ZAWIESZENIE PRZEDNIE - LAGI

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez adamz5 » czwartek, 25 marca 2010, 18:16

tobocian napisał(a):Może tu zamów,mają nawet niezłe uszczelniacze,jak z allegro to nie wiem,mozna na paszteta trafić http://www.larsson.pl/index.php
mają kpl. po 70 złotych olej od 30-60 za połówkę ;) Pozdro
dzieki stary sprawdze dzieki za stronke
adamz5

Postprzez WilQW » piątek, 26 marca 2010, 07:23

sprawdź w manualu jaki masz konkretnie rozmiar uszczelniaczy i szukaj na allegro lub jakimś sklepie z częściami na wsi :P ja tak zawsze robiłem nie mówię tu tylko o gsx-f, kupowałem przeważnie "Atheny" czy jakoś tak i nikt do tej pory nie narzekał, olej tak jak poprzednik pisał chodzi przeważnie w cenach 30-60 zł więc tu raczej oszczędności nie szukaj
pzdr
WilQW

Wymiana uszczelniaczy i oleju

Postprzez michalm113 » czwartek, 15 kwietnia 2010, 07:14

co po koleji bo chce sie za to sam zabrac, wiem ze temat byl walkowany juz pewnie wiele razy ale nie znalazlem nic sensownego, prosze o jakies rady jak to zrobic krok po kroku.
michalm113

Postprzez Nyuno » czwartek, 15 kwietnia 2010, 13:54

Stawiasz na cenralną. Rozkręcasz śrubki od zacisków, koła, błotnika, pasów trzymających lagi pod kierownicą. Zdejmujesz koło i zaciski. Podstawiasz coś pod kolektory żeby moto nie przyorało przodem w podłoże.

I teraz sprawa prosta - wyciągasz lagi, możesz pojedynczo, możesz naraz. Odkręcasz dolną śrubę, wylewasz olej, przy okazji pompując lagą aby wszystko wyleciało. Potem dokładnie czyścisz (niewymagane). Teraz wymieniasz uszczelniacz. Dobrze jest mieć taki kawałek półrurki (coś jak pierścień, tylko przecięte na pół) bo tym można dobrze go docisnąć - przykładasz do brzegów uszczelniacza i z drugiej strony lekko pukasz młotkiem w ten pierścień, żeby dobrze wszedł.

Bierzesz lejek (niewielki bo wlot jest nieduży - to też nie jest wymagane) i wlewasz oleju z rozsądkiem (co jakiś czas zerknij czy już nie za dużo). Jak już limit to możesz wyczyścić brzegi wlotu a potem zakręcasz śrubką. Teraz masz okazję żeby sprawdzić, czy to wszystko było warte zachodu i opierasz lagę o podłoże (najlepiej o jakąś szmatę) i pompujesz ciężarem ciała patrząc, czy nie przecieka. Jeżeli nie, to wszystko jest OK.

Po uzupełnieniu lag montujesz je z powrotem do moto. Wkładając je do kierownicy warto się pomęczyć, żeby po dokręceniu równe było na obu ustawienie napisów wstępnego napięcia sprężyn - nie myli się dzięki temu przy późniejszym ich ustawianiu. Dodatkowo polecam dokręcać śruby od koła kluczem dynamometrycznym.
Obrazek
Nyuno

Postprzez michalm113 » piątek, 16 kwietnia 2010, 12:13

rozmiar uszczelniaczy powinien byc WYMIARY: 41*54*11 ??
michalm113

Postprzez Nyuno » piątek, 16 kwietnia 2010, 12:56

Do Twojego rocznika to chyba 41x54x11 ale sprawdź w serwisówce jeszcze.
Obrazek
Nyuno

Postprzez ZiGi » piątek, 16 kwietnia 2010, 23:19

Nyuno napisał(a):Bierzesz lejek (niewielki bo wlot jest nieduży - to też nie jest wymagane) i wlewasz oleju z rozsądkiem (co jakiś czas zerknij czy już nie za dużo)

Nic nie wlewa się na oko tylko dokładnie tyle ile jest podane w serwisówce co do ml.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez michalm113 » niedziela, 18 kwietnia 2010, 06:20

dzieki za pomoc uszczelniacze wymienieone jestem zadowolony i dumny z siebie ze poradzilem sobie z tym problemem sam :mrgreen: :mrgreen:
michalm113

Postprzez Nyuno » niedziela, 18 kwietnia 2010, 09:45

ZiGi napisał(a):Nic nie wlewa się na oko tylko dokładnie tyle ile jest podane w serwisówce co do ml.
Moim zdaniem - jak kto woli. Przypuszczam, że nawet Ty nie lejesz oleju do silnika według serwisówki.

michalm113 napisał(a):jestem zadowolony i dumny z siebie ze poradzilem sobie z tym problemem sam :mrgreen: :mrgreen:
Nie ma za co ;)
Obrazek
Nyuno

Postprzez Aciol » poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 21:00

podłączę się pod temat, może ktoś podrzuci jakiś pomysł...

zabrałem się dziś za wymianę uszczelniaczy i oleju, jak z jedną sobie poradziłem tak z drugą mam problem. Nie potrafię odkręcić śruby od góry amortyzatora, tej przy kierownicy przez którą wlewa się olej i robi regulację twardości :( (ktoś się tu nieźle napracował żeby to tak dopierd..ć).
próbowałem kluczami oczkowymi, nasadowymi aż po kleszcze zaciskowe i ani rusz (nie wspomne nawet jak już ta śruba wygląda :/ )

ma ktoś pomysł jak to cholerstwo odkręcić??
Aciol

Postprzez Nyuno » poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 21:33

Spróbuj opukać gumowym młotkiem, albo przyłóż kawałek drewnianego klocka i pukaj w niego zwykłym młotkiem. Co jakiś czas spróbuj odkręcić.
Obrazek
Nyuno

No ale ja w końcu się nie znam na tym

Postprzez ZiGi » środa, 21 kwietnia 2010, 07:42

Nyuno napisał(a):Moim zdaniem - jak kto woli. Przypuszczam, że nawet Ty nie lejesz oleju do silnika według serwisówki.

W silniku różnica 10 ml w tą czy w tą nie zrobi różnicy, w lagach uwierz mi że tak.
No ale jak tam wolisz możesz nalewać jak Ci oko podpowie.

Dla tych którzy chcą zrobić to dokładnie tak jak podaje serwisówka dodam że wartości wyglądają następująco:
Obrazek

Poziom mierzymy od górnego krawędzi lagi do lustra oleju w ladze, tak jak poniżej
Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 21 kwietnia 2010, 08:37 przez ZiGi, łącznie edytowano 1 raz
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Alpha » środa, 21 kwietnia 2010, 22:19

....Bez sprężyn , lagi maksymalnie wsunięte .
Alpha

Postprzez Pawel BMW » środa, 21 kwietnia 2010, 22:31

czy dla imbryka sa takie same wartosci jak dla jajka??
Pawel BMW

Postprzez Aciol » środa, 21 kwietnia 2010, 22:49

Do imbryka jest inaczej

Obrazek

dla GSX750F 89-96

Nyuno napisał(a):Spróbuj opukać gumowym młotkiem, albo przyłóż kawałek drewnianego klocka i pukaj w niego zwykłym młotkiem. Co jakiś czas spróbuj odkręcić.

niestety nie pomogło :cry: , dopiero porządne kleszcze od zaprzyjaźnionego hydraulika + dwóch chłopa dało radę :diabel:

uszczelniacze wymienione :D
Ostatnio edytowano środa, 21 kwietnia 2010, 22:53 przez Aciol, łącznie edytowano 1 raz
Aciol

pamietaj

Postprzez eryk79 » środa, 19 maja 2010, 13:49

pamietaj zeby włożyć sprezyne ta sama strona :!:
eryk79

Postprzez Cygi » wtorek, 7 września 2010, 12:32

wiec ieszcze jedno pytanie do tych ktorzy juz rozbierali lagi - mianowicie, mam zamiar dac mechanikowi do zrobienia: wymiane oleju i uszczelniaczy a przy okazji lozysko głowki ramy. Jaka czesc w przednim zawieszeniu najczesciej ulega zuzyciu? Pytam dlatego ze prawdopodobnie mechanik nie ma szybkiego dostepu do czesci bo to zadupie okrutne a moto stawiam na 1-2 dni gora. Nie moge dluzej bo latam nim do roboty wie cdluzszy postoj odpada . Własnie sie zastanawiam nad lista zakupów.
Ostatnio edytowano wtorek, 7 września 2010, 12:33 przez Cygi, łącznie edytowano 1 raz
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez guardian_angel » wtorek, 7 września 2010, 12:34

uszczelniacze i olej
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez mitsumiuu » poniedziałek, 13 września 2010, 20:30

Witajcie

Mam pytanie jezeli wymieniam uszczelniacze czy powinienem odrazu wymieniac kapturki czy jak juz wymieniac to wymienic wszystko.

Jeszcze jedno pytanie ile wchodzi fork oil do lagi w GSX600F 97rok.

pozdrawiam

[ Dodano: 19-09-10, 16:33 ]
Moze ktos powiedziec jak wyjac lagi oraz jak spuscic olej z lewej lagi gdzie jest srubka od spustu.
mitsumiuu

Postprzez kamucha1983 » środa, 23 lutego 2011, 18:14

Witam panowie, mam takie pytanie :wymieniam olej w lagach i robiłem wszystko tak jak mówi serwisówka, wyciągnąłem lagi odkręciłem górne śruby (tam gdzie jest regulacja zawieszenia) wyciągnąłem sprężynę ,tulejkę i zlałem olej. Obróciłem "do góry nogami" i podpompowałem zawiechę aby cały olej zleciał. Później zalałem po 513 ml czyli tak jak mówi serwisówka i okazało się że
1. Poziom oleju w lagach nie jest równy różnica wynosi jakieś 2 cm różnicy.
2. Poziom oleju mierzony serwisówką powinien wynieść 10,2 cm od góry do lustra oleju a u mnie wynosi jakies 22cm.

Którym parametrem kierować się przy ilości oleju w lagach? Zalać po prostu po te 513 ml? Czy jest jakiś inny sposób?
kamucha1983

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY