ZAWIESZENIE PRZEDNIE - LAGI

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez Adriann » niedziela, 22 maja 2011, 17:43

Hej, tak to wiem ale zeby pozniej cofnąc? W lewo wystarczy krecic?
Adriann

Postprzez lewmichal » poniedziałek, 23 maja 2011, 07:33

Tak. Są 4 pozycje
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Adriann » poniedziałek, 23 maja 2011, 13:41

A czy w prawo krecąc w strone litery h utwardzam ?
Adriann

Postprzez plaski » poniedziałek, 23 maja 2011, 14:19

Tak. Jak ustawisz w skrajnym położeniu S i potem w H to poczujesz różnicę, wystarczy docisnąć kiere. U mnie jest spora róznica
plaski

Postprzez Adriann » poniedziałek, 23 maja 2011, 16:13

Spoko dzieki za odpowiedzi, pytalem bo u mnie coś słabo czuc ta róznice, na pewno podczas jazdy zrobi to swoje. Pozdro.
Adriann

tulejka wewnątrz lagi

Postprzez skinnerpl » piątek, 27 maja 2011, 16:09

Witajcie,
zniszczylem sobie z głupoty taki pierścień co jest w ladze, jest on pod tą dużą podkładką nad uszczelniaczem. Moglibyście mi powiedzieć, jak to się nazywa i gdzie to można dostać?
Pozdrawiam
skinnerpl

Postprzez brodaty_rider » piątek, 27 maja 2011, 18:03

To jest panewka z tego co się orientuje. Jak Ty to zrobiłeś?? :shock:
Dostać możesz na larsson.pl allegro nie polecam lub popytaj po ludziach na forum
Ostatnio edytowano piątek, 27 maja 2011, 18:04 przez brodaty_rider, łącznie edytowano 1 raz
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez skinnerpl » piątek, 27 maja 2011, 18:07

ahh.. normalnie załamany jestem
nie wiedziałem jak to sie tam składa, kumpel wbił tą tulejke, i zaczym poszedłem po mały śrubokręt zeby ja wyjąć, to on wyją ją dużym i pogiął... jeszcze chciał ją założyć... ;[
mam takie nerwy ze brak slow
skinnerpl

Postprzez Budzik » piątek, 27 maja 2011, 21:03

brodaty_rider napisał(a):panewka
nie wiem, ale zdaje mi sie ze nie koniecznie to mzoe nazywac si panewka, no chyab ze sie myle lag nie rozbieralem. ale z mojej wiedzy panewka nazywamy lozysko ktore powoduje poslizg dzieki filmowi olejowemu ;]
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez brodaty_rider » piątek, 27 maja 2011, 21:07

No jak patrzyłem na komplety naprawcze to tam właśnie ten pierścień nazwany był panewką lecz mogę się mylić :P

[ Dodano: 27-05-11, 22:08 ]
skinnerpl, nie obraź się ale jak się czegoś w ogóle nie umie i nie ma się pojęcia to trzeba popytać albo dać to komuś kto się zna. Nie próbuj tego naprawiać tylko wymień bo to trzyma lagę w goleni i lepiej żeby było dobre
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

uszczelniacze lag

Postprzez cichy » wtorek, 23 sierpnia 2011, 11:05

Niestety pojawil mi sie maly wyciek z lewego uszczelniacza lagi. Duzo jest z tym robotym? Mozna to wymienic samemu?
W serwisie w koszalinie zawolali 400zl co szczerze powiedziawszy wydaje mi sie dosc duzo.
cichy

Postprzez Krechagsx » wtorek, 23 sierpnia 2011, 11:53

ja Ci powiem tak... Wymieniałem u siebie uszczelniacze jakieś pol miesiąca temu jest to jakieś 2-3 godzinki roboty... Musisz podwiesić motocykl do góry - tak by podniósł się do góry i wtedy możesz spokojnie wyciągnąć lagi z półek ... Ogólnie odkręcasz błotnik, kolo, hamulce, śruby przy półkach i wyjmujesz lagi... po wyjęciu lag odkręcasz na dole śrubę spuszczasz olej... wyjmujesz tą gumę od góry i pod nią znajduje się takie zabezpieczenie - zdejmujesz je i wyjmujesz uszczelniacz po czym wkładasz na jego miejsce nowy... zalewasz laga i skręcasz do kupy i śmigasz :) :diabel: :diabel:

Ja za uszczelniacze dałem jakieś 60 zł wiec opłaca się to zrobić samemu niż dawać im 400zł za nic...
Ostatnio edytowano wtorek, 23 sierpnia 2011, 11:55 przez Krechagsx, łącznie edytowano 1 raz
Krechagsx

Postprzez kebs » wtorek, 23 sierpnia 2011, 13:10

Też musiałem wymienić uszczelniacze, bo jeden pluł olejem. Oddałem do jakiegoś serwisu, 60 za olej i uszczelniacze + 120 za robote.

Problem w tym że wracając prawie błotnik zgubiłem, do tego kierownica jakoś tak jak by minimalnie w prawo jest przekręcona. Reklamować nie mam zamiaru, bo mechanik z którym rozmawiałem gdy odbierałem moto, wydawał sie jakiś..... dziwny? Od tamtej pory sam grzebie w czym akurat trzeba.... A znajomego mam od tego więc jak coś zawsze rzuci radą jakąs...

Tutaj swego czasu znalazłem poradnik ze zdjęciami, jak by ktoś nie trafił na niego, ---> KLIK
kebs

Postprzez unio » środa, 24 sierpnia 2011, 17:50

Jeżeli jesteś trochę obyty z mechanika to nie bedzie problemu. Mozesz to zrobić nawet bez odkręcania owiewek ale musisz mieć dobre klucze oczkowe i imbusy. Luzujesz napięcie wstępne spręzyn i górne śruby od sprężyn żeby póżniej było łatwiej je wyciagnąc. Luzujesz wszystkie śruby trzymajace lagi, wcześniej wyciagasz koło i podwieszasz hamulce. Możesz nie odkręcać dolnej półki która trzyma obie lagi bo wtedy jest łatwiej ustawić odległości od górnej półki i wyciągasz całość dołem. Odkrecasz górne śruby lag uważając na sprężyny, wyciągasz podkładki, oba pręty zabezpieczenie i delikatnie uszczelniacz. Wymieniasz go, zalewasz najlepiej nowym olejem który jest dosyc cięzko kupić w sklepach I NIE JEST TANI jak na butelkę 0,5L (do mojej S 750 do lagi wchodzi 0,51L według serwisówki a do S 600 -0,5L.) Skręcasz w odwrotnej kolejności równo ustawiając na górnej półce najlepiej w dwie osoby.
Ostatnio edytowano środa, 24 sierpnia 2011, 17:52 przez unio, łącznie edytowano 1 raz
unio

Postprzez cichy » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 17:59

dzieki wszystkim za pomoc.
w koncu lagi uszczelnione (niestety nie zrobilem tego sam, ale tez i nie zaplacilem duzo). przy okazji wymieniony plyn hamulcowy :D
cichy

GOLEŃ I LAGA

Postprzez Technical » niedziela, 13 listopada 2011, 10:54

Mam peknieta lewa golen i musze ja wymienic na cala, problem w tym, ze ciezko dostac sama lewa golen do GSX600F i dlatego mam pare pytan, czy golen z GXSF z lat 98-02 by pasowala do modelu z 92, ewentualnie z jakiegos innego moto, bandita np? I drugie pytanie, mozna wymienic sama golen, czy tylko razem z laga?
Technical

Postprzez Alpha » niedziela, 13 listopada 2011, 13:54

Według TEJ strony od jajka nie podejdzie , spytaj na Allegro gościa od olejaków ( ivan 84 , jakoś tak ) , może ma te golenie . W jajku średnica rury to 41 mm .

Możesz wymienić samą goleń , tak jak samą rurę wewnętrzną , chromowaną , która jest łatwo dostępna jako nowy zamiennik .
Alpha

Postprzez wasil90 » niedziela, 26 lutego 2012, 22:45

witam, ja mam nastepujacy problem z lagami wszystko poszło gładko tylko pod koniec jak i w jednej tak i w drugiej ladze simering tak mocno siedzi ze nie dam rady w zaden sposób ich rozdzielic, a powinno ruszyc sie to przy 2 lub 3 pociagnieciach lagą. macie jakis sposób zeby to zdemontowac.
ps przy zdejmowaniu uszczelniaczy przeciwpyłowych tez nie bylo łatwo, dawno nikt chyba tego nie rozbierał i troche przyrdzewiało a na simeringach jest pelno błota piasku itd

[ Dodano: 28-02-12, 14:51 ]
ludzie! pomocy. próbowałem zdejmowac to nagrzewajac opalarka i nic nie idzie, w 2 osoby szrbalismyy laga i tez nic to nie daje a szkoda zeby sie cos tam znicszczyło, zdaje mi sie ze ten pierscien pod simering zardzewiał i spuchł przez co sie tam mocn zaklinował...
wasil90

Postprzez ziomek4000 » piątek, 9 marca 2012, 21:27

muszę wymienić w swoim imbryku uszczelniacze i kapturki z przodu. cały temat przeczytałem i już wiele wiem ale jednak wolę się upewnić. w serwisówce odnalazłem ile oleju wlać. jednak dla GSX600F podane są 2 wartości:
Obrazek
dla rocznika 1994 będzie 478ml czy się mylę?
oraz drugie pytanie. żeby sprawdzić poziom w mm to muszę odkręcić te śruby co są od góry. no i oczywiście wiadomo że lagi ścisnąć na max. ta wysokość jest mierzona jak sprężyna jest w środku czy nie? sorry za głupie pytania ale wolę się upewnić zanim zacznę coś robić.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Cygi » sobota, 10 marca 2012, 00:03

raczej sie nie mylisz 478ml do jednej lagi. i tyle samo do drugiej. W zasadzie przy wymianie powinno zleciec wszystko z lag. Mozna przeplukac jezeli ma sie nadwyzke swiezego oleju a nie wiadomo kiedy ostatnio bylo to robione (nie uzywa sie bron boze benzyny do plukania bo guma uszczelniacza popeka)
A co do meritum. wwez jakas sztywna rurke, miedziana czy
plastikowa, zaznaczyc na niej odleglosc, na gorze przypiac szczykawke i oddesac
nadmiar ponad poziom.
Tu masz ciekawostke jezeli masz troche extra forsy i w przyszłosci chcesz pomagac innym przy wymianie :D
http://www.moto-akcesoria.pl/przyrzad-d ... iu,p,24932
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY