POLEROWANIE, PIASKOWANIE, CHROMOWANIE

owiewki, lusterka, sety, klamki, lakier, polerki...

Czym pokryta jest powierzchnia tłumików??

Postprzez miki1406 » czwartek, 2 lipca 2009, 23:50

Chciałbym zapytać jak nazywa się warstwa jaka pokrywa tłumiki w moim imbryku?? Wygląda ona tak jak na dobrych płaskich kluczach... Taki jakby przyciemniony chrom... Wicie coś może??
miki1406

Postprzez guardian_angel » piątek, 3 lipca 2009, 09:27

Ja tam mam wypolerowany nic ciemnego nie mam, ewentualnie tylko przy kolektorze gdzie łączą się rury 4 w 1.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez zolwik » piątek, 3 lipca 2009, 10:59

To pewnie chrom ale troszke przysmarzony.....
Ja mam czarne rury 2w1 x2 i końcowe puszki spolerowane
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez miki1406 » czwartek, 9 lipca 2009, 23:47

Według mojego taty tłumiki są poddane oksydowaniu albo inaczej olejowaniu... Podobnie jak broń w wojsku... Ale mylące jest to, że widać chrom z pod spodu... Minimalnie gdzie niegdzie ta warstwa odłazi (kawałeczki 0,5x1 milimetra) i z pod spodu widach chrom ładny świecący
miki1406

POLEROWANIE, PIASKOWANIE, CHROMOWANIE

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 21:54

Czy zwykle sruby (sfatygowane lekko - rdza i syf najrozniejszej postaci) mozna dac do piaskowania i pozniej do chromowania?
Ostatnio edytowano wtorek, 15 marca 2011, 11:59 przez TasmaN, łącznie edytowano 1 raz
TasmaN

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 22:04

Do piskowania tak, do chromowania po piaskowaniu NIE. Chrom stanowi bardzo cieńką warstwę i nie pokryje wszystkich wżerów po piaskowaniu. Lepiej dać do malowania proszkowego, utworzy się gruba i twarda powłoka. Jak dawałem swoje ciężarki do chromowania to najpierw sam je polerowałem papierkiem wodnym i pastą polerską, potem dałem do galwanizowania. Piękny efekt wyszedł. A poza tym wszystkie śruby musiałbyś przegwintować na nowo bo warstwa chromu zwiększa metrykę śruby, a to bez sensu pokrywać chromem i go zdzierać narzynką. Ja łby śrub które odkręcam poleruję woskiem i filcem, efekt jak chromo-niklówka. Jak masz dobry sklem z art. metalowymi to wymieniaj śruby na nowe ze stali nierdzewnej, potem je spoleruj.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 18 stycznia 2010, 22:06 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
guardian_angel

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 22:22

Dzieki za info, ja o chromowaniu nie wiem absolutnie nic.

Natomiast z polerka juz lepiej. Sruby wczesniej obrabialem na multi-szlifierce z przegubem. Wycinalem kolka i obsadzalem na szlifierce, z roznej gramatury papieru. Potem duza wiertara, filc i pasta Aluchrom albo cos podobnego. W zaleznosci od rodzaju sruby, np. nasze kochane imbusowe :D malowalem lakierem bezbarwnym i przez szmate ostroznie dokrecalem....

A teraz myslalem ze z automatu dam na chrom i bedzie zalatwione :/
TasmaN

Postprzez zolwik » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 22:30

guardian_angel napisał(a): Lepiej dać do malowania proszkowego, utworzy się gruba i twarda powłoka.

Pierwszy raz słysze śruby malowac proszkowo ,jaki w tym sens (musisz je potraktować kluczem a tu naruszysz powłoke ktura po dostaniu się wody bedzie odpadać warstwami i rdzewieć). Po za tym efekt słaby w porównaniu do chromu(tzn mała paleta kolorów).

Jeśli zależy na chromowaniu nie typowych elemetów , to można piaskować drobnym granulatem a póżniej szlifować ,polerować .

"Można dla swojego uzytku kupić pistolet i piasek."
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 22:45

zolwik, z tym malowaniem proszkiem miałem na myśli inne elementy celem ich zabezpieczenia przed korozją, ale nie koniecznie o śrubach :)
guardian_angel

Postprzez TasmaN » wtorek, 19 stycznia 2010, 07:58

w efekcie ze srubami to zrobie tak: oszlifuje, spoleruje i na koniec dam lakier bezbarwny. Potem dokrece i ew. poprawie lakierem.

A powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz. Dzis daje do piaskowania wahacz. Powloka rowna, bez wzerow. Chodzi tylko o sciagniecie lakieru i resztek smarow. I po tym powinienem go przeszlifowac, czy bedzie sie nadawal juz od razu do chromowania?

I jeszcze jedna sprawa... czy majac dany element chromowany, mozna za jakis czas go 'dochromowac'? Np. jesli zniszczy sie chrom lekko? Moze glupie pytanie ale nt. piaskowania/ chromowania nie mam zielonego pojecia.
TasmaN

Postprzez zolwik » wtorek, 19 stycznia 2010, 08:16

TasmaN napisał(a):A powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz. Dzis daje do piaskowania wahacz. Powloka rowna, bez wzerow. Chodzi tylko o sciagniecie lakieru i resztek smarow. I po tym powinienem go przeszlifowac, czy bedzie sie nadawal juz od razu do chromowania?

To zależy jak Ci go potraktuja jak ,zrobią dziury od piasku to bedziesz musiał troszę wyrównać(naj bardziej płaskie widoczne płaszczyzny)
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

RENOWACJA FELG

Postprzez Cygi » piątek, 22 stycznia 2010, 01:15

No wiec przeeszukiwalem forum by znalezc temat jak dobrac sie do felg ktore wymagaja troche uwagi i nic nie znalazłem.
Czy ktos juz robił taki zabieg? Chcialby zachowac oryginalny kolor felg a mam w przodzie juz troche zadrapan i chcialbym cos z tym zrobic a nie mam pojecia o tym jak sie fachowo do tego zabrac :shock: ?
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez Rabinger » piątek, 22 stycznia 2010, 07:19

dobry temacik też mam obdrapane :)
fajni było by mieć chromowane :)
ale oryginał jest też fajny
Rabinger

Postprzez TasmaN » piątek, 22 stycznia 2010, 19:32

ja rozpracowuje temat cromowania teraz... nie felg ale wahacza i lag.
Sprawa upierdliwa bo... najpierw piaskowanie, potem baaaardzo dokladne szlifowanie (prawie na lusterko) i chromowanie.

Troche droga i czasowa zabawa :/

A moze lepiej dac do piaskowania i malowanie proszkowe?
TasmaN

Postprzez Cygi » piątek, 22 stycznia 2010, 23:26

wlasnie niuchałem w sieci i wywachałem ze robia cos takiego piaskowanie i malowanie. Podany cennik za 17 calowe kolo ok 90zł. nie wiem czy to wygorowana cena bo na innych stronach nie maja cennika tylko trzeba dzwonic i pytac. Lagi tez mam do zrobienia bo wygladaja nie za dobrze. Chyba musze wrocic maszyna do Polski i odstawic ja na gruntowny service :) :shock:
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez guardian_angel » sobota, 23 stycznia 2010, 20:07

Polecam trochę zabawy w polerowanie felgi. Piękny efekt zwłasza w połączeniu z czarną farbą pozostawioną w środku koła. Trudna i mozolna robota ale pięknie wygląda.
guardian_angel

Postprzez TasmaN » sobota, 23 stycznia 2010, 21:19

guardian_angel napisał(a):Polecam trochę zabawy w polerowanie felgi. Piękny efekt zwłasza w połączeniu z czarną farbą pozostawioną w środku koła. Trudna i mozolna robota ale pięknie wygląda.

Masz na mysli ranty kol spolerowane? Fakt zajebiscie to wyglada :)
TasmaN

polerka tłumików w moto

Postprzez jacus-87 » sobota, 23 stycznia 2010, 22:38

Witam Szanowne Grono;)) Mam takie pytanie: czym najlepiej wypolerować tłumiki w imbryku?? Zwykła pastą polerską (tempo), taką do aluminium czy jakaś inną polecacie?? Czekam na wszelkie rady i propozycje :D pozdrawiam
jacus-87

Postprzez TasmaN » sobota, 23 stycznia 2010, 22:57

proponuje:

1. wiertarka + taki bączek.kulka z papierem sciernym ok. 240-320 zeby zeszlifowac spawy
2. papier scierny 320 potem 480 i dalej wodne 600, 800, 1000 i na koniec 2000 - niestety robotka reczna
3. nastepnie bardzo polecam paste AluChrom kolko filcowe i na wiertarke

efekt murowany :brawo:
TasmaN

Postprzez guardian_angel » niedziela, 24 stycznia 2010, 00:47

nie tylko ranty ale 2/3 felgi od zewnątrz do środka, zostaje jedynie niezrobiony pasek między szprychami i same szprychy.
guardian_angel

Następna strona

Powrót do NADWOZIE