facelift imbryka

owiewki, lusterka, sety, klamki, lakier, polerki...

facelift imbryka

Postprzez kosmaty » sobota, 22 grudnia 2012, 13:46

Witam, chciałem się z wami podzielić moją modyfikacją lampy w imbryku, ktoś będzie chciał sobie coś podobnego zrobić. Wiec z racji tego że jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma postanowiłem troszeczkę upiększyć mojego starego imbryczka (może będzie szybszy :p)
A tak poważnie, zaczynamy od wymontowania lampy
Obrazek

Wyjmujemy wszystkie żarówki i odklejamy gumy na górze i na dole lampy, następnie lampę wsadzamy do piekarnika na 20 min i temperaturę między 70-90, po wyjęciu delikatnie płaskim śrubokrętem odchylamy klosz lampy, idealnie nam odchodzi od rozgrzanego i płynnego sylikonu. Jak już mamy rozklejoną lampę, od tyłu nawiercamy robię jakimś wkrętem to drzewa otwory w których mają się znaleźć diody,
Obrazek
gdy wiemy już gdzie nam wyjdą diody możemy powiększyć otwory, ja użyłem lutownicy, natomiast jak ktoś ma wkrętarkę czy inne bajery to również może tego użyć.
Następnie przygotowujemy diody, ja użyłem 8mm białe zimne i pasują idealnie, 5mm byłyby za małe a 10mm już by nie weszła.
Obrazek
Obrazek
następnie instalujemy diody w otworach, starając się przy tym ustawić je tak aby świeciły na wprost a nie do środka lampy i zalewamy np. gorącym klejem, tylko solidnie bo lampa musi jeszcze raz trafić do piekarnika ni nie chcemy aby nam się klej rozlał :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

po wyschnięciu kleju łączymy wszystkie kable ze sobą + z plusami - z minusami i gotowe.
Teraz klosz lampy możemy sobie prysnąć jakim lakierem aby nadać jej fajniejszy kształt, należy tylko pamiętać aby pomalowane fragmentu nie wchodziły w obszar odbłyśnika, wiadomo, światło w imbryku dupy nie urywa wiec szkoda by było jeszcze to pogarszać. Osobiście nałożyłem 3 warstwy czarnego matu oczywiście wcześniej dobrze odtłuszczając powierzchnię.
Obrazek Obrazek
Teraz lampa może trafić z powrotem do piekarnika z założonym już kloszem, tym razem 10 min i 70 stopni wystarczy żeby silikon się rozpuścił a żeby klej się nie roztopił :)
po wyjęciu przez ok 5-7 min dociskamy porządnie lampę aby wszędzie równo złapało.
Pozostaje już tylko podłączyć przewody pod światło pozycyjne i możemy się cieszyć lekkim faceliftem naszego czajniczka :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

koszt materiałów czyli 4 diody, 4 rezystorki, przewód. laska kleju i lakier mat to ok 30-35 zł
Czas operacyjny ok 1,5 godziny
Mam nadzieję że materiał się przyda i czekam na ewentualne słowa krytyk i:)
Pozdro, kosmaty
kosmaty

Postprzez BiEdRoN » sobota, 22 grudnia 2012, 13:53

:brawo: to pojechałeś :brawo:
simson s51-> gsx 600f -> gsx750f -> gsx 750f-> xciting 400i
Obrazek
BiEdRoN

Postprzez Budzik » sobota, 22 grudnia 2012, 14:03

Osobiscie gdybym ju rozkleil lampe to pomyslalbym raczej o zamontowaniu w niej soczewki i oddaniu klosza na polerke aby byl clear
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez moro99 » sobota, 22 grudnia 2012, 14:05

kosmaty, Kawal roboty - mnie sie strasznie podoba.

Nie czepiam sie ale lampa stracila homologacje i becie ciezko na przegladzie - takim prawdziwym

Jednakze czad :)
moro99

Postprzez kosmaty » sobota, 22 grudnia 2012, 14:10

moro dzięki, na szczęście stacje kontroli prowadzi mój przyjaciel więc o to się nie trykam :)
a co do zakładania soczewki to czy robił już ktoś coś podobnego w imbryku?
Pozdro, kosmaty
kosmaty

Postprzez ziomek4000 » sobota, 22 grudnia 2012, 17:33

nie pamiętam kto ale ktoś do imbryka wsadził soczewkę. poczekajmy aż się sam odezwie.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Budzik » sobota, 22 grudnia 2012, 17:54

Budzik

Postprzez kosmaty » sobota, 22 grudnia 2012, 18:20

chyba bym się pociął jak bym miał się z tym tyle bujać co gostek na filmiku. mi się podoba jak jest :)
Pozdro, kosmaty
kosmaty

Postprzez ziomek4000 » sobota, 22 grudnia 2012, 23:04

nie chodzi o samo ustawianie lampy. ostatnio gadałem z kolesiem który też myślał o wsadzeniu HIDa do siebie. ma inne moto ale lampa podobna. a mianowicie w imbrykach nie ma gładkiego szkła w reflektorze od środka. żeby xenon dobrze działał to szkło musi być gładkie.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez kosmaty » niedziela, 23 grudnia 2012, 01:20

Polerka tez chyba sie nie zda w tym wypadku bo za duzo materialu trzebaby bylo zciagnac zeby zlikwidoac przetloczenia.
Pozdro, kosmaty
kosmaty

Postprzez Pan W » niedziela, 23 grudnia 2012, 11:20

Dokładnie tak jak pisze ziomek4000, xenon dość dobrze radzi sobie w lampach gładko szybowych, gdyż w nich odbłyśnik układa światło na drodze. W reflektorach starego typu (ryflowanych) tą samą funkcję spełniają te przetłoczenia przez co światło z xenona będzie wszędzie ale nie na drodze.
I jeszcze jedno - do lamp bez soczewki trzeba brać palniki z oznaczeniem r na końcu (np H7r) mają one taką przesłonkę która powoduje, lepszy efekt przejścia światło cienia (tzw. odcięcia) i zmniejsza ilość światła które idzie z lampy w górę w stronę gniazd ptaków i szybę pojazdu z przeciwka :mrgreen: Na palnikach ..r widać, że nie świecie dół lampy, natomiast przy zwykłym palniku widać jak świeci cała lampa.
kosmaty, co do polerki to temat niby do zrobienia, koło mnie w Koszalinie jest firma która robi takie rzeczy ale ceny odstraszają.
http://www.xenony.pl
Najlepiej to wygląda w soczewce ale trzeba ją wstawić, ustawić obrobić, żeby to jakoś wyglądało. Zabawy dużo, chociaż zima długa.....
Ja to uwielbiam!!!
Nie szukam śmierci...ja gonię swoje marzenia.
Pan W

Postprzez kosmaty » niedziela, 23 grudnia 2012, 11:40

Tak naprawde to nie wiem czy nie taniej i szybciej nie wyszlo zaadoptowanie lampy z jakiegos nowego motonga wyposazonego juz w soczewke z gladka lampa i tylko plastiki dopasowac. Ale nie to nie wchodzi wogole w gre, to co zrobilem dalo mi na tyle duzo frajdy ze ne bede juz nic kombinowal, przynajmniej nie z przodem ;)
Pozdro, kosmaty
kosmaty

Postprzez Rafior » niedziela, 23 grudnia 2012, 13:58

Co do przeglądu to każdy z nas powinien mieć "swojego, sprawdzonego" diagnoste :D:D Jak dla mnie zmiany na plus, odświeżyłeś moto i mysle ze na tym nie poprzestaniesz ;) Powodzenia
To muzeum, nie klubokawiarnia proszę pana.
Rafior

Postprzez Budzik » niedziela, 23 grudnia 2012, 14:38

Pan W, ty piszesz o palnikach d2r i d2s, te R sa do reflektorow a te S do soczewek, ale to bylo zaraz na poczatku produkcji xenonow. teraz rozne firmy i 'chinczycy' zrobili palniki ktore mozesz wsadzic w kazda lampe. potrzebujesz tylko wsadzic odpowiedni zarnik pod odpowiedni klosz. tzn jak masz lampe z zarowka h4/h7 to musisz wsadzic zarnik 'typu h4/h7' one wtedy maja takie wkladki ktore ograniczaja swiecenie wszedzie a kieruja odpowiednio.

sam zalozylem do lampy od imbryka nic nie przerabiajac bi-xenon h4 i mam wyrazna linie swiatlocienia oraz nie swiece kierowca z naprzeciwka po oczach. ale to w innym temacie.

a co do samego liftu, to adaptacja lampy od innego moto to mysle ze to kiepski pomysl i nigdy nie bedzei to dobrze wygladalo.
a praca ktora zrobiles to rzeczywiscie kupa dobrej roboty, jesli jestes zadowolony z efektu to jeszce lepiej. mi osobiscie niepodoba sie taki zamalowywanie lampy czy zaklejanie tasma, badz brewki. i gdybym juz rozkleil swoja lampe to pomyslalbym o wsadzeniu soczewki i zrobieniu czarnego wkladku lampy.
Budzik

Postprzez Pan W » niedziela, 23 grudnia 2012, 16:12

Budzik w lampę możesz wsadzić wszystko co się dam zmieści - pozostaje kwestia jak to będzie świecić i jak bardzo będzie oślepiać kierowców z przeciwka nocą.
W żarnikach np. h1 też masz dwie wersję czyli goła h1
Obrazek
do lampy z soczewką i wersję h1r do lampy bez soczewki:
Obrazek
Jeśli chcesz mieć xenon a nie masz w lampie soczewki to wsadzasz cośtam z końcówką r (z tą przysłoną).
Pomysł z zamianą lampy od innego moto to ja też jestem na nie. Dochodzi jakaś rzeźba owiewek spasowanie wszystkiego itd
Ja to uwielbiam!!!
Nie szukam śmierci...ja gonię swoje marzenia.
Pan W

Postprzez lokuss » piątek, 8 lutego 2013, 22:41

Koledzy a jak się Wam podoba taki facelifting lampy do imbryka :)
Jedna fotka jest z włączoną postojówką, (nie ma tam pojedynczej żarówki tylko ring led odwrócony stroną do odbłyśnika). Czekam na opinie co o tym sądzicie :)

http://www.lokuss.nazwa.pl/lampa1.jpg
http://www.lokuss.nazwa.pl/lampa2.jpg

pozdro
lokuss

Postprzez moro99 » piątek, 8 lutego 2013, 22:58

lokuss, no powiem ze z ta soczewka to Grubo :)
moro99

Postprzez ziomek4000 » piątek, 8 lutego 2013, 23:48

super wygląda. ciekawe jak wygładzili lampę od środka.
ziomek4000

Postprzez Budzik » sobota, 9 lutego 2013, 15:09

tez o ty myslalem, ale najeiwkszy problem to wlasnie nie soczewka, a wygladzic lampe no i ciekawe jak wtedy z homologacja :)
Budzik

Postprzez moro99 » sobota, 9 lutego 2013, 17:01

Budzik, Lampa kosmatego juz stracila homologacje a ty sie pytasz o soczewke :P
moro99

Następna strona

Powrót do NADWOZIE