OPONY

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez Gregor » poniedziałek, 7 stycznia 2013, 21:15

Wazer przeczytaj sobie wszystko co do tej pory tutaj napisano o oponach,a na pewno zrobisz tak jak mówi Abek
W pewnym wieku mężczyzna staje przed dylematem:rozwieść się czy kupic motocykl?
Z moich doświadczeń wynika,że taniej jest kupić motocykl...
Gregor

Postprzez motomyszor » wtorek, 8 stycznia 2013, 16:39

wazer napisał(a): Ale jak to bywa są pewne haczyki i tutaj moje pytanie do was czy na przód może iść oponka 120/65 czy taka różnica profili ma jakiekolwiek znaczenie.

O ile rozmiar tylnej opony można sobie zmieniać (w granicach rozsądku) to już przód ma być taki jak fabryka przewidziała. Geometria przodu to dokładność w milimetrach, nie ma miejsca na poprawki. Co do rocznika opony to nawet 3-4 latki nie tracą właściwości o ile są prawidłowo składowane. O ile.... No i tu pojawia się pytanie: ryzykować czy nie..... Sam oceń.
motomyszor

Postprzez Gof » wtorek, 8 stycznia 2013, 16:52

Opony to opony. Na oponach nigdy bym nie oszczędzał. To się realnie przekłada na możliwość wyjścia cało (lub nie) z niebezpiecznej sytuacji, awaryjnego hamowania, itd. Zresztą wiadomo o co chodzi. Jak się jeździ od świateł do świateł, sucho, przyczepnie, 50 na godzinę, to można jeździć na czymkolwiek... ale niech coś się stanie, wyjedzie samochód, wyskoczy pieszy, albo po prostu przepałujemy i źle ocenimy odległość (komu się to nigdy nie zdarzyło?) i trzeba ostrzej heblować... a jak ktoś dużo jeździ, to prędzej czy później będzie miał podbramkową sytuację, nie ma co się oszukiwać...
Gof

Postprzez jabol240 » czwartek, 10 stycznia 2013, 03:51

Dokładnie, dokładnie.

Panowie mam 2 pytanka pierwsze o co chodzi z tymi indeksami ciężaru? Przejrzalem cały temat i nic nie pisaliście o tym... Czemu np Michelin PR3 przednia ma index 236 kg a tylna 325 kg? Przecież motocykl typu Jajo z 2 osobami na pokładzie będzie ważył nawet więcej niż 325 kg? Mógłby mi ktoś to wyjaśnić?

Drugie pytanie... Czy może ktoś z was używa już tego Michała PR3 i mógłby co nieco napisać o nim? Warto dopłacić w stosunku do PR2?

Zwłaszcza interesuje mnie żywotność opon sportowo-turystycznych czyli coś co w sumie ciężko prezyzyjnie sprawdzić... Czy ktos z Was może precyzyjnie stwierdził i ma jakieś wnioski dotyczące właśnie oponek Michelina, a może jakieś inne są trwalsze?

Pozdrawiam Wszystkich.
jabol240

Postprzez moro99 » czwartek, 10 stycznia 2013, 09:07

http://www.inter-stomil.pl/serwis/inf2.html

jabol240 napisał(a):Przecież motocykl typu Jajo z 2 osobami na pokładzie będzie ważył nawet więcej niż 325 kg?

Zgadza sie ale ciezar rozklada ci sie na 2 opony a nie na 1 (chyba ze cala trase bedziesz z plecakiem i bagazani gumowal) :)
moro99

Postprzez Budzik » czwartek, 10 stycznia 2013, 10:59

jabol240, pr3 to sa pr2 z dodatkowymi lamelkami. o zywotnosci michalow juz pisal chyba cygi kilka stron wczsniej.
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez rumcajs » sobota, 2 lutego 2013, 23:55

KR-Ociec napisał(a):noichigo, - zdecydowanie za szerokie. W ostateczności zamień na 160/60 = ja na takich latam i jest OK. :D (fabryka to 150/70 - ?)

Witam, właśnie przeczytałem że masz w ibryku wsadzoną 160 oponę, taka wchodzi bez przeróbek ?, bo ja kupiłem motor z 140/80 (która jest do wymiany bo ktoś jeździł na kwadratowo - boki są nowe środek się kończy) trzymanie zacisku hamulcowego jest niebezpiecznie blisko czy to nie przeszkadza ?

[ Dodano: 03-02-13, 00:01 ]
Panowie mam pytanie,
jak z przodu zostawie oponę 110/80, a do tyłu wstawię 160/70 albo nawet 160/60 to mocno namieszam ??
<u>Do zobaczenia na trasie LWG </u>
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Budzik » niedziela, 3 lutego 2013, 17:08

na pewno bedzie ci sie gorzej skladac w zakretach
Budzik

Postprzez rumcajs » niedziela, 3 lutego 2013, 18:20

Pytam bo pilot Road2 nie ma w rozmiarze fabrycznym, są 150/70, byłem przed chwilą w garażu i przy 140 jest 1cm od trzymania zacisku hamulcowego z tyłu, więc 150 powinna wejść bez problemu. Ale nadal nie wiem czy mogę zostawić takiego balona z przodu 110/80 Metzeler, ma fajny bieżnik ale czy nadaje się do czegoś taka opona ?
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Budzik » niedziela, 3 lutego 2013, 19:59

rumcajs, czy sie nadaje to jest inna kwestia, mzoe miec i 10 cm bieznika, ale oprocz tego zalezy ktory jest ocznik tej opony, jakie ma indexy predkosci i masowe.
To ze ma fajny bieznik nie oznacza ze opona jest 'dobra'

600 imbryk miala na poczatku z tylu 140 opone potem weszla 150 tak jak w 750. z tego co kojarze to tam powinny buc 110/70 i 150/70, chyba (musialbym podejsc do garazu zobaczyc co mam zalozne, lub poszukac w necie, a po prostu mi sie nie chce ;])

Jak opona jest stara, lub ma maly index predkosci (w co watpie aby miala za maly jako opona motocyklowa. 600 to jeszce nie jest demon predkosci) lub za maly masowy, a gsxf jest ciezki to wiadomo ze taka opona moze niezby sie nadawac.
Budzik

Postprzez rumcajs » niedziela, 3 lutego 2013, 22:32

Budzik napisał(a):rumcajs, czy sie nadaje to jest inna kwestia, mzoe miec i 10 cm bieznika, ale oprocz tego zalezy ktory jest ocznik tej opony, jakie ma indexy predkosci i masowe.
To ze ma fajny bieznik nie oznacza ze opona jest 'dobra'

Jak opona jest stara, lub ma maly index predkosci (w co watpie aby miala za maly jako opona motocyklowa. 600 to jeszce nie jest demon predkosci) lub za maly masowy, a gsxf jest ciezki to wiadomo ze taka opona moze niezby sie nadawac.

Dziękuje za podpowiedź muszę zobaczyć przód z jakiego ona jest roku, bo wygląda jak nowa. Tył natomiast jest zdarty tak jakby ktoś imbrykiem z wózkiem bocznym jeździł :-))), lub z jakieś trajki używkę kupił przed sprzedaniem moto :). Na przeglądzie kolega ze stacji diagnostycznej (też jeździ na 2oo) od razu zauważył, że tylna opona jest do wymiany bo przy pochylaniu jeździ się "na krawędzi". Teraz tylko muszę namierzyć jakąś zniżkę porządną na miachała road2 bo zwykła cena to 517 zł a to trochę przekracza próg bólu :)
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Abek » wtorek, 5 lutego 2013, 15:00

rumcajs, road 2 w sklepie w Jarosławiu 480 zł + 16.50 przesyłki. Szukaj CMA Moto i powołaj się na mnie :) Zamawiałem od nich teraz trochę rzeczy, ceny mają fajne a i KR-Ociec ich zna :P
Abek

Postprzez rumcajs » wtorek, 5 lutego 2013, 15:21

Abek napisał(a):rumcajs, road 2 w sklepie w Jarosławiu 480 zł + 16.50 przesyłki. Szukaj CMA Moto i powołaj się na mnie :) Zamawiałem od nich teraz trochę rzeczy, ceny mają fajne a i KR-Ociec ich zna :P

Dziękuje za podpowiedź, muszę znaleźć chwilę i sprawdzić wiek przedniej opony bo może się okazać, że potrzebuję komplet.
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez rumcajs » środa, 6 lutego 2013, 21:57

Znalazłem chwilę, nauczyłem się sprawdzać DOT :), radość z mojej nowej umiejętności nie trwała długo bo okazało się, że z wyglądu nowa opona ma 5 lat :mygad: . Ach ci sprzedawcy motocykli (karma :P)

I okazało się, że pojeżdżę sobie na oponce tak przez miesiąc, aż nauczę się płynnie jeździć, a potem na śmietnik "nową" na bieżniku oponę trzeba wywalić.

Obrazek
Obrazek

Jak powiedziałem znajomemu, że chce kupić do mojego imbryczka michałki road2 za 1000 zł komplet... to mi powiedział, że to tak jakby do trabanta złote klamki przykręcić.
Napiszcie czy kupić coś taniego bo sprawdzałem da się kupić nowe opony w granicach 500 zł tylko, że to jakieś dziwne firmy są...
Ostatnio edytowano środa, 6 lutego 2013, 21:59 przez rumcajs, łącznie edytowano 2 razy
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez moro99 » środa, 6 lutego 2013, 22:03

A co to wogule za opona jest ?
Wiesz 5 letnia opona nie jest jeszcze jakas naprawde mega stara :) wszystko zalezy jak byla przechowywana i co to jest

Co do opon ja wyznaje zasade ze na bezpieczenstwie oszczedzac nie mozna wiec opinia kumpla o zlotych klamkach jest bez senstu - sam powinien jezdzic na klockach drewnianych (bo to przeciez taniej i duzo bardziej wytrzymale

Ja wlasnie szukam sobie Pilot roada 1 i ma byc nie starsza niz koncowka 2012 :)
moro99

Postprzez rumcajs » środa, 6 lutego 2013, 22:20

moro99 napisał(a):A co to wogule za opona jest ?
Wiesz 5 letnia opona nie jest jeszcze jakas naprawde mega stara :) wszystko zalezy jak byla przechowywana i co to jest

Ja wlasnie szukam sobie Pilot roada 1 i ma byc nie starsza niz koncowka 2012 :)

No na szczęście jest to starsza wersja tego
http://www.oponeo.pl/dane-opony-motocyk ... zod-tl-m-c

Nie znam niestety historii jest opony czy była, w celu sprzedaży motocykla, kupiona w okazyjnej cenie bo "leżakowana" :-), czy motor stał w garażu z tą oponą założoną ostatnie 5 lat.
Opona z tyłu o profilu w kształcie ] jest z 2001 roku więc można tylko zgadywać o co chodzi z tym przodem. Sklep, który sprowadził imbryka coś tam mętnie tłumaczył, że motór długo kiedyś stał dlatego ma przejechane tylko 18000 więc możliwe, że tył się uchował na stopce centralnej, a przód stary został wyrzucony i obecna opona założona dopiero teraz.
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Budzik » czwartek, 7 lutego 2013, 07:17

Stary metzeler tez takiego mialem u siebie przejezdzilem sezon i wymienilem na nowe michaly piloty2 za ten tysiac zlotych. Nie wiem co to za `madry` kolega ale pogratulowac sprytu. Opona to ta czesc motocykla ktora laczy cie z asfaltem powierzchnia dwoch pieciozlotowek, wiec chyba fajnie aby pewnie cie trzymala.

Kolega ewentualnie moglby miec racje gdybys chcial zalozyc jakies kute na zamowienie felgi. Ale to tez tylko ewtedy gdyby ten motocykl byl przejsciowka przed czyms wiekszym
Budzik

Postprzez rumcajs » czwartek, 7 lutego 2013, 08:49

Budzik, masz racje co to tego, ze kolega myli że ja się przesiąde na coś większego bo on i jego ekipa to wszyscy na litrach i wyżej jeżdżą. Właściwie to oni latają z prędkościami, które dla mnie są całkowicie niakceptowalne. Myśle ze kupię do tylu Michała, a przód poczeka. Jak sie okaże w trakcie ze coś jest nie tak to pójdzie drugi Michał na przód.
Btw zmiany jak kupię inny motor, nawet hayke to opone z przodu mogę przełożyć :).
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez moro99 » czwartek, 7 lutego 2013, 20:46

rumcajs, Biez pod uwage ze przedem hamujesz wiec slabo jak ci w uslizg wpadnie przy mocnym heblowaniu
moro99

Postprzez rumcajs » czwartek, 7 lutego 2013, 23:57

moro99 napisał(a):rumcajs, Biez pod uwage ze przedem hamujesz wiec slabo jak ci w uslizg wpadnie przy mocnym heblowaniu

Biorę to pod uwagę ale narazie to ja jestem "kapitan ślimak 2" i nie ma w tym cienia sarkazmu :)
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY