Masz rację, poprostu myslałem że jak mniejszy silnik to i mniejsze spalanie. Faktycznie trochę przeczytałem o silnikach szczególnie 1,5 że mają jakąś specjalny mechanizm sterujący praca zaworów w zależności od warunków pracy silnika. Zmniejsza on znacznie skok jednego z dwóch zaworów dolotowych w każdym z cylindrów podczas jazdy z umiarkowanym obciążeniem (zawór uchyla się nieznacznie, aby uniknąć niebezpieczeństwa zakleszczenia się zaworu lub przegrzania gniazda). Prawie cała ilość zasysanego powietrza przechodzi więc przez drugi z zaworów dolotowych. Zwiększa to prędkość strumienia powietrza na wlocie do komory spalania i poprawia jego zawirowanie. W ten sposób powstają warunki umożliwiające równą i pewną pracę silnika na ubogiej mieszance (z nadmiarem powietrza). Możliwość zasilania jednostki napędowej uboga mieszanką znacznie zmniejsza zużycie paliwa i ogranicza emisję większości substancji toksycznych. A jeśli trzeba to maksymalnie otwiera wszystkie zawory i moc jest największa.Krechagsx napisał(a):....
firefox napisał(a):Powiem tak, nie ma samochodu, ktory nie jest awaryjny, sa mniej lub wiecej i zalezy to od konkretnego egzemplarza a nie od modelu.
Budzik napisał(a):jeśli chcesz to moge sie jutro zapytac kolegi ktory jest zakochany w hondach i jezdzi tylko civikami, na pewno ci odpowie (od razu moge powiedziec ze bedzie klął na gaz bo nie lubi hond w gazie:P) oraz mechanika, pracodawcy, ktory na pewno wie ktory z tych modeli bediez lepszy pod wzgledem "psucia" sie.
sindiris napisał(a):Hm, co da audi to nie wiem nie jestem przekonany za bardzo, samochód ten nie będzie u mnie jeździł 10 lat albo i więcej, a silnik 1,9 diesel i tak swoje połknie, a porównując cene gazu a ropy to i tak na gazie wychodzi taniej, tym bardziej w aucie użytkowanym przede wszystkim w mieście.
Jakoś tak zauroczyłem się w Hondach, podobają mi się eh, ale każdą propozycję rozważę i przemyślę.
MAT92 - cena, myślę tak do 10tyś, maks to tak 13tyś.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość