzez Hałabała » środa, 5 sierpnia 2020, 13:41

Witam koleżanki i kolegów. Tak piszę temat o "niczym" bo od dłuższego czasu mnie to zastanawia.
Prze kupnem jajka, oglądając różne recenzje usłyszałem od jednego "jajcarza", że oryginalna szyba daje radę do 140 km/h. Dla mnie była za krótka i zmieniłem na akcesoryjną żeby jeździć komfortowo - nie czuć wiatru i nie słyszeć szumu w kasku. Musiałem się nieco zniżyć w stronę baku, ale tak wtedy było. Z resztą- im szybciej się jedzie tym bardziej się obniża sylwetkę.
Ostatnio znany Youtuber zmienił motocykl na Yamahę MT10 gdzie ma szybę wielkości kartki A5 i twierdzi że do 140 daje radę a jak jeździł bez niej to była lipa. Wiadomo, siła wiatru zależy od wielkości i kąta pochylenia szyby, wielkości jeźdźca, pozycji i innych rzeczy.
Więc jak to jest u Was z tym czuciem komfortu? Czy chodzi o to by w ogóle nie czuć wiatru czy też może wiać, byle głowy nie urwało?
Hałabała

Re: Wysokość szyby a komfort jazdy

Postprzez kaamos » czwartek, 6 sierpnia 2020, 11:40

To jest głównie kwestia aerodynamiki przodu maszyny.
Struga może uderzać na wysokości piersi (jak w jaju), ale jeśli nie tworzą się zawirowania, to kask przelatuje przez gładkie, laminarne powietrze i nie ma w nim hałasu, jak na nakedzie. Tylko owiewki potrzebne są do osłony nóg i częściowo korpusu, bo tam najbardziej odczuwalne jest zrywanie z maszyny przez pęd powietrza.

Przykładem świetnej aerodynamiki jest CBR F4 - struga uderza na wysokości piersi, lub obojczyka w delikatnym pochyleniu, ale na kasku zero wibracji, jak na nakedzie.
kaamos

Postprzez Hałabała » czwartek, 6 sierpnia 2020, 23:42

Więc chodzi o utrzymanie się na motocyklu a nie o to by nigdzie nie wiało.. Choć wielu motocyklistów lubi nic nie czuć i nie słyszeć bo w wielu motocyklach szyby sięgają do wysokości połowy kasku, choćby za sprawą deflektora. Zastanawiałem się jak to jest w ścigaczach- choć są konstruowane do najszybszej jazdy to za tymi małymi szybkami nie ma szans schować całego kasku choćby nie wiem jak się kleić do baku. Twoja odpowiedź jest bardzo logiczna. Dzięki.
Hałabała

Postprzez kaamos » niedziela, 9 sierpnia 2020, 12:06

Fakt, cały kask ciężko schować, bo czubek minimalnie wystaje w strugę, ale...

...zauważ, że jak obudujesz się tak, że ukryjesz się przed jakimkolwiek ruchem powietrza, to się zgrzejesz. Już w umiarkowanie ciepły dzień będzie ci gorąco, nawet w meshowej kurtce (która będzie w sumie taka sama, jak skórzana, skoro nie będzie ruchu powietrza przez nią). Dlatego ten kawałek wystającego kasku, tam gdzie są wloty wentylacji, jest akurat super sprawą.

Wierz mi, przewiew twoim przyjacielem, no chyba że robisz zimowe trasy.
Na hałas w kasku polecam zatyczki do uszu i ewentualnie chichszy kask ;)
kaamos

Postprzez Hałabała » środa, 19 sierpnia 2020, 20:25

Taa.., mam chrapkę na takie aktywne zatyczki. Ci co mają, nie mogą się nachwalić. Liczę, że mikołaj przyniesie - zawsze pyta co bym chciał zamiast szalika :)
Hałabała

Postprzez kaamos » czwartek, 20 sierpnia 2020, 11:07

Rozważ wpisanie na listę świąteczną EarPeace. Nieznane u nas, a IMO lepszy stosunek wartości do ceny, bo za podobną kasę dostajesz 3 zatyczki (jedna w zapasie) i 3 komplety filtrów różnej intensywności, które możesz sobie wymieniać. Jak weźmiesz co najmniej 2 komplety, to przesyłka z UK (bo tam to robią) jest gratis.
W alpinach musisz zdecydować się na komplet słabszych, lub mocniejszych. Albo kupić zestaw 4 zatyczek, ale to już będzie droższe i większe gabarytowo. I nie masz zapasu.
kaamos

Powrót do NADWOZIE