MANETKA GAZU - LINKI

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez adamRS » niedziela, 21 marca 2010, 10:44

No właśnie a w tych gaźnikach które mam teraz z 99 roku są dwie linki gazu i jedna ssania. Do manetki też dochodzą dwie linki.
Obrazek
adamRS

Postprzez kyrtap87 » niedziela, 21 marca 2010, 11:11

1 linką dodajesz gaz 2 odbija tzw cofanie gazu jak sie nie mylę oczywiście
\
kyrtap87

Postprzez adamRS » niedziela, 21 marca 2010, 11:18

Czyli teoretycznie jeśli założę tylko jedną to powinno i tak działać skoro sprężyny same dosyć mocno wracają przepustnice?
adamRS

Postprzez kyrtap87 » niedziela, 21 marca 2010, 11:25

adamRS, oj nie wiem jak u ciebie ale u mnie nie schodził sam z gazu tylko tak trzymał jak zostawiłem na jednej lince
kyrtap87

Postprzez adamRS » niedziela, 21 marca 2010, 11:38

Jak patrzyłem to sprężyny odbijają dosyć mocno, nawet mocniej niż w tych starych gaźnikach więc myślę że będzie odbijać dobrze :) Nie chciałbym wymieniać też całej manetki :/
adamRS

Postprzez guardian_angel » niedziela, 21 marca 2010, 14:05

adamRS, A co zrobisz jak ci się gaz zablokuje, pęknie sprężynka albo linka zatrze w pancerzu, czym wtedy odejmniejsz gaz? Po to są dwie linki właśnie żeby uniknąć takich przypadków. Każdorazowo po skręceniu gazu przepustnica będzie zamknięta, a liczenie na to że spręzynki to zrobia za ciebie - trochę ryzykowne. Te linki to obwód połączony, jedna ciągnie drugą i na odwrót, zawsze masz pełna kontrolę nad przepustnicą.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez adamRS » niedziela, 21 marca 2010, 14:13

Tak też myślałem właśnie że jedna ciągnie drugą ale w sumie w tych gaźnikach starszych jest tylko jedna linka i daje radę, nic się nie zacina i odbija dobrze.
adamRS

Postprzez Byniu » niedziela, 21 marca 2010, 14:23

Anioł ma racje,Adam zrobisz jak uważasz,lecz to raczej ważna i istotna sprawa
No risk no fun
Byniu

Postprzez adamRS » niedziela, 21 marca 2010, 16:15

Ok chłopaki będzie mnie to więcej kosztowało ale zrobię jak mówicie :)
adamRS

Postprzez guardian_angel » niedziela, 21 marca 2010, 18:33

Wyobraź sobie że zapindalasz 150 km/h masz nieciekawą sytuacje na drodze i muszisz odjąć gazu i przyhamować, Gaz nie odpuszcza a Ty palisz klocki, co najwyżej możesz zgasić silnik.
Ostatnio edytowano niedziela, 21 marca 2010, 18:34 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
guardian_angel

Manetka gazu

Postprzez Smolczyk » czwartek, 5 sierpnia 2010, 14:53

Witam
Wyglada na to ze mam luz na manetce gazu tzn. w momencie kiedy odkrecam to pierwsze 1/10 obrotu nic sie nie dzieje jest taki luz flak, dopiero dalej czuje ze rzeczywiscie odkrecam gaz. Czy to jest normalne bo zaczynam sie przywyczajac;] czy musze to wyregulowac a jak tak to czy ktos wie jak;]
Smolczyk

Postprzez Alpha » czwartek, 5 sierpnia 2010, 16:40

Fakt , źle się jeździ z dużym luzem . Manual wymaga 2-4 mm (ruch mierzony na styku manetki i ciężarka antywibracyjnego .

Luzujesz obie regulacje linek przy kierownicy , potem ustawiasz linkę otwierającą na podane wyzej wartości , i kontrujesz . Warto sprawdzić we wszystkich położeniach kierownicy . Następnie linka zamykająca - kręcisz tak długo , aż manetka zacznie obracać się ciężko , trochę z powrotem i kontra .

Zwyczajna instrukcja obsługi zawiera wiele ważnych i podstawowych informacji .
Alpha

Postprzez Smolczyk » sobota, 7 sierpnia 2010, 10:13

Dzieki racja instrukcja wyjasnic powinnna podstawowoe pytania...
Tymniemniej dziekuje.
Smolczyk

Postprzez brodaty_rider » środa, 2 lutego 2011, 22:24

Witam
Jak wyciągnąć tą linkę gaźników bo nie mogłem jakoś tego zrobić?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez guardian_angel » czwartek, 3 lutego 2011, 10:23

Najlepiej będzie jak zdemontujesz gaźniki i dostęp bez problemów, inaczej musisz się mocno gimnastykować żeby ją wypiąć, chyba że twoje palce są mega cieńkie patyczki i zginają się w 5 miejscach :)
guardian_angel

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 3 lutego 2011, 11:37

No właśnie tak myślałem że będzie trzeba zdjąć ale wolałem poczekać na odp od was bo nie ma bata żebym tak ją spokojnie wyjął ;/
Dzięki za odp.
Lewa!
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez zary » czwartek, 3 lutego 2011, 12:25

ja u siebi wyciągnąłem takimi szczypcami http://allegro.pl/szczypce-b-dlugie-wyg ... 47592.html
zary

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 3 lutego 2011, 13:01

Próbowałem i penseta taką długą i nic bi nie wiem jak ona tam siedzi :/. regulacje i tak musze zrobic więc spokojnie mogę zdejmować
brodaty_rider

Poprzednia strona

Powrót do SILNIK