Zniżki OC co robić?

Hulaj dusza Piekła nie ma ;)

Zniżki OC co robić?

Postprzez Thundercat » czwartek, 17 października 2013, 19:54

Hej,
Chciałem się was poradzić co robić w takiej sytuacji,
Moja dziewczyna z rok temu kupiła GS 500 który był ubezpieczony w Uniqa, pojechaliśmy do oddziału i polise tylko przepisali na nią bo oni nie mają re kalkulacji składki. gdy ubezpieczenie się skończyło pojechaliśmy tam znowu żeby dowiedzieć sie ile będzie kosztować u nich nowe ubezpieczenie dla osoby która nigdy nie miała nic na siebie ubezpieczonego a prawko ma od 2-3 lat. okazało się ze pan wpisał jej dane w komputer i wyszła mu kwota ok 120zł ( ale pan nie wiedział czemu i twierdził ze skoro komputer tak wyliczył to tak ma być) ubezpieczyliśmy i tyle.
Teraz kupiła sobie GSX 650 F w którym za miesiąc kończy się ubezpieczenie. więc poszliśmy do PZU gdzie wyszło ok 230zł, i poszliśmy do UNIQA a tu znowu ok 130zł bo komputer pokazuje że ona ma 60% zniżki.

Teraz pytanie co byście zrobili, brać w uniqa i się nie przejmować czy próbować to wyjaśnić? Boje się że w razie jakiejś szkody UNIQA wypnie się i nie będzie chciąła wypłacić odszkodowania. ( pan z UNIQi mówi ze tak ma być skoro komputer tak wylicza, ale pytanie czy mogą być z tego problemy w razie wypadku)? Dodam że dziewczyna nigdy nie deklarowała ile ma zniżek ani ile ma lat bezszkodowej jazdy cene wyliczył komputer na podstawie danych osobowych i nr rejestracyjnego pojazdu.
Jazda motocyklem to najprzyjemniejsza rzecz na świecie jaką można robić w ubraniu:)
Thundercat

Postprzez Schummi » czwartek, 17 października 2013, 20:03

Thundercat, podejrzewam, że jak rok temu przepisywali ubezpieczenie na twoją dziewczynę to przepisali kwotę i wszystko tak jak miał poprzedni właściciel zmieniając jedynie dane osobowe, a co za tym idzie osoba przepisująca błędnie wpisała 60% zniżki :) moim zdaniem może się wszystko wydać w momencie szkody bo wtedy ubezpieczyciel czepia się wszystkiego żeby tylko nie wypłacić kasy :P

zawsze można poprosić o wydanie zaświadczenia o przebiegu ubezpieczenia i wtedy się wszystko będzie czarno na białym gdzie nie gra :)

ja bym właśnie zażądał takiego zaświadczenia a gdyby było coś nie tak zmieniłbym ubezpieczyciela, dopłacił te 100zł (w skali roku to nie tak dużo) i miał wszystko jak należy :)
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez requiem5 » czwartek, 17 października 2013, 20:06

jeśli chodzi o Twoje ubezpieczenie czy np. dziewczyny w tym przypadku to z Waszego ubezpieczenia pieniążki w razie czego nie będą Wam wypłacane tylko komuś komu to Wy uszkodzicie pojazd i z waszej winy. Zaś Wam wypłacane są pieniążki z ubezpieczenia kogoś kto wam uszkodzi pojazd i jest jego wina. Więc osobiście dla mnie po prostu bierz taniej. Chyba, że planujesz też i AC to wtedy bierzesz tam gdzie najwięcej i najłatwiej wypłacają za szkodę.

Apropo wyliczania to Pan powinien jeszcze wpisać datę uzyskania pierwszego prawa jazdy, jeśli tego nie zrobił to jego błąd.
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez Schummi » czwartek, 17 października 2013, 20:16

requiem5, jest projekt, że od nowego roku odszkodowanie będzie wypłacało towarzystwo, w którym ma się wykupioną polisę nieważne kto był sprawcą :) natomiast towarzystwa mają się rozliczać między sobą :P ma to wyeliminować sytuację gdy poszkodowany nie może naprawić pojazdu gdyż sprawca miał polisę wykupioną w jakimś kiepskim towarzystwie, które wypłaca marne grosze :) w ten sposób każdy będzie patrzył na warunki ubezpieczenia a nie jak jest obecnie na cenę ;)

ale dopóki to nie wejdzie w życie to oczywiście najtańsza opcja (jeśli chodzi o OC) :P

[ Dodano: 17-10-13, 21:17 ]
requiem5 napisał(a):Pan powinien jeszcze wpisać datę uzyskania pierwszego prawa jazdy,

nie w każdym towarzystwie jest to wymagane :P
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez requiem5 » czwartek, 17 października 2013, 20:32

[SCH]Marcin napisał(a):nie w każdym towarzystwie jest to wymagane :P

ciekawa jestem jak wygląda wypłacanie odszkodowania od taki ubezpieczycieli :D
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez Schummi » piątek, 18 października 2013, 13:49

requiem5 napisał(a):
[SCH]Marcin napisał(a):nie w każdym towarzystwie jest to wymagane :P

ciekawa jestem jak wygląda wypłacanie odszkodowania od taki ubezpieczycieli :D

na szczęście nie musiałem tego sprawdzać i obym nie musiał :P
Schummi
Administrator
Administrator

Powrót do HYDEPARK