PROBLEM Z ODPALENIEM

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Mars » niedziela, 31 stycznia 2010, 13:42

Na razie się wstrzymaj z tymi fajkami. Dzięki za zainteresowanie :) . Już i tak bardzo mi pomogłeś :D .

[ Dodano: 31-01-10, 13:51 ]
guardian_angel napisał(a):wydaje mi się że z lewej cewki idzie na 1 i 3 a z prawej na 2 i 4, przewodów na pewno u siebie nie pomyliłem bo przed zdjęciem fajek oznaczyłem kolejność.

W mojej Suzi jest tak:
1) od lewej cewki górny kabel idzie do pierwszej świecy z lewej strony;
2) od lewej cewki dolny kabel idzie do ostatniej świecy, czyli do czwartej;
3) od prawej cewki górny kabel idzie do trzeciej świecy patrząc od lewej strony;
4) od prawej cewki dolny kabel idzie do drugiej świecy patrząc od lewej strony.

U mnie jest więc tak, że lewa cewka daje na zewnętrzna świece, a prawa na wewnętrzne.
Mars

Postprzez seba_crx » niedziela, 31 stycznia 2010, 16:40

Dzieki wielkie za pomoc... Jak tylko to sprawdze dam znac czy to bylo powodem...
seba_crx

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 1 lutego 2010, 19:01

Sprawdziłem u siebie jak są przewody WN podłączone:
(kolejność świec od lewej)

LEWA CEWKA
górny przewód - 1 świeca
dolny przewód - 4 świeca

PRAWA CEWKA
górny przewód - 3 świeca
dolny przewód - 2 świeca
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Mars » środa, 3 lutego 2010, 11:04

Czyli mamy tak samo hehe.
Mars

Postprzez kyrtap87 » sobota, 13 lutego 2010, 19:45

Panowie u mnie to już chyba będzie 1 rocznica z tym paleniem rok temu miałem to samo i dziś ...pieron ognisty nie chce palić znowu :roll:
kyrtap87

Postprzez Mars » poniedziałek, 15 lutego 2010, 13:14

Miałem dzisiaj piękny sen- suzi odpaliła od razu :lol: . Czekam na cieplejsze dni i zabieram się do uruchamiania moto.
Mars

Postprzez kyrtap87 » niedziela, 21 lutego 2010, 12:38

Po regulacji zaworów zaczął mi palić dużo lepiej i za każdym razem o niebo lepiej niż wcześniej
kyrtap87

Postprzez Mars » poniedziałek, 22 lutego 2010, 18:59

Mechanik ( u którego byłem z Suzi ) powiedział, że zaworów jeszcze nie trzeba regulować. Zobaczymy, co o nich powie, jak pojadę do niego na wiosnę.
Mars

Postprzez kamaro111 » poniedziałek, 22 lutego 2010, 22:41

Ja miałem to samo......a mi powiedzieli że olejaki tak mają ja wymieniłem świece kable i nic nie dało.Teraz wiem że moja ładowarka mikroprocesorowa nie była w stanie utrzymać amperażu na odpowiednim poziomie,dlatego przed odpaleniem suzy zawsze podładowuję akumulator zwykłym prostownikiem i niema problemu zawsze zagada...
kamaro111

Postprzez seba_crx » wtorek, 23 lutego 2010, 15:02

No niestety u mnie okazalo sie ze na 3 cylindrach mam cisnienie 8 atm a na jednym 2 atm. Takze niestety konczy sie na wymianie uszczelniaczy i obrobce glowicy.... Zycze wszystkim bezproblemowych odpalow :)
seba_crx

Postprzez ALEX » środa, 24 lutego 2010, 22:11

Aj współczuje tobie kolego seba_crx . :zapytanie:

A miech ktoś mi powie jak macie ustawione obroty na wolnych obrotach. Tak z ciekawości bo ktoś mi pow ze jak ma sie 1tys obrotów to podobno nie jest ładowany aku a podobno przy 1,5
jest lepiej.
Ostatnio edytowano środa, 24 lutego 2010, 22:13 przez ALEX, łącznie edytowano 1 raz
ALEX

Postprzez kyrtap87 » środa, 24 lutego 2010, 23:11

ALEX, ja mam 1100 +-200 a jak jest z ładowaniem aku to niech się wypowiedzą specjaliści mamy ich tu kilku na forum :mrgreen: :P
kyrtap87

Postprzez Mars » sobota, 27 lutego 2010, 17:36

A jednak 15 lutego, to był sen proroczy :D . Dzisiaj w pięknych warunkach pogodowych, czyli przy słoneczku, zabrałem się za moją kochankę hehe.
Najpierw założyłem cewki z nowymi kablami- na wszystkich świecach była iskra :D ( no wreszcie hehe ).
Kranik na PRI; pełne ssanie; próba odpalenia i ... d. blada hehe- nawet się nie zająknęła :-(
Odkręciłem jedną świecę- była delikatnie wilgotna.
Podłączyłem kable od aka z samochodu; syn usiadł za kierownicą i utrzymywał podwyższone obroty silnika. Nacisnąłem na rozrusznik i ... jak pierdyknęło z tłumika, to aż syn wyjrzał przez okno samochodu z wielkimi oczami hehe. Pomyślałem sobie: " albo odpali, albo wysadzę gada w powietrze " hehe. Jeszcze raz nacisnąłem na rozrusznik i silniczek od razu pięknie zagadał i wszedł na ok. 3 ts. obrotów :D :D :D . Znów pokochałem ten motocykl :lol: . Przez jakiś czas nie chciał się za bardzo wkręcać na obroty, ale w końcu mu przeszło- pewnie paliwo w gaźnikach się unormowało hehe. Przestawiłem kranik na ON i zrobiłem małą rundkę po ulicy- BAJERA hehe.
Ogłaszam sezon moto u mnie za OTWARTY :brawo: .
Mars

Postprzez Bochen » sobota, 27 lutego 2010, 20:46

Z tym nie wchodzeniem na obroty zaraz po odpaleniu motocykla to chyba normalka. Zawsze kiedy odpalam chłodny silnik musi się rozgrzć zanim zacznie porządnie kręcić.
P.S. Dzisiaj pierwsza jazda po zimie. Prawie się popłakałem ze szczęścia :D
Ostatnio edytowano sobota, 27 lutego 2010, 20:47 przez Bochen, łącznie edytowano 1 raz
Bochen

Postprzez kyrtap87 » sobota, 27 lutego 2010, 21:54

Bochen, P.S. Dzisiaj pierwsza jazda po zimie. Prawie się popłakałem ze szczęścia :D może szybki od kasku zapomniałeś zasunąć
kyrtap87

Postprzez ALEX » poniedziałek, 8 marca 2010, 23:05

No to ja jeszcze pochwale nie jeszcze nie jeździłem :x Ale w czwartek okazało się że miałem taki problem ze fajka była lekko pęknięta mikro pęknięcie świece wyjęte. Poleciałem kupic fajkę i tu problem Larsson niema Suzuki oryginał 115 :shock: . Ale koledzy z klasy pomogli i nie mam pod kątem teraz tylko prostą NGK SD05F świece przeczyszczone zmywaczem do tarcz hamulcowych szczoteczką do kiełków podsuszone na kaloryferze. I w piątek zagadała bez problemu odpala bez problemu.
Plastiki złożone w sobotę i gotowa no jeszcze wosk trzeba nałożyć. I gotowa a jeszcze jedno Zimo wypierd@l@j . :P
ALEX

Postprzez miki1406 » wtorek, 9 marca 2010, 08:57

Alex... Fajke kupisz normalnie z katalogu NGK w każdym motoryzacyjnym
miki1406

Postprzez gooxes » wtorek, 9 marca 2010, 20:50

u mnie po czyszczeniu gaźników generalny odpał w piątek
ostatnio przez to pieprzone PRI pozalewało mi świece, mimo reanimacji 2 sztuki do kosza
kupiłem nowy kpl. DENSO, mam nadzieje że w sobotę nawinę pierwsze kilometry w tym sezonie
oby tylko z tymi gaźnikami było wszystko ok :roll:

dodam tylko że jeszcze w lutym (przed wyjmowaniem gaźników) sprzęt palił mi od ,,strzała" więc dziwię się że wy macie taki problem w niskich temp. Podejrzewam że jest to właśnie wina świec
gooxes

Postprzez 4lbercik » piątek, 19 marca 2010, 12:51

Przeczytałem temat i jutro jadę do nadwornego mechanika, bo mam taki sam problem:/ Co dziwne, objawiło się to po zamontowaniu kufra centralnego;-DD

Śmigałem 3 tyg temu, wczoraj wyprowadziłem Zuźkę kopie i nic, pcham i dupa;/ Podłączyłem kablami do samochodu, kręci jak szalony i nic, tatuś podszedł "pobawił się w DJ-a" kranikiem(teraz już wiem że to był zły pomysł)i też nic. Moje podejrzenia tak na słuch to brak iskry.
Rozkręcimy go jutro, zrobię olej, świece i filtry już na sezon i zobaczymy.
Jak ktoś miałby jakieś konkretne wskazówki to byłbym dźwięczny za pomoc :)
Pozdro!

15 stopni weekend a Suzi w garażu ;/// Znacie to?
4lbercik

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » piątek, 19 marca 2010, 13:42

Podłączyłeś do samochodu??To sprawdź regulator napięcia...możliwe że przy kręceniu"na kablach"spaliłeś owy regulator.

Spróbuj odpalić jeszcze w ten sposób:
Kranik na Res(rezerwa)ssanie w opór...lekko odkręć gaz...tak na 1/4 i kręć rozrusznikiem.Odczekaj...i spróbuj jeszcze raz.
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK