Dzięki ślicznie Wam wszystkim za odzew i pomoc.
Po przeczytaniu wszystkich odpowiedzi mam jeszcze większy mętlik w głowie.
Powiem tak, wiem że diesel jest lepszy pod względem wytrzymałości silnika i żywotności, ale ja nie powiedziałem że chce kupić auto na następne 20 lat, tylko tak orientacyjnie na 4-6 lat góra, chodzi mi przede wszystkim o miasto, poruszanie się w korkach. Nie wiem ile orientacyjnie rocznie km, wydaje mi się że około 40 km max dziennie po mieście, bo tyle nie raz mam jeżdżenia.
Co do fanu jak niektórzy piszą, to nie jest tak że kupując auto rodzinne ja chce mieć z niego fan jeżdżąc z rodzinka i pędząc po 150km/h, mówiąc o rodzinnym samochodzie chodzi mi o ładowność i wręcz przemieszczanie się po mieście w granicach 50-90km/h max, nie muszę czuć z tego większej przyjemności i adrenaliny, co do tych rzeczy jeśli mam ich nie dobór, to zapalam motocykl, ubieram kombinezon i śmigam ile tylko pozwala mi wyobraźnia (oczywiście w ramach rozsądku:P).
Dzieki za wszelkie zestawienia spalania aut, dzieki wszystko wezmę pod uwagę.
Co do moich umiejętności mechanicznych jak pytał [quote="dziadekartur"][/quote], od 18 roku życia miałem samochody, typu fiat 126p rajdówka (świetny samochód, jak wspominam to mi się łezka kreci w oku, fan z jazdy był niesamowity) którą sie w końcu rozbiłem na wyścigu ulicznym, wszelkie wymiany robiłem sam w garażu u wujka, wymiana silnika, skrzyni, regulacje gaźnika (ze ścigacza) zapłonu ze znajomym itd. Później Łada Samara, raz na początku u mechanika tylko do wymiany tarcz z przodu, bo śruby były tak zapieczone, że nie dałem rady tego ruszyć, później wymiana, serwa, sprzęgła, wszelkich płynów itd, pod blokiem na parkingu, myślę że jako tako posiadam minimalne umiejętności, i z każdą duperelką nie chodzę do mechaników.
Serdecznie Was pozdrawiam, dziękuje za każdą cenną radę, jesteście wspaniali, powtarzam to już po raz kolejny
[ Dodano: 07-03-11, 20:04 ]Samochód zakupiony. Znalazła sie okazja i kupiłem mały samochód z małym silnikiem na gazie sekwencyjnym za rozsądną cenę. Oby się sprawował.
- Opel Astra II 2002, srebrny, silnik 1,2 ~75KM Hatchback.
Wszystkim dzieki za porady.
Szerokości