Suzuki GSX 600F 93r. - wymiana tarczy hamulcowej - tył

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Suzuki GSX 600F 93r. - wymiana tarczy hamulcowej - tył

Postprzez blade84 » niedziela, 25 marca 2018, 22:15

Witam,
Sprawa jak w temacie, czyli wymiana tarczy hamulcowej z tyłu, sytuacja banalnie prosta - kurde ale nie u mnie :fire: . Stara tarcza miała nierówności, wpadłem może na średnio mądry pomysł ale ją ściągnąłem dałem do lekkiej obróbki ślusarskiej i po założeniu przy małych prędkościach w granicach 60 km/h i w stronę zera tarcza przy hamowaniu bije coś jakbym naciskał hamulec i puszczał (taki ABS :mrgreen: ), stwierdziłem że koleś który robił szlif po prostu albo ją przegrzał albo krzywo ją zebrał. Przemęczyłem sezon i odważnie zamówiłem na Ali Expres nową tarczę. Przełożyłem, jazda próbna, na różnych prędkościach, niby wszystko wspaniale, jednak sytuacja dokładnie ta sama od 60 km/h w stronę zera, tarcza przy hamowaniu wyraźnie ma bicie (identyczne objawy jak przy tej starej) :( odkręcam france raz jeszcze i tarcza leżąc na kole lekko się kiwa, coś jakby nie wyłożyła się na feldze. Szczotka druciana na szlifierkę, przeczyściłem, kładę tarczę leży pięknie nic się nie buja. Skręciłem, złożyłem koło i test. Bez zmian, dokładnie to samo.

Wykonałem jeszcze mało profesjonalny test na bicie tarczy, ale wykazał nieprawidłowość, mianowicie marker (pisak jak kto woli) zbliżony do tarczy zamontowany na wahaczu i powolny obrót kołem. Okazuję się że pół tarczy ma ślad od markera a drugie pół nie, wiec na pewno raz się oddala a raz przybliża, czyli ma bicie.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
blade84

Re: Suzuki GSX 600F 93r. - wymiana tarczy hamulcowej - tył

Postprzez requiem5 » poniedziałek, 26 marca 2018, 10:50

albo masz delikatnie krzywo założone koło, zrób ten test z markerem ale marker umieść tak żeby dotykał tarczy jak najbliżej siedziska pasażera albo jak najbliżej ziemi.
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Re: Suzuki GSX 600F 93r. - wymiana tarczy hamulcowej - tył

Postprzez blade84 » poniedziałek, 26 marca 2018, 21:04

Dzisiaj sprawdziłem dwie tarcze na czujniku zegarowym. Ani jedna z nich nie ma bicia, więc zostaje miejsce montażu tarczy na feldze, tam musi być coś nie tak, tylko pytanie co mogło się stać w ciągu dwóch dni jak miałem ściągniętą tarczę a koło leżało w garażu i nawet nikt na nie nie patrzył ;)

Jeżeli miałbym koło założone krzywo to wydaje mi się że względem zacisku hamulcowego tarcza będzie pracować tak samo równo z tym że np. po skosie i klocki będą się nie równo zużywać??
blade84

Powrót do UKŁAD JEZDNY