WYMIANA PŁYNU HAMULCOWEGO

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez amas1990 » wtorek, 22 marca 2011, 20:19

a to może i tak:) kłócić się nie bede, bo z mechaniki ogolnej dobry to ja nie jestem:)
Bo mam słabośc do czarnulek ;)
amas1990

Postprzez brodaty_rider » środa, 23 marca 2011, 07:32

Ty ziomek i ja tak zrobię :D bo u mnie wszytko szczelne ect. a dalej miękka :/ a wiem że miałem zapowietrzony cały układ bo umiejętnie wymieniałem płyn pompowałem pompowałem i zapomniałem dolać a on chlup powietrze złapał :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez Budzik » środa, 23 marca 2011, 07:56

dolewanie to podsyawa, takze masz roboty od poczatku,
pompuj trzymaj klamke odkrec odpowietrznik, zakrec odpowietrznik pomuj dalej i dlewaj plyn i tak w kolo macieju, az przestana isc ci bombelki z odpowietrznika i klamka bedie twarda :D
a zeby bnie pozalewac sobie felg i zaciskow naloz gumowy przezroczysty wezyk na odpowietrznik i zlewaj sobie stary plyn do jakiegos sloika;]
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez brodaty_rider » środa, 23 marca 2011, 15:09

To do spisania jakoś pod wieczór :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez gooxes » piątek, 25 marca 2011, 10:29

jest sposób na odpowietrzenie pompy
pod śrubę mocującą przewód hamulcowy do pompy podkładamy szmatę (z wiadomych względów) wciskamy klamke hebla na max, kluczem oczkowym luzujemy śrubę mocująca przewód aż z łączenia pocieknie płyn.
wszystko skręcamy mocno ale z wyczuciem, klamkę hamulca puszczamy w ostatniej kolejności

w takich sytuacjach dobrze jest mieć pomocnika, ja osobiście na wciśniętą klamkę zakładam opaskę tak żeby utrzymać ją max wciśniętą
wszystko trzeba robić powoli i nie chaotycznie bo można nie chcący zapowietrzyć układ albo oblać płynem elementy lakierowane
:brawo:
gooxes

Postprzez brodaty_rider » piątek, 25 marca 2011, 12:48

Dzięx za wszystkie porady na pewno spróbuje wszystkiego :D coś musi pomóc :D
brodaty_rider

Postprzez Budzik » piątek, 25 marca 2011, 16:25

tylko jak zdejmiesz zacisk z nniewiadomychprzyczyn, to pamietaj aby wsadizc jakis np drewniany klocek w miejscu tarczy i klockow zeby ci tloczki nie wyskoczyly :P
Budzik

Postprzez Cygi » piątek, 25 marca 2011, 19:07

do odpowietrzania mozna uzyc wezyka na koncu wmontowac wentylek automat z detki. Bedzie taniej i tez sie odpowietrzy tak samo jak drogim sprzetem.
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez brodaty_rider » piątek, 25 marca 2011, 22:53

Cygi, możesz dokładniej opisać jak to zrobić ??

Budzik, wiem wiem trzeba z tym uważać
Ostatnio edytowano piątek, 25 marca 2011, 22:54 przez brodaty_rider, łącznie edytowano 1 raz
brodaty_rider

Postprzez amas1990 » sobota, 26 marca 2011, 00:10

tez chętnie podsłucham rady:D
Bo mam słabośc do czarnulek ;)
amas1990

Postprzez ziomek4000 » sobota, 15 grudnia 2012, 16:11

nie będę tworzył nowego tematu a ten pasuje do mojego problemu.

jak odkręcić zapieczone śrubki od dekielka zbiorniczka płynu hamulcowego z przodu? czy pozostaje tylko rozwiercenie i zakup nowych w serwisie?
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Gof » sobota, 15 grudnia 2012, 19:35

Opukaj. Użyj dobrego, grubego śrubokręta. Jak mi się zapiekła i rozwaliłem śrubokrętem łeb, to musiałem zrobić nacięcie i odkręciłem płaskim.
Gof

Postprzez unio » sobota, 15 grudnia 2012, 19:42

Podstawa to solidny dopasowany śrubokręt. W Suzuki nie miałem problemów i warto raz na rok te śrubki poluzować i dokręcić żeby nie było później takiego problemu. Kiedyś odkręcałem w Yamasze, tam to dopiero tragedia. Pomogło opukanie i stukanie młotkiem w ostry śrubokręt bo łby na krzyżak były miękkie podatne na zniszczenie.
unio

Postprzez ziomek4000 » sobota, 15 grudnia 2012, 19:45

ja to chyba jak odkręcę to sobie zamówię nowe na wymiar na torxa. śruby na te końcówki jeszcze nigdy mi się nie uszkodziły podczas odkręcania nawet jak były mocno zapieczone.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Gof » sobota, 15 grudnia 2012, 19:48

Ja mam wrażenie że największy moment osiągniesz na imbusie, a nie na torxie. Ewentualnie zwykły płaski śrubokręt.
Gof

Postprzez ziomek4000 » sobota, 15 grudnia 2012, 20:04

jutro chyba odkręcę cały zbiorniczek od kierownicy i wkręcę go w imadło żeby trzymał się naprawdę stabilnie i będę walczył żeby odkręcić.
ziomek4000

Postprzez Gof » sobota, 15 grudnia 2012, 20:08

No ja tak zrobiłem, ale jak się nie udało wywalczyć (zerwałem to miejsce gdzie wchodzi śrubokręt w łeb, nie wiem jak to się nazywa) to mała szlifierka, tarcza, delikatne nacięcie... i płaskim.

Może być też tak, że jak ściśniesz zbiorniczek od góry, to zmniejszysz nacisk na gwint i wtedy śruba jakoś pójdzie. Aaa i dokręć drugą śrubę, to wtedy ta jedna zapieczona może łatwiej pójdzie..
Gof

Postprzez ziomek4000 » sobota, 15 grudnia 2012, 20:32

w tym problem że obie są zapieczone.
ziomek4000

Postprzez Budzik » wtorek, 18 grudnia 2012, 15:27

Po 1 dobry klucz, a po 2 podgrzej
Budzik

Postprzez KR-Ociec » wtorek, 18 grudnia 2012, 16:46

A może "sposobem Łoma" ? :
- zaostrzyć dłutełko na mały szpic i ciup ją młoteczkiem, i ciup ... i ciup ... :D
bo dostęp masz dobry..., nie zapomnij wcześniej o sławnym WD-40 ( :D ) albo kropla DOT-4 na srubkę, "zapukać" od góry (młoteczek i wkrętak) a potem "sposobem Łoma"
Zawsze puszcza :D
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY