tobocian napisał(a):Powiem że może to nie działać za bardzo z prostego powodu-jeżeli wywalasz przewód pojedynczy od pompy o przekroju np.5 mm(nie pamiętam ile tam jest) o długosci ok 30-40 cm do rozdzielnika i montujesz 2 przewody też o fi 5 to wydajnosć pompy może nie poradzic sobie czyli po naciśnięciu klamki będziesz jechał i jechał...
bo pompa musiałaby wtłoczyć od razu dwa razy więcej płynu...
wyobraź sobie że montujesz do tej pompy cztery takie przewody-pompa nie da rady,uwierz...
Nie do końca ten obliczenia się zgadzają. W obwodzie który nie ma pęcherzyków powietrza (jest pełen płynu) dla uzyskania ruchu tłoczków X mm pompa musi przetłoczyć te same Y ml płynu czy w układzie wężyków F czy Y.
Inna rozmowa to wymiana zacisków o innej średnicy albo 3/4 tłoczkowych, pompy o innej średnicy (np mniej czy bardziej rzekomo sportowej), ale to nie temat wątku. W fizyce mówi się maszyna prosta, przesunięcie*siła=const.
Budzik napisał(a):cena dobra, a jak gosciu to sprzedaje do inncy maszyn to powinno dzialac dobrze...
Mi dobra lokalna firma "hydrauliki maszynowej"
odmówiła zaciśnięcia przewodów hamulcowych, i bardzo mi się to podoba.
Zaciskanie własnymi rękami, zębami, pupą czy u lokalnego pana Zdzicha za flaszkę, brrrrrr. Co do marki, nigdy nie byłem skłonny płacić za brand, a struktura cenowa Hella wskazuje że ma spory narzut (jedna cena za dowolną długość, kolor, wykończenie). Owszem, tak się buduje obraz "marki" ale to się wkalkulowuje.
MAM PYTANIE: jaka naprawdę dobra długość wężyków duże jajko w układzie F (bez trójnika, dwa węzyki). Profesjonalna firma nie ma skatalogowanych długości, klient zamawia (owiewki 24).
Czy wariant z czajnika jest ok? cyt
zary napisał(a):
dla potomnych, w czajniku wystarczy kupić 2 przewody 85cm z obojętnie jakimi końcówkami, bo ja np mam 20* i prosta (ale lepsza by była 90* i prosta), 7 podkładek miedzianych fi10 i 200ml płynu dot 4, podłączyć w układ F tzn 2 od pompy do 1 i 2 zacisku i działa na pewno lepiej niż na starych gumiatych.