Pozdrawianie innych uczestników ruchu

Prowadzenie, składanie w zakręty, jazda w grupie, hamowanie...

Postprzez Krechagsx » wtorek, 4 stycznia 2011, 21:11

Ja co do witania się macham zawsze jeżeli sytuacja na drodze mi na to pozwoli i nie będę narażony na niebezpieczeństwo lub nie będę narażał kogoś na niebezpieczeństwo... A co do skuterów to nie macham chyba że osoba ze skutera wita się pierwsza... Niby to skuter ale jednak szacunek musi być... :)

A mam takie pytanie co z pieszymi? tzn. Jak ktoś podnosi rękę na przywitanie gdy widzi motocyklistę ? Wgl. wypada podnosić rękę jako pieszy ? I jeszcze jedno, jak to się ma do pasażera naszego motonga ? Czy pasażer powinien odmachiwać jeżeli widzi ? :)
Krechagsx

Postprzez Rutek » wtorek, 4 stycznia 2011, 21:56

Ja kiedyś jechałem jako pasażer z kumplem. (nie jesteśmy pedziami xD). Kumpel akurat ruszał ze świateł, z przeciwka jechał gościu na moto i podniósł rękę to ja jemu też machnąłem a kumpel głową kiwnął. I wszyscy zadowoleni xD
Rutek

Postprzez Krechagsx » wtorek, 4 stycznia 2011, 22:06

No to powiedzmy, że co do pasażera odpowiedź uzyskałem a jak to wygląda w sprawie pieszych ? :diabel:
Krechagsx

Postprzez raf86 » wtorek, 4 stycznia 2011, 22:33

Krechagsx napisał(a):No to powiedzmy, że co do pasażera odpowiedź uzyskałem a jak to wygląda w sprawie pieszych ? :diabel:

Osobiście w miarę możliwości staram się pozdrawiać, a co do pieszych.. . jedynie Panie przy trasie na Zegrze zawsze mnie pozdrawiają, i to niekoniecznie ręką ;)
raf86

Postprzez Krechagsx » wtorek, 4 stycznia 2011, 22:41

Ja pytam dlatego, że jadąc przed końcem sezonu w jeden z ładniejszych dni 2 osoby normalnie podniosły lewą i oczywiście pozdrowiłem także... chyba że po prostu te oto osobniki myślały, że jedzie ktoś znajomy... chodź to nie pierwszy raz.

A Panie przy trasach to standard ostatnio jadę samochodem -2 na termometrze to już nawet tańczą prawie na środku drogi :P :diabel: :diabel:
Krechagsx

Postprzez raf86 » wtorek, 4 stycznia 2011, 22:53

Ja jeżeli widzę kogoś na moto to zawsze staram się podnieść rękę, w końcu to nie boli, a nie jest nas na tyle dużo żeby zrobiło się to monotonne. Chociaż faktycznie niektórzy albo nie wiedzą o co chodzi albo mają to gdzieś..
raf86

Postprzez Rutek » środa, 5 stycznia 2011, 11:53

Goście na Chopperach nie odmachują mi prawie wcale jak ich mijałem gdzieś na trasie, ale to nie wszyscy. Pamiętam jak kiedyś we wrocku, na światłach podjechał do mnie gościu na Harleyu i normalnie gadka gadka i było git :)
Rutek

Postprzez dosiek77 » środa, 5 stycznia 2011, 12:17

A ja macham i odmachuje wszystkim. Większość gości na harasiach to buraki co kupili motocykl miesiąc przed sezonem i nie kumają o co chodzi. Łatwo ich poznać bo maja nowe wyjebiste ciuchy i pełno pedalskich gadżetów z logo HD. Reszta Harleyowców odmachuje i fajnie się z nimi jedzie w trasce jak cisną :mrgreen:
Ostatnio edytowano środa, 5 stycznia 2011, 12:22 przez dosiek77, łącznie edytowano 2 razy
dosiek77

Postprzez zolwik » środa, 5 stycznia 2011, 16:21

Temat rzeka to taka loteria , może nie zdazył , nie mógł (w tym przypadku patrzcie na głowę) lub miał zły dzień .

Również zdaża mi się nie od machnąć to sobie kiwne oczywiście jak zdąże bo jakoś to wszystko szybko mi mija :mrgreen:
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez WilQW » środa, 5 stycznia 2011, 16:38

temat o pozdrawianiu więc zapytam tak trochę z innej beczki
czy dziękujecie uprzejmym puszkarzom jak ustępują wam miejsca żeby wyprzedzić na trasie ??
powiem szczerze że czasami podniosę rękę jak skończę wyprzedzać ale nie zawsze mi się chce :P
kilka razy spotkałem się z pomachaniem noga po wyprzedzeniu przez motocyklistę
jak ktoś ma może mrugnąć awaryjnymi
pzdr
WilQW

Postprzez dosiek77 » środa, 5 stycznia 2011, 17:10

Ja dziękuję w korku, na trasie w wyjątkowych wypadkach.
dosiek77

Postprzez blacha » środa, 5 stycznia 2011, 17:11

Ja dziękuję puszczając lewy-prawy (jadąc samochodem też tak czasem robię)
blacha

Postprzez zolwik » środa, 5 stycznia 2011, 18:34

Machne jak sie rozjadą , bo awaryjnych nie mam a mruganie prawo/lewo jestem za leniwy :lol:
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Krechagsx » środa, 5 stycznia 2011, 18:36

A ja zależy w jakiej sytuacji oczywiście jeżeli na skrzyżowaniu mnie przepuszczają czy sytuacja dzieje się na drodze to wtedy prawy-lewy i tyle ewentualnie lewa jeżeli sytuacja mi na to pozwala... Ale za to jeżeli ktoś mi zajedzie wtedy też pozdrawiam :) tylko w inny sposób :P
Krechagsx

Postprzez adamRS » środa, 5 stycznia 2011, 21:14

I tak bez prawka nie boisz się śmigać? :P
adamRS

Postprzez ivan » środa, 5 stycznia 2011, 21:34

W mieście z uwagi na to że trzeba mieć zawsze rękę na pulsie nie pozdrawiam. No chyba że jak stoję na światłach.
Poza miastem pozdrawiam, ale z pewnymi wyjątkami... Nie pozdrawiam gdy moja prędkość oscyluje ok 200 (raz chciałem być miły i o mało nie zjechałem na drugi pas...).

Kierowcom puszek dziękuję kierunkami poza miastem a w mieście skinięciem głowy lub ręki.
ivan

Postprzez Krechagsx » środa, 5 stycznia 2011, 21:44

Wiesz no jest trochę obaw z tym związanych no ale cóż poradzić jak tylko słońce świeci to już wytrzymać nie mogę żeby się nie przewieść :) Ogólnie nie jest źle kupe ludzi jeździ bez prawka i dają rade... Co do przepisów to normalnie jeżdżę jak się powinno :) nie przekraczam prędkości w mieście... Co innego jak wypadam na winkle i jest to ciepły dzień i bez niespodzianek na drodze :) Trasą też nie zapierniczam nie wiem ile tylko w miarę możliwości stosuje się do przepisów... Najbardziej pilnuje tego by nie wyprzedzać na przejściach bo według mnie jest to całkowita głupota i po prostu debilizm... ;)
Krechagsx

Postprzez adamRS » czwartek, 6 stycznia 2011, 11:50

Żeby tylko nie przytrafiło Ci się że to w Ciebie ktoś wjedzie, wtedy będziesz miał nieprzyjemności i praktycznie cała wina spadnie na Ciebie. Powinieneś zdawać sobie z tego sprawę. Sorry zo offtop.
adamRS

Postprzez dosiek77 » czwartek, 6 stycznia 2011, 14:10

Krechagsx masz ostatni dzwonek za rok o tej porze będzie za późno i jak cię policja pozdrowi lizakiem to kolegium parę tysi dostaniesz a nie jak teraz mandacik.

[ Dodano: 06-01-11, 14:14 ]
Krechagsx napisał(a):Ogólnie nie jest źle kupe ludzi jeździ bez prawka i dają rade..
Załamka. Włącz myślenie, to nie boli.
Ostatnio edytowano czwartek, 6 stycznia 2011, 14:15 przez dosiek77, łącznie edytowano 1 raz
dosiek77

Postprzez Gof » czwartek, 6 stycznia 2011, 19:59

WilQW napisał(a):czy dziękujecie uprzejmym puszkarzom jak ustępują wam miejsca żeby wyprzedzić na trasie ??

Tak - w miarę możliwości awaryjnymi (zresztą mam w awaryjnych osobny tryb do podziękowań - tylko wciskam i mrugają dwa razy), ręką albo skinieniem głowy. Przyczyniam się do budowania pozytywnego wizerunku motocykisty :D

Krechagsx napisał(a):Wiesz no jest trochę obaw z tym związanych no ale cóż poradzić jak tylko słońce świeci to już wytrzymać nie mogę żeby się nie przewieść :) Ogólnie nie jest źle kupe ludzi jeździ bez prawka i dają rade...

Ja tam święty nie jestem więc nie będę moralizował - bo nie oszukujmy się że jak mi zabrali prawko (za punkty) to przesiadłem się do autobusu... no i miałem niedawno historyjkę tak jak mówi adamRS - jechałem puszką i koleś we mnie wjechał. Ofiar brak ale samochody konkretnie rozwalone, u niego szkody na ponad 5 koła, u mnie ok. 3 tys. Spisujemy oświadczenie, numer pana prawa jazdy... "no i tu będzie problem"... Było nieciekawie, na szczęście dało się dogadać bez wzywania kogo nie trzeba, ale nie polecam.

Obie kategorie już odzyskane, zdałem B 3 dni temu i czekam na prawko :fuck2:

Co do przepisów to normalnie jeżdżę jak się powinno :) nie przekraczam prędkości w mieście...

Jasne jasne, takie bajki to rodzinie a nie kolegom :D
Gof

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technika jazdy