HAMULEC - UKŁAD TYLNY

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

HAMULEC - UKŁAD TYLNY

Postprzez fafudrak » czwartek, 9 kwietnia 2009, 19:11

Witam panowie.

Powiedzie mi jak dziala u was tylne hebel ?? Tzn czy odrazu zaczyna lapac czy ma dosc duzy skok zanim zablokuje kolo ?? Ja u siebie musze dosc mocno depac zeby zaczal dzialac. Jak zaloze buty na moto to ledwo co moge tak mocno noge wygiac :(
Ostatnio edytowano środa, 16 marca 2011, 12:44 przez fafudrak, łącznie edytowano 3 razy
fafudrak

Postprzez ZiGi » czwartek, 9 kwietnia 2009, 19:51

Hmmm... to dziwne Obrazek Obrazek

Ja jak lekko naciskam na tylny hebel to od razu czuje jak dosiada mi tył, a w szczególności gdy tyłem wspomagam sobie przód.
Jak depnę mocniej to słyszę tylko pisk rozgrzanej opony Obrazek
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez fafudrak » czwartek, 9 kwietnia 2009, 19:58

Pytam sie dlatego, ze nie chce mi sie teraz siagac prawego boku zeby dojsc do zbiorniczka i odpowietrzac hamulec :(
fafudrak

Postprzez kosa1022 » czwartek, 9 kwietnia 2009, 19:58

No to ja mam chyba coś po środku między Fafudrakiem a Zigim
kosa1022

Postprzez Miki » czwartek, 9 kwietnia 2009, 21:08

ja podobnie jak kosa, ale niedawno wymianiałem płyn, może wystarczy wyregulować położenie dźwigni :?:
Miki

Postprzez fafudrak » czwartek, 9 kwietnia 2009, 21:10

Fakt faktem ze moge ja wyzej podniesc, ale chodzi o sam "skok" dzwigni. Moim zdaniem u mnie jest za dlugi :(
fafudrak

Postprzez firefox » czwartek, 9 kwietnia 2009, 21:11

W ksiazce serwisowej jest napisane, ze trzeba wyregulowac sobie dzwignie
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Miki » czwartek, 9 kwietnia 2009, 21:11

może po prostu płyn już do wymiany, stracił właściwości, niekoniecznie, zapowietrzenie, choć i tego nie wykluczam.
Miki

Postprzez firefox » czwartek, 9 kwietnia 2009, 21:14

W ksiazce serwisowej jest napisane, ze trzeba wyregulowac sobie dzwignie
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez fafudrak » czwartek, 9 kwietnia 2009, 21:17

Serwisowka serwisowka, ale jak podniose to bede noge mial caly czas na dzwigni i stop bedzie sie swiecil :( Jak ktos moze to niech zmierzy ile cm jest od pozycji 0 do 1. Ja jutro zmierze u siebie i porownamy.
fafudrak

Postprzez pegaz » piątek, 10 kwietnia 2009, 09:35

Z tego co pamietam, to jest mozliwosc wyregulowania sruba przy pompie hamulcowej skoku dzwigni.
pegaz

Postprzez fafudrak » piątek, 10 kwietnia 2009, 09:52

Wlasnie patrzylem na serwisku i nic takiego nie znalazlem :( Pegaz jak bedziesz mial chwile to zerknij u siebie gdzie to jest
fafudrak

Postprzez pegaz » piątek, 10 kwietnia 2009, 10:54

Strona 31 (11.7a, 11.7b) i 179 (7.8 e) serwisowki z dzialu Download. Ale jak masz zapowietrzony uklad to zadna regulacja Ci nie pomoze :(
Ostatnio edytowano piątek, 10 kwietnia 2009, 11:07 przez pegaz, łącznie edytowano 4 razy
pegaz

Postprzez ZiGi » piątek, 10 kwietnia 2009, 12:47

Dziś przyjrzałem się tylnemu hamulcowi dokładnie, a w zasadzie jego działaniu. Spowalnianie zaczyna się po przesunięciu dźwigni ↓ o około 1cm potem zaczynam czuć coraz mocniejsze hamowanie a w sumie cała dźwignia ma skok jakieś 4,5-5cm
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Djobeł » sobota, 9 maja 2009, 13:47

U mnie z tyłu jest bardzo przyzwoicie. Nie muszę się wysilać żeby hampel zazdzierżył. Podobny problem mam natomiast z heblem przednim. Tam też jest jakiś dziwny SKOK. Odpowieczniałem dziada ale i tak objawy są podobne. EEEeeeh nie można zapominać, że jezdzimy na "Najtańsze dwieście" więc pewne rzeczy pozostawiają wiele do życzenia.
Mimo wszystko spróbuj odpowiecznić tył, jeśli go często używasz, co CI szkodzi?

Pozdr
Djobeł

Postprzez Miki » sobota, 9 maja 2009, 21:34

a nie kończą Ci się klocki z przodu :?: Jeżeli nie to masz zeszklone klocki, tzn przegrzałeś kiedyś hamulce i teraz tak jest że nic nie łapie i jak się rozgrzeje klocek to łapie... rozwiązanie problemu to wyjąć klocki i przetrzeć papierkiem ściernym warstwę zeszkloną i tyle, zobaczysz różnicę, wiem po sobie :)
Miki

Postprzez Djobeł » niedziela, 10 maja 2009, 10:22

Miki napisał(a):a nie kończą Ci się klocki z przodu :?: Jeżeli nie to masz zeszklone klocki, tzn przegrzałeś kiedyś hamulce i teraz tak jest że nic nie łapie i jak się rozgrzeje klocek to łapie... rozwiązanie problemu to wyjąć klocki i przetrzeć papierkiem ściernym warstwę zeszkloną i tyle, zobaczysz różnicę, wiem po sobie :)

Swoją drogą masz rację MIKI - klocki muszę zmienić na przód. W każdym razie rok temu dochodziłem z kuzynem mechanikiem tej "usterki". Dwukrotne odpowietrzenie nie dało pożądanego efektu. Padła diagnoza, że któraś z sekcji hamulcowych jest przyczyną, ale ostatecznie nie wyjaśniłem tego do końca;/ Miałeś podobnie co do hampla:
- lekko się zapadał
- czasami łapał bardzo krótko, czasem można było go docisnąć do manetki?
Djobeł

Postprzez Miki » niedziela, 10 maja 2009, 21:18

dokładnie, powiem CI szczerze że po przetarciu klocków inne heble się zrobiły... ale też mi się kończyły, teraz założyłem klocki NISSIN takie niebieskie i super chodzą, polecam.
Miki

Postprzez Djobeł » poniedziałek, 11 maja 2009, 21:26

Miki napisał(a):dokładnie, powiem CI szczerze że po przetarciu klocków inne heble się zrobiły... ale też mi się kończyły, teraz założyłem klocki NISSIN takie niebieskie i super chodzą, polecam.

Dzięki Miki, trochę mnie uspokoiłeś:) Szybko się muszę z tym uporać bo strach jeździć!

P.S - Nissin powiadasz...czyżbyś przerabiał Suzuki na Chądę?

Pozdr!
Djobeł

Postprzez Miki » poniedziałek, 11 maja 2009, 22:35

Djobeł napisał(a):P.S - Nissin powiadasz...czyżbyś przerabiał Suzuki na Chądę?

tzn? takie kupiłem bo polecali i są naprawde dobre :D w Suzuki RF 600 są zaciski NISSIN i co :?:
Miki

Następna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY