CRASH PADY

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Postprzez zolwik » poniedziałek, 11 maja 2009, 20:51

Ja pytam tu i ówdzie różne zdania na ten temat , jestem za by nie wiercić ramy i założyć te skręcane na "obejmę" ,doradzają mi wszyscy z znajomych i sklepach by jednak wiercić bo te skręcane słabiej trzymają obsuwają się po za tym przy upadku potrafią również skręcić ramę cokolwiek to znaczy.
Co wy na to :shock:

A tak po za tym mogą być zrobione z aluminium?
Ostatnio edytowano poniedziałek, 11 maja 2009, 20:56 przez zolwik, łącznie edytowano 1 raz
zolwik

Postprzez pinio » poniedziałek, 11 maja 2009, 21:28

Moje zdanie jest takie:
Jaka to musi być konkretna gleba żeby wykrzywic ramę , a dotego nawieconą !!! Co wtedy? Wiadomo że gsx-f to plastiki i raczej skłaniał bym się do stwierdzenia że cash pad nawet w innych moto fabryczny "ratuje" plastiki przy szlifie, ale jak fikoła moto dostanie to wtedy są wieksze straty niż zeszlifowany plastik (bak, czacha).
Albo jak kolo przyłoży czołówkę (odpukałem)...
I wtedy nawet najlepszy crash pad można sobie wsadzić...wiecie gdzie
Wszystko ma swoje granice, są różne gleby czy paciaki.
Sugeruje nie nawiercac ramy , gsxf sa ciężkie - taka konstrukcja. Każda ingerencja mechaniczna w rame dodatkowo ją osłabia i jestem bardzo ciekaw jak sie przy glebie wtedy zachowa sie rama.
..ale każdy ma swoje racje i zrobi jak uważa za stosowne... Może najlepiej nie wyjeżdzać moto i trzymac w garażu wtedy na pewno rys po glebach nie będzie...(taka ogólna dygresja).
Ja też, jak pewnie większośc, chciałbym mieć moto nieskazitelnie piękne, ale zycie pokazuje inaczej i czasami mimo środków zapobiegawczych "crash pad" może niemile zaskoczyć (spadł mi młotek na nowiusieńko plakierowany bak...i na ch... mi
crash pad:-)))

pozdrawiam

Pi.
pinio

Postprzez Djobeł » poniedziałek, 11 maja 2009, 21:30

Ciekawa koncepcja - skręcane ale wygląda solidnie.

Byle rama Ci przy glebie nie pierdolła stary:)

Pozdr
Djobeł

Postprzez Laboko » poniedziałek, 11 maja 2009, 22:13

Djobeł napisał(a):Ciekawa koncepcja - skręcane ale wygląda solidnie.

Byle rama Ci przy glebie nie pierdolła stary:)

Pozdr

Myslę, że po glebie, przy ktorej doszloby do pęknięcia ramy od uderzenia w crashpad i tak nie byloby co zbierac z motocykla. Widzialem wystarczajaca duzo lrzywych ram po szlifach bez crashpadow, wiec specjalnie sie nie przejmuje. Chodzi mi po prostu o drobne upadki, aby mi się nie polamaly plastiki. :mrgreen:
Laboko

Postprzez Laboko » poniedziałek, 11 maja 2009, 22:59

Zobaczcie link do mojego tematu: http://gsxf.pl/viewtopic.php?p=2237#2237
I generalnie zgadzam sie z PINIO... A swoje crashpady kupilem na allegro.
Laboko

Postprzez Nyuno » wtorek, 12 maja 2009, 14:42

A ja mam gwintowane w ramie i dobrze mi z nimi - stanowią doskonałe podparcie na nogi po długiej jeździe (2 minutki pozycji "harleyowaca" i krążenie powraca, zwłaszcza, gdy jechaliśmy opierając się na nóżkach nie śródstopiem, a częścią pod palcami) i nie martwię się, czy mi się ześlizgną czy też nie.

Co do naruszania konstrukcji ramy - dziur można sobie wiele zrobić, oby nie pozostawiać ich pustych. Gdy przykręcasz crashpada to walisz w dziurę na prawdę porządną śrubę, więc nie ma pustego miejsca, także argument o masie jajka i naruszeniu konstrukcji dwiema dziurami do mnie nie trafia.

Poza tym, crash pad ma na celu nie tylko uchronić od zarysowań (bo to to chyba tylko przy niewielkich prędkościach), ale także (a dla mnie - głównie) zwiększyć szanse na bezproblemowe "wypięcie się" spod położonego moto oraz... lepiej wytracać prędkość (nie bez kozery są one robione z materiału zawierającego domieszkę stosowaną w okładzinach ciernych).
Obrazek
Nyuno

Postprzez zolwik » sobota, 16 maja 2009, 18:29

Pit84 napisał(a):Ja mam takie: [url=http://img8.imageshack.us/img8/5035/dsc01895x.th.jpg]Obrazek[/URL]
Robione prawie wg wzoru Tasmana czyli sprawdzone ;) materiał wałka becurit ( nie wiem jak się to pisze) ale z tego materiału robi się okładziny hamulcowe do wyciągów solidne blachy 8 mm w wewnętrznej gwint, śruby imbusowe [url=http://img8.imageshack.us/img8/4210/dsc01705j.th.jpg]Obrazek[/URL] jakby co mogę sprzedać mam 3 komplety ;) jakoś nie jestem zwolennikiem wiercenia otworów w ramie ale są różne gusta i pomysły i dobrze!!!

Pit84 Jeśli chodzi o pady to rama w imbryku wynosi 19mm przynajmniej u mnie ,jeśli chodzi o skręcanie pada śrubami to dajecie jakieś podkładki sprężynowe?
Skręciłem na max ale pewnie po czasie mogą się poluzować jak tam u was?
zolwik

Postprzez Pit » sobota, 16 maja 2009, 19:10

Kurna nie mam moto w kraku ale może ktoś z chłopaków zmierzy czy w jajku taka sama grubość ramy jak w imbryku, bo nie pamiętam, a nie chcę strzelać wrzuć fotki Zolwik bo te twoje linki w galeriii nie chodzą przynajmniej u mnie pozdro
Pit

Postprzez zolwik » niedziela, 17 maja 2009, 10:03

JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Pit » niedziela, 17 maja 2009, 10:32

No to myśle że problem rozwiązany bo w jajku do tej pionowej się przykręca i pewnie wymiary się różnią :roll:
Pit

Postprzez dosiek77 » wtorek, 26 maja 2009, 14:00

Niech ktoś da namiar na tego gościa z allegro bo chyba teraz nie wystawia.
dosiek77

Postprzez TasmaN » wtorek, 26 maja 2009, 15:05

mariusz wilk <vilu18@wp.pl>

kom. czy mam to sprawdze pozniej bo juz musze leciec :/
TasmaN

Postprzez zolwik » wtorek, 26 maja 2009, 15:11

dosiek77 napisał(a):Niech ktoś da namiar na tego gościa z allegro bo chyba teraz nie wystawia.

Jakbyś chciał takie ja u mnie lub u tasiora to napisz do Pit84
zolwik

Postprzez dosiek77 » wtorek, 26 maja 2009, 17:15

Proszę jednak o numer do człowieka z allegro. Miałem gdzieś zapisany ale zgubiłem :(
Ostatnio edytowano wtorek, 26 maja 2009, 17:16 przez dosiek77, łącznie edytowano 2 razy
dosiek77

Postprzez kyrtap87 » wtorek, 26 maja 2009, 18:28

Ja swoje CRASH PADY kupiłem od Pit84 za BARDZO DOBRA CENE rame przewierciłem bez płaskowników miałem robic test i przeprowadzam motor na ruWny teren a tu bym przewrucił sie ja razem z nim a waze 95kg jednoznacznie spisały sie nawet lusterko nie dotknęło ziemi
kyrtap87

Postprzez dosiek77 » wtorek, 26 maja 2009, 18:38

Co zrobiłeś? Ramę przewierciłeś? :shock:
dosiek77

Postprzez kyrtap87 » wtorek, 26 maja 2009, 20:07

Tak dziś była gleba i nic jej się nie stało lusterko całe

[ Dodano: 26-05-09, 21:09 ]
Pisz do Pit84 u mnie spełniły wymagania za taka cenę //koszt padów// mam całe lewy bok
kyrtap87

Postprzez Nyuno » wtorek, 26 maja 2009, 21:36

Ja też mam ramę gwintowaną. Nie wiem, czemu niektórzy tak na punkcie wiercenia ramy panikują....
Obrazek
Nyuno

Postprzez Pit » wtorek, 26 maja 2009, 21:58

Spoko cieszę się że mogłem pomóc no, a co do tych crash padów to bardzo solidne i mają spełniać swoje przeznaczenie spoko że moto całe :brawo:
Pit

Postprzez TasmaN » wtorek, 26 maja 2009, 23:48

dosiek77 napisał(a):Proszę jednak o numer do człowieka z allegro. Miałem gdzieś zapisany ale zgubiłem :(

Dosiek, ten mail to wlasnie do tego z allegro, jak prosiles. napisz... Komorke do niego tez mialem ale zgubilem.
TasmaN

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI