Przekładka opon gdzie i za ile?

Gdzie warto kupić ciuchy, akcesoria, części. Ciekawe oferty, atrakcyje ceny, promocje...

Postprzez Nyuno » poniedziałek, 25 maja 2009, 21:06

A po co właściwie wyważa się koła?
Obrazek
Nyuno

Postprzez Daniel » poniedziałek, 25 maja 2009, 21:20

Jeżeli koło jest niewyważone źle zdiera się opona,wybijają się luzy na łożyskach i innych podzespołach
Daniel

Postprzez firefox » poniedziałek, 25 maja 2009, 22:04

Nyuno napisał(a):A po co właściwie wyważa się koła?

O ile pamietam to mi mecanik mowil ze sie wywaza tylko przednie, tylnego nie trzeba
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez tes » czwartek, 1 października 2009, 14:52

Ja założyłem nową opone na przód i bez dobrego wyważenia kiera latała jak żyd po pustym sklepie. Tak więc ja już sie nauczyłem :)

[ Dodano: 01-10-09, 15:54 ]
firefox napisał(a):O ile pamietam to mi mecanik mowil ze sie wywaza tylko przednie, tylnego nie trzeba

Mi też tak majster mówił jak zakładał przednią ale sie pomylił. Potem wymyślał że może opona taka lub sraka.
tes

Postprzez ZiGi » czwartek, 1 października 2009, 15:49

No a mi Pan Tomek Szostak wyważał oba koła i tył i przód.

Wulkanizacja, sprzedaż opon Tomasz Szostak
Warszawa, ul. Puławska 229, tel. 022 8479922
Zawsze porządnie i czysto, choć nie najtaniej (100zł za komplet).
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Nyuno » czwartek, 1 października 2009, 19:06

Czyli 50 od koła - jak na warunki Warszawskie, to moim zdaniem całkiem dobra cena :)
Obrazek
Nyuno

Postprzez firefox » czwartek, 1 października 2009, 19:15

Nyuno napisał(a):Czyli 50 od koła - jak na warunki Warszawskie, to moim zdaniem całkiem dobra cena :)

A ja powiem ze nie, to dosc duzo, mozna znalesc taniej, duzo taniej.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez ivan » sobota, 14 listopada 2009, 14:37

Jak ktoś chce zaoszczędzić zawsze można wyważyć sobie samemu. Wymagane jest tylko troszkę cierpliwości ;).
Wystarczy zamocować koło razem z ośką w taki sposób, żeby swobodnie się obracało. Kręcimy kołem i obserwujemy gdzie koło się zatrzymuje, powtarzamy tą czynność kilka razy. Jak się koło zatrzymuje w tym samym miejscu to u góry przyklejamy ciężarek. Jak jest wszystko ok, to koło zatrzymuje się w różnych miejscach. Po kilku próbach można zrozumieć o co chodzi i łatwo wybrać miejsce i masę ciężarka.
Wiem że metoda jest troszkę prehistoryczna ;) ale co najważniejsze działa :)
No i całkowity koszt to koszt ciężarka i czasu. Nie licząc zdejmowania koła sam proces wyważania trwa ok pół godziny.
ivan

Postprzez tes » niedziela, 15 listopada 2009, 11:40

Mi tak właśnie majster wyważał, a potem kiera mało rąk nie urwała. Sposób naprawde prehistoryczny. Z doświadczenia nie polecam nikomu.
tes

Postprzez Alpha » niedziela, 15 listopada 2009, 15:36

Ze swojego doświadczenia , to ja polecam . Od 10 lat nie miałem problemów z wibracjami . Raz zdażyło się że w połowie życia M1 , czyli po ok 3kkm , pojawiły się niewielkie drgania , ale powtórne ważenie je wyeliminowało .

Oczywiście może się trafić wybitnie koślawa opona , gdzie wyważanie statyczne nie poradzi sobie z wibracjami . Więc wtedy udamy się na wyważarkę dynamiczną , jeśli taką namierzymy w okolicy .
Statycznie da się uzyskać ~1 g błędu , a maszyna waży do 5 g . Ideałem by było dwukrotne , najpierw dynamiczne , potem dokładne statyczne . Ale IMHO , na nasze potrzeby , to by była przesada .

Mnie wymiana opony na jednym kole kosztuje 5 zł . Zawożę koło i nową oponę do dowolnego serwisu ogumienia . Na maszynę zakładają jedynie plastykowe nakładki używane do trzymania alufelgi .
Oczywiście mam niewielkie podwórko , na którym mogę się bawić w resztę operacji .
Alpha

Postprzez mitsumiuu » poniedziałek, 21 grudnia 2009, 11:09

Witajcie, znalazlem na allegro opony 110/80 zr 17 są nowe lecz ich dot to 2001r. Są warte czy lepiej szukac innych. Oto link do nich.

http://www.allegro.pl/item826218136_110 ... _nowa.html
mitsumiuu

Postprzez firefox » poniedziałek, 21 grudnia 2009, 11:25

Po pierwsze zgodnie z instrukcja jesli dobrze pamietam to na przod powinny byc 120/70. Jesli jednak wiesz o tym i mimo to chcesz taki rozmiar kupic to moim skromnym zdaniem blisko 10 letniej opony bym nie bral, tymbardziej, ze cena nie jest jakas rewelacyjna. Drugie 150 zl i masz normalna oponke.

Wez pod uwage ze opona to 13 tydzien 2001 roku a wiec marzec/kwiecien. Za 3,4 miesiace bedzie miala dokladnie 9 lat.

Ja uwazam, ze kupic lezaka 5 letniego to sporo bo zalezy jak jezdzisz, ale srednio 2 sezonki mozna miec oponke, tak wiec dodaj do niej 2 lata.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez pegaz » wtorek, 22 grudnia 2009, 10:29

Szukaj innych. Guma juz jakis czas temu stracila swoje wlasciwosci.
pegaz

Postprzez Alpha » wtorek, 22 grudnia 2009, 16:30

Niedawno w TV był film o biciu rekordu prędkości na słonym jeziorze , ponad czysta na trzydziestoletnich oponach .

Wydaje mi się że trochę drogo . Kiedyś producenci deklarowali 4-5 letnią przydatność opon do sprzedaży , więc teoretycznie to złom . Ale w praktyce , jeśli zechcesz je kupić , może się okazać , że niczego im nie brakuje .

Ale jeśli lubisz poszaleć , to raczej możesz mieć dyskomfort psychiczny , do czasu aż poznasz ich zachowanie i zaufasz im ( lub nie ) .

Osobiście dla spokoju duszy biore 4 lata maksymalnie .

Nie mogę znaleźć , ale przysiągł bym , że w Motocyklu był artykuł o teście starej opony - okazało się , że AŻ tak nie tracą swoich właściwości z upływem czasu . No , ale nie mogę znaleźć tego artykułu .
Alpha

Postprzez zolwik » wtorek, 22 grudnia 2009, 19:03

Ta guma to do palenia dobra :P Bo jazda może być extremalna.
Tu masz artykuł.
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez guardian_angel » wtorek, 22 grudnia 2009, 20:16

A skąd taki profil przyszedł ci do głowy, chcesz z jaja eduro zrobić ?
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Rabinger » piątek, 22 stycznia 2010, 07:39

Alpha napisał(a):Niedawno w TV był film o biciu rekordu prędkości na słonym jeziorze , ponad czysta na trzydziestoletnich oponach .

Wydaje mi się że trochę drogo . Kiedyś producenci deklarowali 4-5 letnią przydatność opon do sprzedaży , więc teoretycznie to złom . Ale w praktyce , jeśli zechcesz je kupić , może się okazać , że niczego im nie brakuje .

opona motocyklowa dobrze składowana
przekładana w odpowiedniej temperaturze nie nastawiona na promienie słoneczne
posiada takie same właściwości po 3 lat takiego magazynowania jak opona nowa.
ale czy każdy wie jak się z takim składowaniem obchodzić.

sam staram się sprzstrzegać tego i jezeli mi fundusze pozwalaja kupować jak najnowszą oponę
tu chodzi o Twoje bezpieczeństwo
Rabinger

Postprzez Łysolek » wtorek, 26 stycznia 2010, 11:05

temat jest "Przekładka opon , gdzie i za ile " a Wy tu piszecie wszystko inne , Ojj MODY nie radzicie sobie :D
Łysolek

Postprzez Rabinger » czwartek, 22 kwietnia 2010, 07:25

Kozienice
2 miejsca
Lukamoto i jakieś inne
40 pln w zważeniem
Rabinger

Postprzez szybki708 » środa, 12 maja 2010, 07:22

a znacie jakieś serwisy zajmujące się wyważaniem i zmianą opon do moto w okolicach częstochowy bądź w samej Częstochowie ??
szybki708

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sklepy, komisy, dealerzy ...