Blacha Zabytek

Hulaj dusza Piekła nie ma ;)

Blacha Zabytek

Postprzez AdamWawa » wtorek, 14 października 2014, 22:00

Koledzy, mój znajomej ( jeżdżący na rurze ) po ( baardzo dookładnym ) oglądnięcu mojego imbryka stwierdził, że: " on by się takim nie przemieszczał, tylko zostawił w garażu", z blachą " zabytek " i podziwiał, moje pytanie: + i - przerejestrowania na motocykl zabytkowy - dodam, że po oględzinach experta z przerejstrowaniem nie ma problemu. Imbryk z 89r.
AdamWawa

Re: Blacha Zabytek

Postprzez requiem5 » wtorek, 14 października 2014, 22:07

no to byś wymiatał z taką żółtą blacha ;P
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez Miksol » środa, 15 października 2014, 09:04

+ tańsze i czasowe OC
+ brak przeglądów
+ kozacka blacha

- koszt ok 1000zł
- niby twój moto, ale nie twój...
- nie wyjedziesz bez zgody konserwatora za granice
- nie sprzedasz bez zgody konserwatora
- nie wiem, czy za zaniedbanie nie ma jakiegoś nawet paragrafu - o zabytek musisz dbać

Poczytaj w necie dokładnie... Sporo tego... Albo podjedź do rzeczoznawcy i normalnie pogadaj :P
GSX750F - sprzedany. Nadszedl czas Hondy Transalp...
Miksol

Postprzez woznyman » środa, 15 października 2014, 10:35

Słusznie Miksol prawi
"Nie wypuszczone bąki przedostają się do głowy i tak powstają posrane pomysły"
woznyman
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Jabol80 » środa, 15 października 2014, 20:18

Gra nie warta świeczki z tymi zabytkami .
Mój teść chciał mercedesa 123 z z 1978 roku na zabytek zarejestrować nic nie możesz przy takim sprzęcie zrobić bez zgody konserwatora .
Na wszelkie przeróbki modernizacje muszisz mieć zgodę ,a jak zrobisz bez zgody to mogą ciebie wtedy ujeb.ć finansowo ,poważnie bym to przemyślał zanim bym coś takiego miał zrobić.
Jabol80
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez RAV » poniedziałek, 20 października 2014, 07:46

W kwietniu 2010 r. weszła w życie Ustawa z dnia 18 marca 2010, zmieniająca szereg postanowień dotychczasowej Ustawy z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami. Wprowadza ona, m.in. zniesienie obowiązku posiadania zgody na wyjazd pojazdem zabytkowym za granicę, pod warunkiem, że pojazd ma nie więcej niż 50 lat i jest wart nie więcej niż 32 tysiące (Art. 51 ust. 1 pkt 14, Art. 59 ust 1. pkt.1)
To tyle jeśli chodzi o wyjazd za granicę.
Poza tym zanim zabierzecie sie za bledne komentowanie tego tematu to poczytajcie co to jest "rejestr zabytków" a co to ewidencja zabytków.
I nikt ci nic nie zrobi nawet jak sobie do tego imbryka zalozysz turbine czy no nie wiem gaz nawet. Wszystko zalezy od decyzj konserwatora podczas wydawania ekspertyzy. Dodam że są w polsce zabytki z zamontowanym podtlenkiem LPG :)
obalajac kolejne internetowe mity, to pojazd na żółtych blachach nie ma ograniczen predkosci do 50 (jesli ma zwykly hydrauliczny uklad hamulcowy) moze również jezdzc w nocy (o ile jego oswietlenie to nie lampki naftowe). Itd itp.
W zeszłym roku na targach motoryzacyjnych w Poznaniu wystawialismy z kumplem jego samochod na zlotych blachach. Dojechalismy nim na kolach autostradą i tak samo wrocilismy. W przyszlym roku planujemy wyjazd na Nordkapp, wiec wszystko jest możliwe.
Poniewaz pisze to z telefonu nie bardzo jestem w etanie odpisać na każdy poruszony tu watek, ale jak bedzie potrzeba to zasiade w wolnej chwili do kompa i cos skrobne bo mnogosc powtarzanych w necie bzdur odstrasza potencjalnych chetnych na żółte blachy.
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Powrót do HYDEPARK