OPONY

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 22:31

ale wrocmy do kwestii technicznej...
TasmaN

Postprzez WilQW » wtorek, 13 kwietnia 2010, 07:00

głupi tego nie wymyślił żeby był taki i taki rozmiar opony, w którymś numerze ŚM był artykuł o "imbryku" jak motocykl używany i tak kolo pisał że po zmianie butów, moto ma tendencje do "shimmy"
pzdr
Ostatnio edytowano wtorek, 13 kwietnia 2010, 07:01 przez WilQW, łącznie edytowano 1 raz
WilQW

Postprzez Pawel BMW » wtorek, 13 kwietnia 2010, 22:38

trzeba pamietac ze do szerszej opony trzeba dac szersza felge, na waskiej feldze opona zrobi sie "ostra" i moze "walic sie w zakrety"
Pawel BMW

Postprzez Byłas600f » środa, 14 kwietnia 2010, 12:43

na felgę w Imbryku ładnie wchodzi 150/70 i taki rozmiar powinien Ci wystarczyć. 160/60 nie założysz bo kapeć zawinie się na wąskiej feldze i tak jak napisał Paweł BMW Taka opona będzie traciła przyczepność na zakrętach i uwierz mi w najmniej spodziewanym momencie.
Byłas600f

Postprzez lewmichal » czwartek, 15 kwietnia 2010, 21:55

Czy ktoś ma doświadczenia z oponą Michelin Pilot Power? Mam taką na oku do jajka w rozmiarze 160/60. Jak sądzicie warto?
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez gooxes » poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 11:19

zakładaliście 120/70 na przód do imbryka??
Jak się prowadzi?? można śmiało kupować? Bo mam na oku w tym rozmiarze w b.dobrej cenie
gooxes

Postprzez firefox » wtorek, 20 kwietnia 2010, 14:03

lewmichal napisał(a):Czy ktoś ma doświadczenia z oponą Michelin Pilot Power? Mam taką na oku do jajka w rozmiarze 160/60. Jak sądzicie warto?

Michaly to najwyzsza polka a rozmiar najlepiej wygladajacy
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez sienio » środa, 21 kwietnia 2010, 09:41

150 będzie optymalna w jajku w standardzie jest 150 rama chyba się nie różni znacznie więc nie będzie niespodzianek... a co do jazdy w zakrętach to mam teraz 140 jakąś turystyczną... fatalnie się kładzie muszę go mocno kierą dociskać, a i już mi raz tył uciekł w łuku więc... w niedziele jest motobajzel we wrocku to zakupie jakiegoś fajnego kapcia założę i przekażę wrażenia.
dzięki za odpowiedzi
sienio

Postprzez lukka » środa, 21 kwietnia 2010, 22:05

Założyłem komplet Pirelli Diablo Strada - cena promocyjna 700 pln - i sa zajebiste. Wczesniej mialem Dunlop Sportmaxy i zachowywaly sie o wiele gorzej, chociaz moze to przez ich wiek - 2004. Pirelli klei sie do asfaltu..
lukka

Postprzez firefox » czwartek, 22 kwietnia 2010, 08:21

Ktore sportmaxy?D208 ja z nich bylem baaardzo zadowolony, to nanich przycieralo sie podnozki.

Teraz z czystym sumieniem moge polecic Shinko, tylko to tez pewnie kwestia jaki model.
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez lukka » czwartek, 22 kwietnia 2010, 22:21

firefox napisał(a):Ktore sportmaxy?D208 ja z nich bylem baaardzo zadowolony, to nanich przycieralo sie podnozki.

Teraz z czystym sumieniem moge polecic Shinko, tylko to tez pewnie kwestia jaki model.

Buu nie pamietam bo leza juz na smietniku.. a tak w ogole to zanim je zmienilem zauwazylem 3 spore pekniecia na przedniej oponie i normalnie czachy w oczach, prawdopodobnie guma mocno stwardniala ze starosci i dlatego gowniano sie zachowywaly.. ja nie moglem ich zamknac a z Pirellkami to czuje ze nie bedzie zadnego problemu
lukka

Postprzez Krzysiek1989 » piątek, 23 kwietnia 2010, 21:57

lewmichal napisał(a):Czy ktoś ma doświadczenia z oponą Michelin Pilot Power? Mam taką na oku do jajka w rozmiarze 160/60. Jak sądzicie warto?

Jamiałem ta oponke przy CBR 929 i dawała dare, kupiłem prawie nówke, i tam troszke wiecej jest kucy niż jajku i kleiło pięknie, tylko że róznica taka że tam miałem balona 190, ale marka jest marką i oponka jest godna polecenia.

W tej chwili mam w jajku założona taka oponkę
http://allegro.pl/item1009167025_160_60 ... x_127.html
Kupiłem nówke bo miałem okazje. Powiem szczerze że bez problemów mozna ją porównywac z michelinką. No i przy tym super wyglada, moim zdaniem lepiej niz dunlopy.
Krzysiek1989

Postprzez lewmichal » sobota, 24 kwietnia 2010, 11:19

No i kupiłem Pilot Powera. Zobaczymy jak efekty po założeniu w przyszłym tygodniu.

[ Dodano: 28-04-10, 17:47 ]
No i wczoraj założyłem Pilot Powera. Dziś miałem jechać na tor przetestować. Wchodzę do garażu a tu zonk. Zero powietrza w oponie. Przez noc wszystko zeszło. Jest gdzieś nieszczelna. Na szczęście jutro mi wymienią na inną i przełożą w ramach reklamacji. Tylko pewnie nie będzie to już Pilot Power, a przez te kilka kilometrów jakie na nim zrobiłem już zdążyła mi się spodobać. Dużo swobodniej się kładzie moto niż na fabrycznym kapciu.

[ Dodano: 30-04-10, 00:22 ]
Pojechałem z reklamacją oponki. Chłopaki bez problemów wymienili mi ją. Niestety nie było drugiego Michała PP. Wybrałem Battlaxa BT 14 z 2008 roku (ma dużo mięcha jak nowa). Przejeździłem na niej jakieś 40 km po mieście i nawet daje radę. Czas pokaże ja spisze się na torze.
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez iavbi » środa, 26 maja 2010, 17:33

lukka napisał(a):Założyłem komplet Pirelli Diablo Strada - cena promocyjna 700 pln - i sa zajebiste. Wczesniej mialem Dunlop Sportmaxy i zachowywaly sie o wiele gorzej, chociaz moze to przez ich wiek - 2004. Pirelli klei sie do asfaltu..

popieram na tych oponach pierwszy raz zeszłem na kolano, oponę z tyłu zamykam, z przodu brakuje jakieś 4mm :D :D :D

a gdzie to je kupiłeś ? bo tez dałem niecałe 700zł za komplecik :D
iavbi

Postprzez lewmichal » środa, 26 maja 2010, 19:10

Czas powiedzieć parę słów o Bridgestone Battlax BT 21 (nie 14 jak napisałem w poprzednim moim poście - pomyłka). Po przejechaniu dzisiaj około 70 km na torze w temp. ok. 18 stopni stwierdzam, że potrafi się przykleić do asfaltu, gdyż udało mi się zejść na niej na kolanko. Do zamknięcia zostało jakieś 4 mm. Jechałem na niej również na mokrym (raz mnie deszcz dopadł) i muszę powiedzieć, że nie nadaje się za bardzo do jazdy w deszcz. Prędkość 50 km/h już stwarza niepewne prowadzenie (oczywiście na bardzo mokrym).
Ostatnio edytowano środa, 26 maja 2010, 19:11 przez lewmichal, łącznie edytowano 1 raz
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez DiElektryk » czwartek, 27 maja 2010, 19:55

mynka_uk napisał(a):Tu nasuwa się inne pytanie Michelin w rozmiarze 180 robi oponę o rozmiarach 180/55/17
Czy to wpłynie na wskazania licznika i parametry motocykla (prędkość )

1. Wskazanie licznika jest podawane na podstawie prędkości obrotowej koła przeniego zatem zmiana tyłu nie ma znaczenia.

2. Oponka 180/55 jest zaledwie o 6mm niższa od 150/70 zalecanej przez producenta. Czyli tak jak byś jeździł na łysym kapciu oryginalnym ( zakładając że na nowej oponie bieżnik ma ok 6mm ) zatem różnica w prędkości będzie moim zdaniem nieodczuwalna.
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez Nyuno » piątek, 28 maja 2010, 11:07

DiElektryk napisał(a):1. Wskazanie licznika jest podawane na podstawie prędkości obrotowej koła przeniego zatem zmiana tyłu nie ma znaczenia.
Że co, proszę? Wrzuć swój sprzęt na zentralkę, odpal, wbijaj biegi i dawaj gazu - zobaczysz, czy to przód podaje km/h
DiElektryk napisał(a):różnica w prędkości będzie moim zdaniem nieodczuwalna
A wziąłeś pod uwagę większą powierzchnię 180 w stosunku do 150? Moim zdaniem straci się na prędkości, nie to, że odczuwalnie mocno, ale jednak.
Obrazek
Nyuno

Postprzez TasmaN » piątek, 28 maja 2010, 11:13

Nyuno napisał(a):Że co, proszę? Wrzuć swój sprzęt na zentralkę, odpal, wbijaj biegi i dawaj gazu - zobaczysz, czy to przód podaje km/h

W Jajku tak, ale chyba w Imbryku jest slimak przy kole przednim... :/
TasmaN

Postprzez Nyuno » piątek, 28 maja 2010, 13:43

A to przepraszam :)
Obrazek
Nyuno

Postprzez guardian_angel » piątek, 28 maja 2010, 17:10

Nyuno, ani przednie ani tylne tylko czujnik na zębatce zdawczej więc rozmiar opon ma sie nijak do prędkości, bo ta liczona jest wg obrotów zębatki zdawczej, w imbryku jedynie jest ślimak z przednim kole na linke do prędkościomierza
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY