WYŚWIETLACZ BIEGÓW

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Postprzez mar_92 » niedziela, 8 grudnia 2013, 18:25

Czy ktoś montował taki wyświetlacz. http://allegro.pl/wyswietlacz-biegow-gi ... 48441.html .Trzeba coś przerabiać?czy wystarczy podłączyć pod jakąś kostkę
Ostatnio edytowano niedziela, 8 grudnia 2013, 18:32 przez mar_92, łącznie edytowano 1 raz
mar_92

Postprzez ziomek4000 » niedziela, 8 grudnia 2013, 18:51

moim zdaniem to szkoda przepłacać. za 50-70zł kupisz wyświetlacz który do działania potrzebuje tylko wywiercenia kilku otworów w czujniku luzu i zrobienia pinów. jak masz zdolności manualne to godzina roboty i wyświetlacz zamontowany w motocyklu. a różnicę w cenie wydasz na paliwo lub inne trunki rozgrzewające
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez mar_92 » niedziela, 8 grudnia 2013, 18:58

Myślę ze spróbuję zrobić ,tak jak napisałeś.Masz jakieś miejsce, gdzie kupie taki jak pisałeś
mar_92

Postprzez ziomek4000 » niedziela, 8 grudnia 2013, 19:33

poszło na PW
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez KUBA-GSXF » niedziela, 8 grudnia 2013, 21:55

polecam zrobienie samemu...fajna zabawa ! jeszcze bardziej cieszy oko i duma w skali wzrasta:)
--------------------------------------------------------
GSXF-600 + DR 650 all by SUZUKI :)
KUBA-GSXF

Postprzez Schummi » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 17:17

KUBA-GSXF, potwierdzam :P też sam zrobiłem :D
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez mar_92 » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 18:13

Spróbuję sam zrobić,jest czas do rozpoczęcia sezonu :D
mar_92

Postprzez yoseph » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 22:56

Panowie: ponieważ nie lubię wyważać otwartych drzwi, mam jedno krótkie pytanie które rozwieje wątpliwości: czy pod tym deklem znajdę czujnik luzu?
Obrazek
było suzuki DR 650 RSE
jest GSX750 F
yoseph

Postprzez JenJer » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 23:01

HMM :/ Panowie :!:

W odpowiedzi na Twoje pytanie: Tak to jest to :)
I żeby nie było to Schummi Ci odpowiedział :P
JenJer

Postprzez yoseph » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 23:15

Przepraszam, zawsze coś palnę 8)
było suzuki DR 650 RSE
jest GSX750 F
yoseph

Postprzez Żylet » wtorek, 10 grudnia 2013, 09:21

Przecież na forum tylko jedna kobieta (requiem5) ogarnia mechanikę, reszta jest tu jedynie towarzysko, więc chyba jednak panowie.
Jak nie poleca lby to impreza nieudana !!!
Żylet

Postprzez yoseph » wtorek, 10 grudnia 2013, 09:56

Żylet, Chyba własnie dlatego napisałem "panowie" bo podświadomie nie spodziewałem się w tym dziale kobiet.
Prawdę powiedziawszy po 11 stronie tego tematu odpadłem bo chociaż ogarniam mechanikę to po przeczytaniu tylu stron na których każdy wyraża wątpliwości... ja też zacząłem je mieć:)
Ostatnio edytowano wtorek, 10 grudnia 2013, 09:56 przez yoseph, łącznie edytowano 1 raz
było suzuki DR 650 RSE
jest GSX750 F
yoseph

Postprzez Tymon » wtorek, 10 grudnia 2013, 10:35

yoseph, Nie sugeruj się innymi tylko do roboty. Nie taki diabeł straszny :D
Tymon
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Abek » wtorek, 10 grudnia 2013, 10:44

Wlasnie nic trudnego. Ja 3 miesiace zakladalem wyswietlacz i dalo sie :-)
Abek

Postprzez yoseph » wtorek, 10 grudnia 2013, 13:12

Abek, Tymon, spokojnie dam radę, w końcu w mojej suzuki DR sam rozbierałem i składałem silnik do ostatniej śruby:) a potem działał:)
było suzuki DR 650 RSE
jest GSX750 F
yoseph

Postprzez Schummi » wtorek, 10 grudnia 2013, 21:26

yoseph napisał(a):w mojej suzuki DR sam rozbierałem i składałem silnik do ostatniej śruby:) a potem działał:)

a te śrubki co zostały przydały się jak bramę robiłeś :diabel: hehehe... żarcik :P
a założenie wyświetlacza do naszych maszyn jest dziecinnie proste i nawet taki laik jak ja to zrobił, także powodzenia ;)
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez mar_92 » środa, 11 grudnia 2013, 16:04

[SCH]Marcin napisał(a):a założenie wyświetlacza do naszych maszyn jest dziecinnie proste i nawet taki laik jak ja to zrobił, także powodzenia ;)
byś mógł wrzucić parę fotek, jak to wygląda ;)
Ostatnio edytowano środa, 11 grudnia 2013, 16:05 przez mar_92, łącznie edytowano 1 raz
mar_92

Postprzez Schummi » czwartek, 12 grudnia 2013, 22:47

mar_92, narazie nie mam swojego kompa więc brak dostępu do fotek :) na maszynie nie ma sensu robić zdjęć bo i tak widać jedynie sterownik i kilka kabli (czujnik znajduje się pod deklem - wlutowane piny i tak zasilikonowane więc nie widać; wyświetlacz zabudowany w zegarach) :) Jak będę znów w posiadaniu swojego lapka to zobaczę czy mam tam jakieś foty z montażu bo nie bardzo chce mi się całe moto rozkręcać :P

[ Dodano: 12-12-13, 22:52 ]
zresztą to jest tak proste, że jak przeczytasz ten cały temat to spokojnie zrobisz ten wyświetlacz :P na wcześniejszych stronach jest wszystko ładnie opisane co gdzie i jak zrobić :D
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez yoseph » czwartek, 12 grudnia 2013, 23:24

mar_92, nie czytaj tematu bo zwątpisz:) właśnie mam wszystko rozkręcone, postaram się jutro parę fotek porobić i tutaj wrzucę
było suzuki DR 650 RSE
jest GSX750 F
yoseph

Postprzez yoseph » sobota, 14 grudnia 2013, 00:29

Zgodnie z obietnicą wrzucam kilka zdjęć opatrzonych moim komentarzem, nie znalazłem ich tutaj a uznałem że pomogłyby mi w podjęciu decyzji. Motocykl to jajko 3/4 z 2003r.
Od razu mówię że po wykręceniu czujnika luzu pocieknie co nieco oleju z otworu. Mi przez 4 dni przez które moto stało bez licznika, do wiaderka wyleciało pomiędzy 50 a 100ml oleju.

Zaczynając od początku:
Pierwsze co należy to ściągnąć wajchę biegów, oraz czujnik znajdujący się na deklu:
Obrazek

Następnie odkręcamy śruby dekla, wcześniej robimy zdjęcie i numerujemy śruby. W ten sposób wiemy gdzie która była, warto ponieważ śruby są różnej długości. Lepiej zaopatrzyć się w dobre imbusy, u mnie śruby były na prawdę mocno przykręcone.
Pod spodem jest masa syfu: smaru z piaskiem, czyszczenie na 2h.

Do dekla wchodzi linka sprzęgła zamocowana do tej dźwigni:
Obrazek

Linkę trzeba odpiąć z dźwigni i wykręcić z dekla, dekiel mamy uwolniony, odkładamy na bok.

Pod spodem mamy widok podobny do tego ze zdjęcia niżej z paroma wyjątkami. Tutaj na zdjęciu jest już ze zmodyfikowanym czujnikiem oraz z grubsza wszystko jest wyczyszczone:
Obrazek

Z czujnika wychodzi wiązka kabli, dochodzi ona do kostki w okolicach końca baku i początku kanapy, z lewej strony. W gumowym kapturku jest kilka kostek, rozpinamy dwie które idą do czujnika luzu ( jedna odpowiada za kontrolkę oraz sygnał luzu, druga za styki 2 i 3 biegu, do ograniczenia mocy na nich)

Obrazek

Po odkręceniu czujnika luzu mamy takie coś:

Obrazek

Jest to kulka która ślizga się po czujniku, zwierając odpowiednie styki. U mnie ślady kulki na plastiku nie były widoczne, dostrzegłem je dopiero pod lampą błyskową.

Tutaj mamy jeszcze nie przerobiony czujnik, mały styk to luz, dwa duże kolejno to 2 i 3 bieg:
Obrazek

Tutaj czujnik po przerobieniu, otwory wiercimy w miejscach wyrobionych przez kulkę. Mi wyszło to średnio, nie ma się czym chwalić, ale działa. Użyłem gwoździ które są powlekane. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak miedziane lecz takie nie są. Mimo wszystko dobrze się lutują.
Obrazek

Poniżej mamy zalany klejem czujnik. Ja użyłem na pierwszy ogień poxipolu, ważne żeby to była przeźroczysta wersja, nie przewodzi ona prądu w przeciwieństwie do tej szarej która ma opiłki żelaza. Następnie resztę zalałem klejem na gorąco z pistoletu, izoluje ona i przytrzymuje kable.
Obrazek

Styki lutowałem wg. oznaczeń na wyświetlaczu biegów. Kostkę z układem wrzuciłem pod siedzenie, masę wziąłem prosto z akumulatora, a + z tylnej lampy, dzięki temu jak tylko odpalam motocykl, włącza się też wyświetlacz. Ważne, żeby po wywaleniu fabrycznej wiązki doprowadzić do kostki sygnał luzu, inaczej w żadnej opcji nie odpalimy motocykla jeśli będzie stał na kosie. Po prostu będzie myślał że mamy zapięty bieg. Sygnał 2 i 3 biegu nie musi docierać do kostki, wtedy nie mamy kagańca na tych dwóch biegach. Jeśli ktoś jednak go potrzebuje można doprowadzić kable, jednak potrzebne są na nich diody, inaczej na tych biegach będzie świeciło więcej segmentów wyświetlacza niż powinno być.
Ostatnio edytowano sobota, 14 grudnia 2013, 00:32 przez yoseph, łącznie edytowano 3 razy
było suzuki DR 650 RSE
jest GSX750 F
yoseph

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI