W czym jeżdzisz - czyli kilka wskazówek dla początkującego

Inne sprawy nie pasujące do powyższych działów.

W czym jeżdzisz - czyli kilka wskazówek dla początkującego

Postprzez Abek » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 18:03

Powitać powitać w moich skromnych progach.

Dzisiaj panująca temperatura w Krakowie (wg termometru w puszce 36 stopni temperatura powietrza) nasunęła mi kilka pytań związanych z użytkowaniem jednośladu.

osobiście jestem wielkim zwolennikiem skórzanych ciuchów (bez pejczy itp xD) i zastanawiam się:

1. Jak to jest jadąc 30 km/h w 4 km korku tunelem?
2. Skóra moim zdaniem bezpieczniejsza a znowu kombinezony tekstylne chyba lepiej wentylowane (prawda? mit?)? Może ktoś byłby mi w stanie wskazać plusy i minusy zarówno jednych jak i drugich. Nie chce kupować dwóch kombinezonów gdyż naraziło by to moją głowę na urwanie przez żonę hehe.
3. Dzisiaj widziałem chłopaczka na R6 w krótkich spodenkach i bez koszulki... Rozumie że upał upałem ale szanuje swoją skórę, a nawet jestem do niej bardzo przywiązany więc: co sądzicie o taki "stroju" na motocykl?

Znalazłem takie coś na allegro ale nie wiem ile to warte...

Tekstyl - http://allegro.pl/komplet-kurtka-spodni ... 54513.html

Skóra - http://www.atm-motocykle.pl/product-pol ... bialy.html

Różnica w cenie znaczna, opinie na necie różne... Może ktoś pomoże?
Abek

Postprzez Boodzik » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 18:24

Witaj,
Powiem Tobie tak, nie jestem super doświadczonym motocyklistą , zaczynam dopiero można powiedzieć...moto mam niecały rok, więc raczkuje. Ubiór to jest niestety mega problem. Każdy ma swoje oczekiwania które musi sobie sam sprecyzować. Jedno jest pewne, że krótki rękaw, krótkie spodnie adidaski odpadają i w ogóle nie proponuj innym nawet takiego stroju ani nawet nie pytaj co o tym sądzą bo Ci się dostanie :)
Co do skóry i tekstyla...zdania są podzielone jak wszędzie. Kumpel mi mówił niedawno że był gdzieś jakiś test skóra vs tekstyl i skóra przegrała...pytanie jaka skóra jaki tekstyl. Niestety cena ma tutaj przeważnie duże znaczenie....raczej trzymać się sprawdzonych marek w stosunku do posiadanego budżetu. Generalnie nie sęp kasy na ciuchy, lepiej poczekaj miesiąc i kup coś lepszego. Co do plusów i minusów....mam tekstylną kurtkę....skóry nie mam i nie miałem i tutaj się nie wypowiem. Na pewno koledzy z większym doświadczeniem coś Ci poradzą...moim zdaniem dobry tekstyl położy słabą skórą...
co do ad 1. Jest masakra....ja dziś wracałem z pracy o 16...2x czerwone mnie zatrzymało i czułem jak spływam....niestety za dużego ratunku nie ma na to. Dopóki jedziesz jest ok. Systemy wentylacji dają generalnie radę, więc przy kupnie ciuchów zwróć na to uwagę...i przede wszystkim....gdzie jeździsz najczęściej....do czego używasz motocykla....do codziennego przemieszczania się i do codziennej jazdy czy weekendowe wypady czyt. hobby?
Ja używam do codziennej jazdy - mam krótki tekstyl na górę+jeansy moto+długie buty...kask rękawice wiadomo.
wsio z mojej strony....owocnyhc zakupów
Boodzik

Postprzez Budzik » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 19:58

na 36stopniowe upaly i miasto polecam jeansy motocyklowe (np. vanucci) i do tego buzer http://allegro.pl/3d-zbroja-zolw-protek ... 99411.html np taki, mozna zalozyc go na koszulke, bielizne termoaktywna (tak wlasnie w takei upaly naprawde sporo pomaga i podnosi komfort) plus oczywiscie kask, buty i jakies lzejsze rekawice :)

a na trase to pelne kombi:)

piteer83, ma w pełni racje. textyl jest wspanialy na zimniejsze dni i deszcze, a w totalny upał skora nad textylem wygrywa (nie chodzi to o przekonywanie do skor-sam jezdze w texie- ale dla przykladu moge podac np, jak wasza noga wyglada w skorzanych butach a jak w 'plastikowych czy szmacianych'- moje w skorzanych lepiej, bo skora 'oddycha')

PS. Abek, ja bym kompletnego kombi za 500zl nie kupil, balbym sie w tym jezdzic. moze mity mitami, ale w tej kwestii wg mne marka ma znaczenie :)
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Abek » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 20:05

Podałem z czystej ciekawości ten tekstyl :) może faktycznie sie przydać na jakiegoś Simsona tudzież wiejski lans w knajpie i nic poza tym.

Ja jestem zwolennikiem skóry ze względów bezpieczeństwa, tego, że "oddycha", większych możliwości jeżeli chodzi o protektory (skóra imo mocniejsza niż tekstyl) i na ostatnim miejscu wygląd. Zresztą oglądając zawody MotoGp nie widziałem nigdy nikogo w "szmaciaku". Czyli jednym słowem skóra > tekstyl. Jeżdzić będę głównie w weekendy i raczej dłuższe trasy więc z dotychczasowych opinii wynika, że skóra lepsza. Przeciwdeszczowy kombi i tak mam zamiar mieć w plecaku zawsze w trasie więc deszcz nie powinien stanowić problemu.

A co do tego buzera to fajna opcja. Dość mocno zabudowany i wygląda solidnie. Dziękować za wskazówkę :)

edit: btw nie w tym dziale założyłęm temat :/
Ostatnio edytowano poniedziałek, 18 czerwca 2012, 20:07 przez Abek, łącznie edytowano 1 raz
Abek

Postprzez Budzik » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 21:23

piteer83, widzialem buzery, w ktorych protektory byly laczone takimi paskami jak szelki w plecaku, ale wiadomo cena rosnie:)
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez KR-Ociec » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 21:34

Buzzery i zbroje mają nas chronić przed upadkiem, nie przed ślizgiem - pisząc ogólnikowo. Krótko: zakładamy je POD kurtki, które tych zabezpieczeń nie mają a nie "zdechną" przy ślizgu. W innych przypadkach mija się to z celem, bo jak napisał piteer83, to tylko bezsensowny wydatek i zerowe zabezpieczenie. No, chyba, że do stuntu, to zgoda.
Polecam skóre, jedno lub 2-częściowy kombi / zestaw / komplet.
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez kebs » wtorek, 19 czerwca 2012, 10:37

No to może ktoś by mi też podpowiedział czy znajde wartą uwagi zbroje do 600 zł?

Kurtke mam taką
Obrazek

Chciał bym zakładać taka zbroje pod nią właśnie.
Przyznam że bez podpinki, w upał gdzie było 40 st w słońcu przy postoju dosyć ciepło :)

Rozumiem że te zbroje po 79 zł na allegro, które tak ludzie chętnie kupują, nie nadaja sie do niczego? :paluj:

Ostatnio tez miałem okazje niestety zobaczyć jakąs zbroje w akcji, niestety było za szybko, nie rozsypała sie choć była ubrana na koszulke - z gościem ciężko jest....

Nie wiem tylko co to za zbroja była, ale nie wyglądała zbyt profesjonalnie...
Ostatnio edytowano wtorek, 19 czerwca 2012, 10:53 przez kebs, łącznie edytowano 3 razy
Co szesnaście zaworów może zrobić z człowiekiem...
kebs

Postprzez Calvados » sobota, 23 czerwca 2012, 19:48

Hmm z tego co wiem ochrona jaką oferuje skóra jest na tym samym poziomie co odzież tekstylna (ogólnie obie nie powinny się zetrzeć podczas ślizgu prawda?). Większą rolę ma tu raczej jakość wykonania samej kurtki.

Osobiście jeżdżę w kurtce skórzanej + specjalne spodnie jeansowe do jazdy motocyklem. Co do jeansu mam swego rodzaju obawy czy jednak nie zmienić ich również na coś skórzanego, bo nie jestem pewien na jakim poziomie spełniłyby one swoją powinność podczas (odpukać) wypadku....

Sama kurtka jest w całości wykonana ze skóry poza ramionami (na górnej części ramion jest 2 cm pasek z materiału dla wentylacji). Jeździ mi się w niej naprawdę wygodnie. W upalne dni jest trochę gorzej, ale w kurtce tekstylnej to by była jeszcze większa masakra.

Przyznam się że w zimniejsze dni skóra daje niewielką ochronę i jest po prostu zimno. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie ubrać na lub pod kurtkę coś cieplejszego - osobiście zamiast swetra (który także jest przewiewny i niewiele da) zakładam na skórę dodatkowo kurtkę ortalionową z polarem i kołnierzem - zapewnia to ochronę zarówno przed zimnym wiatrem jak i deszczem.

No ale jest to moja pierwsza wiosna na moto więc nie jestem pewien mojej rady.... :roll:

P.S. Zbroja tylko zapewnia ochronę przy bezpośrednim uderzeniu, nie ślizgu.
Ostatnio edytowano sobota, 23 czerwca 2012, 19:51 przez Calvados, łącznie edytowano 2 razy
[ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf / || echo *Click*
Calvados

Powrót do INNE...