PROBLEM Z ODPALENIEM

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Mars » środa, 30 grudnia 2009, 23:25

TasmaN napisał(a):niestety kable w cewce sa wciskane.
Przy wejsciu do cewki jest jakis dziwny mechanizm... ktory po prostu rozwalilem srubokretem bo mnie szlag trafial...

Czyli wystarczy je dobrze ciagnąć/ wykręcać? Jak wyciagnąłeś kabel z cewki, to co było w środku? Rozumiem, że nie ma tam takiego samego pręcika, jak w fajce.
Wiesz może, gdzie dostanę nowe kable WN? Da radę kupić same kable bez cewki i fajki?

[ Dodano: 30-12-09, 23:39 ]
TasmaN napisał(a):od razu podczep sie na kablach do aku samochodowego. Moze musi po prostu konkrentego pradu dostac zeby odpalil... Ja kiedys mialem tak w XJcie... aku pelne a nie odpalal... Dopiero jak pradu z samochodu dostal to odpalil.

Podpiąłem się do aku samochodowego przy wykręconych wszystkich świecach. Następnie sprawdzałem każdą świecę po kolei- na żadnej nie było iskry ( patrzyłem w ciemnym garażu ).
Sprawdziłem: bezpieczniki; połączenia kabli, kostek, modułu, jakiegoś badziewia odpowiedzialnego za prąd ( tu, po wyjęciu bezpiecznika 30 A zgasł zegarek i kontrolki na desce )- jest on z lewej strony airboxa.
Ponieważ uważam, że obecne kable WN i tak odsłużyły swoje i są przy tym bardzo twarde, więc je wymienię. Potem będę dalej eliminował przyczynę braku iskry.

Żonka się ze mnie śmieje, że kupiłem sobie nową kurtkę na moto, a moto mi wysiadło. Chciałem jej pokazać tę emotkę: :niepitol: , ale się powstrzymałem. Kobity, to jednak zgryźliwe są hehe.
Mars

Postprzez TasmaN » środa, 30 grudnia 2009, 23:58

Mars napisał(a):Czyli wystarczy je dobrze ciagnąć/ wykręcać? Jak wyciagnąłeś kabel z cewki, to co było w środku? Rozumiem, że nie ma tam takiego samego pręcika, jak w fajce.
Wiesz może, gdzie dostanę nowe kable WN? Da radę kupić same kable bez cewki i fajki?

Najpierw musisz sprobowac wyjac (ja to wylamalem bo mnie szlag trafil) taka niby mini obejme plastikowa w miejscu gdzie kable wchodza do cewki. Jesli uda Ci sie to wyjac a nie wylamac to moze nawet pozniej nie bedziesz musial silikonem smarowac.
W cewce jest bolec, ale w przeciwienstwie do fajek nie jest on gwintowany. Wiec jak nowy kabel osadzasz to musisz najpierw sciac minimalnie kolnierzyk i w srodku np. gwozdziem rozepchac troche druciki tak zeby sie lekko na boki, w miare symetrycznie rozchodzily. Potem wkladasz do cewki i dociskasz mocno aby nabic na bolec.

Kable wyciagaj mocno i sie nie przejmuj... nic nei popsujesz... one sa fabrycznie dodatkowo sklejone jakims szuwaksem coby nie wylatywaly... Potem silikon tez daje rade... ja pol sezonu przelatalem i nie rozlaczalo sie nic.

Kable ja kupowalem w Larssonie na metry. Wysylkowo tez mozna. Nie pamietam ile metrow trzeba. Pamietaj ze kable od kazdej fajki maja rozna dlugosc i jak kupisz to nie tnij na rowne 4, tylko wg. dlugosci starych kabli.

Mars napisał(a):Żonka się ze mnie śmieje, że kupiłem sobie nową kurtkę na moto, a moto mi wysiadło. Chciałem jej pokazać tę emotkę: :niepitol: , ale się powstrzymałem. Kobity, to jednak zgryźliwe są hehe.

:D ja tez tak czasem mam... a potem w sezonie to: 'misiu, moge z Toba pojezdzic? ' :D :D
Ostatnio edytowano czwartek, 31 grudnia 2009, 00:01 przez TasmaN, łącznie edytowano 1 raz
TasmaN

Postprzez Mars » czwartek, 31 grudnia 2009, 00:03

Dzięki :) .

Jak wczoraj mówiłem do brata, że słyszałem iż można kupić kable WN " z metra ", to się ze mnie śmiał, że " pierwsze słyszy ".
Mars

Postprzez TasmaN » czwartek, 31 grudnia 2009, 08:09

Mars, jak chcesz to moge Ci kupic w Larsonie kable. Jesli bedzie otwarte to moge nawet dzis zajechac, bo z pracy przejedzam obok wlasnie. Tylko pomierz ile w sumie maja te oryginalne dlugosci (calkowitej).

Ja nie mam pod reka moto to nie pomierze.
TasmaN

Postprzez Rychu » czwartek, 31 grudnia 2009, 09:30

poczekajcie
poczekajcie!!
Mars powiedz mi jakie sa obiawy? w ogole nie gada moto?
Sprawdz jeszcze wtyczke na czujniku od sprzegla czy przypadkiem nie spadla. Mialem kiedys tak, ze moto nie palilo i rozebralem wszystko a pozniej okazalo sie, ze to kostka na sprzegle sie poluzowala i wtedy od razu zapalil..
sprawdz to a jak nie to wtedy wez sie za wymiane kabli itp.
Pozdro
www.car4events.pl - Zapraszam !!!
Rychu

Postprzez TasmaN » czwartek, 31 grudnia 2009, 09:47

Mars: przewody w Larssonie takei bralem: http://larsson.pl/?c=r&no=MTI0MDAxOA==

Rychu: ale chyba jak kostka spadla to w ogole rozrusznik nie krecil, tak ?
TasmaN

Postprzez Rychu » czwartek, 31 grudnia 2009, 12:28

U mnie bylo tak. Wracalem z Warszawy do domu i pod praca moto zapalilo bez problemu. Po trasie normalnie nim jechalem i wszystko bylo wporzadku. Musialem wpasc do sklepu i zostawilem moto. Wracam chce odpalic i cicho. Rozrusznik nie kreci. Kontrolki sie swieca poprawnie itp. Na szczescie moto bylo nagrzane to zapalil z pychu. Nastepnego dnia szukajac przyczyny rozebralem wszystko , wymienilem przekaznik od zaplonu , ktora jest po lewej stronie pod pakiem/owiewka. Wchodza tam 2 kable ale zlapalem na krotko i chcial zagadac. Walczylem ze swiecami, iglica itp. Moto rozebrane i caly dzien stracony nagle kolega, ktory mi pomagal wpadl na pomysl, ze to moze byc ta kostka przy klamce sprzegla. Wcisnal kostke, start i moto chodzilo od razu bez najmniejszego problemu..
Czasami jest to glupota a ona potrafi wkurzyc.;]
Jak wcisniesz kostke to zloz wszystko tak zebys mogll sprawdzic czy moto chce zagadac:)
www.car4events.pl - Zapraszam !!!
Rychu

Postprzez Mars » czwartek, 31 grudnia 2009, 17:54

TasmaN napisał(a):Mars, jak chcesz to moge Ci kupic w Larsonie kable. Jesli bedzie otwarte to moge nawet dzis zajechac, bo z pracy przejedzam obok wlasnie. Tylko pomierz ile w sumie maja te oryginalne dlugosci (calkowitej).

Ja nie mam pod reka moto to nie pomierze.

Dzięki Tasman- umówmy się, że najpierw sprawdzę u siebie w sklepach ( na początku przyszłego tygodnia ), czy nie ma takich kabli, a dopiero wtedy poproszę Cię o kupno. OK?
Zmierzyłem właśnie długość kabli:
1. świeca - 35cm;
2. świeca - 60 cm;
3. świeca - 45 cm;
4. świeca - 60 cm.
Potrzebuję więc 2m kabla. Zastanawiam się jakie wybrać: zwykłe czy silikonowe. Skłaniam się do silikonowych. Jakie jest Wasze zdanie?

[ Dodano: 31-12-09, 17:59 ]
Rychu napisał(a):Mars powiedz mi jakie sa obiawy? w ogole nie gada moto?

Skoro nie ma iskry, tzn., że w ogóle nie gada ;)
Iskra raz jest, a raz jej nie ma. W tej chwili cały czas jej nie ma.

Rychu napisał(a):Sprawdz jeszcze wtyczke na czujniku od sprzegla czy przypadkiem nie spadla. Mialem kiedys tak, ze moto nie palilo i rozebralem wszystko a pozniej okazalo sie, ze to kostka na sprzegle sie poluzowala i wtedy od razu zapalil..

Rozumiem, że musisz wciskać klamkę sprzęgła, aby silnik się uruchomił? Ja nie musiałem, więc raczej to odpada- pewnie układ jest odpięty z obwodu. Sprawdzę to na wszelki wypadek.

[ Dodano: 31-12-09, 18:03 ]
Rychu napisał(a):wymienilem przekaznik od zaplonu , ktora jest po lewej stronie pod pakiem/owiewka. Wchodza tam 2 kable ale zlapalem na krotko i chcial zagadac.

Pisałem o tym, ale nie wiedziałem, że jest to przekaźnik zapłonu. Jest tam ten bezpiecznik 30A? Sprawdziłem to- wszystko OK.
Mars

Postprzez TasmaN » czwartek, 31 grudnia 2009, 19:49

Ja bralem zwykle BERU. Silikonowe powiedzieli mi ze raczej do czopkow sa, gdzie nie ma owiewek i wszystko na wierzchu.
TasmaN

Postprzez Mars » wtorek, 5 stycznia 2010, 18:37

OK- jeśli możesz, to kup dla mnie 2m kabla WN ( zwykłe BERU ). Podaj mi na PW całkowity koszt ( z przesyłką ).

[ Dodano: 18-01-10, 15:18 ]
Kable dotarły- dzięki Tasman!!! W pracy połączę je z fajkami i cewkami i przy najbliższej okazji założę do moto.

[ Dodano: 19-01-10, 04:33 ]
TasmaN napisał(a):Przy wejsciu do cewki jest jakis dziwny mechanizm... ktory po prostu rozwalilem srubokretem bo mnie szlag trafial...
Nastepnie kable lekko nasmarowalem silikonem i wcisnalem... potem zalalem dookola silikonem i owinalem na scisk izolacja.

Mechanizm rozpracowałem- po bokach są zaczepy blokujące wypadnięcie kabla- wystarczy, że robimy to w ciepłym pomieszczeniu, aby były bardziej elastyczne. Jedna osoba delikatnie podważa te zaczepy nożykiem, a druga mocno ciagnie kabel aż wyjdzie z tego małego bolca i odklei się od silikonu. Nie wiem, czy jest sens zakładania tych blokad? Dobrze Ci trzymają kable przy cewkach? Pierońsko mały jest ten bolec.

Napisz mi jeszcze, jaki dałeś silkon?
Mars

Postprzez TasmaN » wtorek, 19 stycznia 2010, 07:54

Mars napisał(a):Mechanizm rozpracowałem- po bokach są zaczepy blokujące wypadnięcie kabla- wystarczy, że robimy to w ciepłym pomieszczeniu, aby były bardziej elastyczne. Jedna osoba delikatnie podważa te zaczepy nożykiem, a druga mocno ciagnie kabel aż wyjdzie z tego małego bolca i odklei się od silikonu. Nie wiem, czy jest sens zakładania tych blokad? Dobrze Ci trzymają kable przy cewkach? Pierońsko mały jest ten bolec.

Napisz mi jeszcze, jaki dałeś silkon?

Ja w ogole polamalem te zaczepy. Nasmarowalem kabel silikonem, takim akurat czerwonym do 300 st. C. Czemu taki? Nic konkretnego akurat taki pod reka mialem :) Osadzilem kabel, okleilem dookola cewki tasma izolacyjna, elastyczna. Potem to samo z drugim. Trzyma jak trzeba. Na koniec upchnalem wiecej silikonu w szczeliny cewki gdzie wchodzi kabel.

Jakos po rozmontowaniu zatrzaskow (jeden sie uchowal w calosci) nie wierzylem w jego wydajnosc.
TasmaN

Postprzez Mars » wtorek, 19 stycznia 2010, 18:52

Kupiłem dzisiaj uszczelniacz silikonowy czarny, który ma zakres temperatur od -62'C do +315 'C za 9 zł przeznaczony dla przemysłu samochodowego- myślę, że styknie :-).
Mars

Postprzez TasmaN » środa, 20 stycznia 2010, 22:57

a to moze byc ciekawe... w jakims specjalistycznym sklepie?

bo moze sie przydac do montowania np. wyswietlacza biegow. Jaka temp. max moze miec olej w silniku?
TasmaN

Postprzez guardian_angel » czwartek, 21 stycznia 2010, 07:26

Myślę że max to bedzie ok 140-150
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Rabinger » czwartek, 21 stycznia 2010, 14:36

widać jakie teraz są mrozy parę dni temu postanowiłem po miesiącu przepalić moje cacko :)

garaż nie ogrzewany wiec jest na minusie z 2-5 stopni.
odpalam a tu nic nic nie chce zaskoczyć
mmm
farelka chwila grzania silnika
odpala :)
hihihi nie zawodny sprzęt :brawo:
Rabinger

Postprzez Mars » piątek, 22 stycznia 2010, 09:44

TasmaN napisał(a):a to moze byc ciekawe... w jakims specjalistycznym sklepie?

bo moze sie przydac do montowania np. wyswietlacza biegow. Jaka temp. max moze miec olej w silniku?

Kupiłem w zwykłym sklepie motoryzacyjnym. Na opakowaniu jest napisane tylko to, co podalem wczesniej.
Ostatnio edytowano piątek, 22 stycznia 2010, 09:44 przez Mars, łącznie edytowano 1 raz
Mars

Postprzez seba_crx » piątek, 29 stycznia 2010, 18:51

Koledzy, przeczytalem uwaznie co piszecie na temat problemu z odpalaniem. Powiem szczerze ze mam ten sam problem tzn moto nie ma checi gadac. Na koniec sezonu zaczely sie problemy z praca silnika tj wkrecal sie na 6 tys poczym dlawilo go i dopiero wkrecal sie dalej. Stwierdzilem ze moze to byc wina gaznikow wiec zostala zrobiona synchronizacja. Okazalo sie ze to nic nie pomoglo i moto dalej sie dlawil. Wiec wymieniony zostal olej swiece, czyszczenie gaznikow i ponowna synchronizacja. Niestety nadal nic. Po ok 3 tyg stania w garazu stwierdzilem ze spruboje wykonac to wszystko o czym pisaliscie w tym temacie tj spuscilem paliwo ze zbiornika, nalalem "swieze", przeczyscilem swiece byly troche czarne, wszystkie zlaczki elektryczne potraktowalem elektrosolem..jaki efekt...moto nie odpala wcale. Krece go z aku samochodowego wiec napiecie ma napewno bo kreci jak szalony....strzal w wydech i nic. Zamowilem w larssonie przewody WN jeszcze je wymienie choc iskra niby jest na swiecach. Czy ktos z was ma moze jakis pomysl co jeszcze moge zrobic dla mojego jajka aby ozyl?? Dodam ze filtr powietrza nowy. Nawet staralem sie odpalic go samostartem nic nie pomoglo. Moto dzis odpalilo na 10 sek i zgaslo. Kilka razy nawet jak by chcial odpalic ale to chyba tylko moje wrazenie. Nie pomoglo krecenie a nawet pchanie (nie po sniegu oczywiscie). Czy jest mozliwosc sprawdzenia modulu zaplonowego oraz cewek ??
seba_crx

Postprzez Byniu » piątek, 29 stycznia 2010, 19:19

a nie pomyliłeś przewodów WN ?
No risk no fun
Byniu

Postprzez seba_crx » piątek, 29 stycznia 2010, 19:22

Wlasnie teraz sie nad tym zastanawiam szczerze mowiac. Dzieli mnie kilka km od motocykla ale jutro to sprawdze..Z tego co wyczytalem na forum ma byc 1-2-4-3 ?? Bo jesli tak to chyba tu lezy pies pogrzebany, wydaje mi sie ze podlaczylem 1-2-3-4..
seba_crx

Postprzez TasmaN » piątek, 29 stycznia 2010, 23:59

Mars napisał(a):
TasmaN napisał(a):a to moze byc ciekawe... w jakims specjalistycznym sklepie?

Kupiłem w zwykłym sklepie motoryzacyjnym. Na opakowaniu jest napisane tylko to, co podalem wczesniej.

eeee.... Mars, czy ja Ci mialem fajki w Larssonie kupic czy mi sie wydawalo?
Sorki, ale sie zamotalem i sie zaczalem zastanawiac :/
TasmaN

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK