Zjechana śruba i inne problemy. Macie jakiś pomysł?

Inne sprawy nie pasujące do powyższych działów.

Zjechana śruba i inne problemy. Macie jakiś pomysł?

Postprzez Krystian » sobota, 27 lutego 2010, 22:09

Jestem w trakcie przygotowań moto do sezonu. Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych ode mnie :)
1. Chciałem zmienić płyn hamulcowy z tyłu (przed zimą nie zmieniałem),ale okazało się, że jedna śrubka jest całkiem wyrobiona. Tzn. śrubokręt się w niej kręci bez żadnego oporu. Nie mam pomysłu jak to odkręcić. Muszę kupować nowy zbiorniczek?
2. Mam też problem z przykręceniem baku. Tzn. jedna śruba została złamana w nakrętce (nie wystaje z żadnej strony). Nie wiem jak wyciągnąć ten kawałek, żeby móc przykręcić bak na dwie śruby. Niby jeździłem na jednej (jak się dziś okazało),ale jak się da to zrobić, nie niszcząc przy tym pół motocykla, to chętnie bym to zrobił :)
Tak dla jasności-chodzi mi o tą śrubę

Obrazek

3. Pod zbiornikiem po prawej stronie (siedząc na moto) jest jakaś metalowa blaszka w kształcie koła od której odchodzą dwa wężyki. Co do jest i do czego to służy? Jeden z tych wężyków wychodzi z lewej strony motocykla koło akumulatora i jest zaślepiony gumową końcówką (tzn. powinien być, bo u mnie ta gumowa końcówka jest porwana).
Drugi natomiast nie jest niczym zaślepiony i wychodzi po prawej stronie czajnika.

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Krystian

Postprzez firefox » sobota, 27 lutego 2010, 22:32

Nie wiem jak w czajniku ale w jajku o ile pamietam to od tylnego zacisku jest tylny zbiorniczek z nakretka??
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Krystian » sobota, 27 lutego 2010, 22:36

Jest osobny zbiorniczek schowany za prawą owiewką. Taka sama zasada jak z przodu. Dwie śrubki na śrubokręt gwiazdkowy. I właśnie z jedną z nich mam problem :(
Krystian

Postprzez Byniu » sobota, 27 lutego 2010, 22:49

jeden z wężyków jest od baku a drugi od airboxa i powinien być zaślepiony
No risk no fun
Byniu

Postprzez Krystian » sobota, 27 lutego 2010, 22:55

Byniu, nie kumam. Tzn. jak, od baku do baku? Gdzie powinien być podpięty? Oba idą od baku. Jeden jest zaślepiony, a drugi nie. Tzn. ten niezaślepiony powinien iść do airboxa?
Krystian

Postprzez firefox » sobota, 27 lutego 2010, 22:55

Krystian napisał(a):Jest osobny zbiorniczek schowany za prawą owiewką. Taka sama zasada jak z przodu. Dwie śrubki na śrubokręt gwiazdkowy. I właśnie z jedną z nich mam problem :(

A widzisz to w imbryku jest inaczej, bo w jajku jak mnie pamiec nie myli jest nakretka jak w butelce :)

A nie mozesz sprobowac jakims srubokrecikiem pobic mloteczkiem ?
Ostatnio edytowano sobota, 27 lutego 2010, 22:55 przez firefox, łącznie edytowano 1 raz
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Laguna » sobota, 27 lutego 2010, 23:00

Spróbuj plaski śrubokręt zaostrzyć i delikatnie stukać ponim żeby sie troche wbił i mocno naciskając prubuj odkręcić ja tak robiłem a jak nieda rady to trzeba rozwiercić i nową śrubke zapodać ;)
Ostatnio edytowano sobota, 27 lutego 2010, 23:12 przez Laguna, łącznie edytowano 1 raz
Laguna

Postprzez Byniu » sobota, 27 lutego 2010, 23:02

Krystian napisał(a):Byniu, nie kumam. Tzn. jak, od baku do baku? Gdzie powinien być podpięty? Oba idą od baku. Jeden jest zaślepiony, a drugi nie. Tzn. ten niezaślepiony powinien iść do airboxa?

w jajku u mnie są nawet trzy wężyki jeden jest od akumulatora drugi od airboxa pewnie po to by jakiś syf spuszczać lub wodę,paliwo ?!? a trzeci idzie do baku jako rurka ściekowa pod korkiem do wody,syfu,paliwa :o
No risk no fun
Byniu

Postprzez Laguna » sobota, 27 lutego 2010, 23:14

Byniu napisał(a):
Krystian napisał(a):Byniu, nie kumam. Tzn. jak, od baku do baku? Gdzie powinien być podpięty? Oba idą od baku. Jeden jest zaślepiony, a drugi nie. Tzn. ten niezaślepiony powinien iść do airboxa?

w jajku u mnie są nawet trzy wężyki jeden jest od akumulatora drugi od airboxa pewnie po to by jakiś syf spuszczać lub wodę,paliwo ?!? a trzeci idzie do baku jako rurka ściekowa pod korkiem do wody,syfu,paliwa :o

:) Jmam tak jak Byniu pisze :)
Laguna

Postprzez Krystian » sobota, 27 lutego 2010, 23:40

Co do zbiorniczka to próbowałem płaskim, młoteczkiem, dociskałem, "cuda wianki" robiłem i nic. No rozwiercać jeszcze nie rozwiercałem. Ale po rozwierceniu to chyba nagwintować trzeba,tak? W sumie to plastik to śrubą się nagwintuje. Bo myślałem, żeby rozwiercić tą przy baku, ale nie mam czy gwintu zrobić nowego :(
Te wężyki popatrzę tak jak mówicie. Hmm może jak bak podnosiłem to je poodczepiałem.
Krystian

Postprzez pinio » niedziela, 28 lutego 2010, 10:47

1)zbiorniczek - jak plastik to pół biedy, sam się nagwintuje przy wkręcaniu , ja mam patent na takie akcje to wkręty samowiercące do karton gipsu = żabki lub pchełki. Są małe i krótkie, ale mają mała widię i można je dokładnie w miejsce wkręcić jak ma się końcówkę PH2 z magnesem.
2)bak - ja bym rozwiercił małym wiertłem do metalu, potem zwiększał.może się że z resztek śruby w nakrętce zrobią się wióry i problem z głowy. Gorzej jak przesadzisz -trza będzie gwintować. Ale moim zdaniem do wykonania.

Pi
pinio

Postprzez Krystian » niedziela, 28 lutego 2010, 10:57

Właściwie to nie mam nic do stracenia z tą śrubą od baku, bo jak nic nie zrobię to i tak nie przykręcę. A przy zbiorniczku to faktycznie mi tylko wiercenie zostało. Pochwalę się jak mi to wyjdzie :mrgreen:

[ Dodano: 03-03-10, 22:03 ]
Hej, udało mi się zmienić płyn hamulcowy :mrgreen: Jeszcze obtłukłem tą śrubę i postanowiła wyjść ;) Dzięki za pomocne wskazówki.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano niedziela, 28 lutego 2010, 10:57 przez Krystian, łącznie edytowano 1 raz
Krystian

Postprzez pegaz » czwartek, 4 marca 2010, 11:57

-sruba zbiornika paliwa - Z tego co pamietam to to gwint jest plaskowniku. Jak uda Ci sie rozwiercic, to mozesz zbiornik przykrecic zwykla sruba z nakretka i bedzie sie trzymal.
- gumowa przewody - nie sciagaj niczego. Jeden przewod jest od odpowietrzenia baku, drugi wychodzacy z airboxa, ma za zadanie odprowadzanie wody/oleju wlasnie z airboxa. Jest on zaslepiony ze wzgledow ekologicznych ;)
pegaz

Postprzez Alpha » czwartek, 4 marca 2010, 20:15

;) ...oraz żeby gaźniki nie ssały powietrza z pominięciem filtra ...
Alpha

Postprzez Cygi » piątek, 5 marca 2010, 02:10

ja mialem podobny problem jezeli chodzi o bak- wyrobil sie gwint w podstawce wiec odkreciłem ją ,przewierciłem otwory czyniac je o 2mm wieksze i zastosowałem nowe sruby z nakretkami i po kłopocie. :brawo:
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez Krystian » piątek, 5 marca 2010, 15:58

I ja już tak planuję zrobić ;)
Krystian

Powrót do INNE...