PODNÓŻKI

owiewki, lusterka, sety, klamki, lakier, polerki...

Podnóżek a właściwie śruba która wystaje na końcu.

Postprzez DiElektryk » czwartek, 9 lipca 2009, 22:49

Koledzy pytanie może prozaiczne ale jakoś nie mogę nigdzie znaleźć nazwy gadżetu który wystaje na końcu podnóżka i jak mniemam służy do jego ochrony przy scratchu na ostrym winklu.

Dziś pojechałem na parking do marketu z ideą poćwiczenia składania się w zakręty. Twarde moje postanowienie że zejdę do podnóżka niestety pozostało jedynie postanowieniem :(. No cóż może następnym razem się przemogę.

Niemniej jednak zauważyłem że prawy podnóżek jest jak nowy z wystającym bolcem na końcu ok. 1,5cm. Lewy z kolei bolca tego nie ma i jest już nieźle przytarty.

Zatem moje pytanie jak to się nazywa, gdzie szukać i ile kosztuje?

Pozdro.
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez miki1406 » czwartek, 9 lipca 2009, 23:40

Wiem o co ci chodzi ale nie wiem jak się nazywa...
Obrazek

Chodzi ci o ten "bombelek" pod podnóżkiem tak?? Zobacz czy to przypadkiem nie zwykła nakrętka z okrągłym łbem na klucz 10
miki1406

Postprzez firefox » piątek, 10 lipca 2009, 06:50

miki1406 napisał(a):Wiem o co ci chodzi ale nie wiem jak się nazywa...
Obrazek

Chodzi ci o ten "bombelek" pod podnóżkiem tak?? Zobacz czy to przypadkiem nie zwykła nakrętka z okrągłym łbem na klucz 10

A to nie jest element staly pedalu ? Nigdy na to nie zerkalem, ale na pierwszy rzut oka jest to jedna calosc.

Co do schodzenia na podnozek to mi sie to udalo dopiero na Modlinie (szkola jazdy), musialem zmienic pozycje na moto i palce trzymac na podnozki a nie srodstopie, poniewaz przycieralem buty :)

Musisz sie dowiedziec czy we Wroclawiu nie organizuja.

Zerknalem za Ciebie i najblizszy termin to • 28 czerwca – Pol-Motors we Wrocławiu

A tu masz linka:

http://www.suzuki-moto.pl/page.php?id=a ... ews=090409 Naprawde warto i tylko 70 zl
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez DiElektryk » piątek, 10 lipca 2009, 10:25

Aaaa spoko spoko na ten Qrs jestem zapisany na 12go czyli w niedzielę będę się szkolił. Już nie mogę się doczekać :shock:

Raczej stała część to nie jest ponieważ w lewym podnóżku mam dziurę i wygląda że coś tam można chyba zainstalować :)
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez TasmaN » piątek, 10 lipca 2009, 10:39

Cos mi sie kolacze poglowie ze takei rzeczy to ktos kiedys 'slidery' nazywal.
Ale nie wiem czy to nie od czesci kombinezonu :/

P.S.
A z ta szkola suzuki to w sierpniu jak bedzie to sie na 100% ja pisze :)
TasmaN

Postprzez firefox » piątek, 10 lipca 2009, 10:48

TasmaN napisał(a):Cos mi sie kolacze poglowie ze takei rzeczy to ktos kiedys 'slidery' nazywal.
Ale nie wiem czy to nie od czesci kombinezonu :/

P.S.
A z ta szkola suzuki to w sierpniu jak bedzie to sie na 100% ja pisze :)

W sierpniu to juz Cie tam nie przyjma :P

Slidery sa w kombinezonie :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez kosa1022 » sobota, 11 lipca 2009, 12:11

Zadzwoń do servisu to Ci powiedzą co to jest i jak się to nazywa i ile kosztuje.
Oczywiście zapodaj potem wszelkie info na forum .
kosa1022

podnóżki i parę innych dupereli

Postprzez pinio » wtorek, 17 listopada 2009, 23:03

Jesień, zaraz zima i pomyślałem żeby wymienić kilka rzeczy, prostych, ale nie spodziewałem się że z dostępnością będzie taki problem.
Głównie chodzi o podnóżki kierowcy. Nie chcę tuningowych, proste , zwykłe.
Szukam i szukam , a tu dupa. Kupiłem kiedyś na Służewcu komplet, było napisane że gsx 600 f 1989 w górę , montaż , a tu dupa.
Na allegro jak sprzedają to jakieś trupy, a jak set to z 80 dych i więcej za komplet= pranoja.
Jak macie jakiś namiar to plizzzzz.

Pinio
pinio

Postprzez jacus-87 » wtorek, 15 grudnia 2009, 22:12

Kolego z allegro polecam sprzedającego o nicku IVAN_84. Wiele rzeczy od niego kupiłem i nie narzekam. A co do cen no to takie jak wszędzie, trzeba sie do tego przyzwyczaić. Ja za kompletnego seta lewego dałem 80 zł ale jak trzeba to trzeba. Jak coś to mam nr do niego a jest chyba z Lubania;)
jacus-87

PODNÓŻKI

Postprzez guardian_angel » czwartek, 1 kwietnia 2010, 08:28

Witam.

Czy ktoś z Was zmieniał oryginalne podnóżki na jakieś tuningowe, aluminiowe lub podobne?
Czy nasze oryginale podnóżki są takie same dla kierowcy i pasażera? Wiem że pasażera mają mechanizm zapadkowy z kulką i sprężynką, ale czy będą też pasować dla kierowcy?
Może jakieś inne kąty są ? Pomoże ktoś?
Ostatnio edytowano czwartek, 1 kwietnia 2010, 08:28 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Alpha » czwartek, 1 kwietnia 2010, 17:28

Tak , będą . Jeździłem i pasują .
Szczegółów już nie pamiętam , ale jak te od kierowcy mają być ściągane w dół sprężynkami , to trzeba tylko zamienić wewnętrzne tulejki .

Żeby przednie pasowały na tył , trzeba wywiercić otwór na sprężynkę i kulkę .
Alpha

Postprzez mynka_uk » sobota, 22 maja 2010, 11:05

nie do końca bo podnóżki kierowcy mają w środku tąką tuleję do której mocowana jest napinająca je sprężyna.
Ostatnio kupiłem
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayI ... MEWNX%3AIT
i jestem średnio zadowolony
po pierwsze aby to zamontować potrzebna była adaptacja przy użyciu szlifierki a po drugie nie ma możliwości zamontowania śrób które ścierasz przcierając podnóżki na zakrętach
Niby podnóżek jest od razu ścięty ale jak już przytrzesz to samym podnóżkiem...

[ Dodano: 22-05-10, 12:15 ]
odnośnie podnóżków tylnych z przodu to mozna je zamontować albo odpuszczając sobie spręzynę napinającą ( jeździłem tak 2 tygodnie ) albo rozwiercając otwór mocowania ( nie wiem może dało by się nabić tuleję mocowania sprężyny )
Ostatnio edytowano sobota, 22 maja 2010, 11:07 przez mynka_uk, łącznie edytowano 1 raz
mynka_uk

Re: PODNÓŻKI

Postprzez iavbi » środa, 26 maja 2010, 17:48

guardian_angel napisał(a):Witam.

Czy ktoś z Was zmieniał oryginalne podnóżki na jakieś tuningowe, aluminiowe lub podobne?
Czy nasze oryginale podnóżki są takie same dla kierowcy i pasażera? Wiem że pasażera mają mechanizm zapadkowy z kulką i sprężynką, ale czy będą też pasować dla kierowcy?
Może jakieś inne kąty są ? Pomoże ktoś?

pasują, kiedyś po moim jedynym ślizgu w życiu :) musiałem przełożyć, aby wrócić do domu, jednak komfort jazdy jest to dupy... ;/ te z tyłu są tak jakby niższe i haczyłem piętą o centralną stopkę, ale w takiej sytuacji nie miało to znaczenia....
iavbi

Postprzez pikus_7 » wtorek, 21 czerwca 2011, 13:01

Witam, nie będę zakładał nowego tematu tylko odświeże ten... otóż poszukuje tylnego prawego podnóżka do jajka. Na allegro nie znalazłem podnożka typowo do gsxf 600 98-04. Jest troche do innych modeli. Czy ktoś się orientuję czy w jakiś innych suzi są takie same podnóźki? A jak nie to może polecilibyście mi jakiś sklep. Bo szrotów już kilka odwiedziłem ale niestety bez sukcesów...
pikus_7

Postprzez moro99 » sobota, 24 grudnia 2011, 10:36

Ja tez mam pytanie (a nawet 2)

1) czy ktos wie jaka sruba trzma podnozek kierowcy (sam podnozek nie set do nadwozia (tu sa 3 sruby) w moto od 2008 ? - wydaje mi sie ze sie mi ona zlamala a nie wpadlem na to zeby zobaczyc po drugiej stronie jak bylem przy moto :\

2) ma moze ktos knige "sam naprawiam" do GSXF K8 i dalej (moze byc po angielsku) - najlepiej w PDF

Pozdrawiam :)
Romet -> Simson SR50 - > Keeway Hacker -> GSX650F -> FJR1300
moro99

Postprzez pegaz » sobota, 24 grudnia 2011, 11:31

moro99 napisał(a):Ja tez mam pytanie (a nawet 2)

1) czy ktos wie jaka sruba trzma podnozek kierowcy (sam podnozek nie set do nadwozia (tu sa 3 sruby) w moto od 2008 ? - wydaje mi sie ze sie mi ona zlamala a nie wpadlem na to zeby zobaczyc po drugiej stronie jak bylem przy moto :\

Tam nie ma sruby, tylko tuleja blokowana zapinka. (11/13). Chyba ze chodzi Ci o srube (8).

Obrazek
pegaz

Postprzez moro99 » sobota, 24 grudnia 2011, 12:29

pegaz napisał(a):Chyba ze chodzi Ci o srube (8).

Tak dokladnie o ta srube chodzi :) (z jakiego programu to jest wyciagniete ? (pewnie cos na zasadzie "ETKA" jak to jest w Audi ?)
Ostatnio edytowano sobota, 24 grudnia 2011, 12:29 przez moro99, łącznie edytowano 1 raz
moro99

Postprzez roozga » poniedziałek, 23 lipca 2012, 08:08

Mam pytanie o podnóżki pasażera

Czy ktoś może wie jakie kulki tam są (średnica) - bo nie mam 2 w lewym tylnym podnóżku, a mocowania w ASO 180 PLN więc opłaca się to wcale.

Ewentualnie z jakich łożysk można je dobrać
roozga

Postprzez roozga » poniedziałek, 23 lipca 2012, 18:19

Odpowiem sam sobie :)

Średnica kulki w podnóżku powinna być 5,57 mm maks. i w właśnie takowe łożysko nabyłem i podnóżek naprawiłem
roozga

Postprzez mar_92 » piątek, 3 stycznia 2014, 20:38

Czy ktoś wyjmował gumki z tymi tulejkami z seta,jeśli tak to jak to wyjąć?Chce dać je do proszkowego malowania,i muszę wyjąć
mar_92

Następna strona

Powrót do NADWOZIE