PROBLEM Z ODPALENIEM

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez brodaty_rider » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 13:26

To chujo.. mechanik jak skrzyni poskładać nie umie :/ teraz darmo powinien poprawić. Szczerze polecałbym znaleźć jakiegoś który się na tym zna...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez koxxx » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 13:44

ehh tylko cieżko znalesc w moich okolicach dobrego mechanika;/ moze znacie kogos w okolicach Dębicy?:)
koxxx

Postprzez brodaty_rider » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 13:50

Posłuchaj ja dostałem nr od kolegi z forum mechanika bardzo dobrego cóż to garwolin kawałek mam ale wiozę do niego maszynę bo chce mieć pewność że będzie jeździł a 100 czy 200 zł różnicy takiej nie zrobi bo tyle na dojazd będzie trza wydać a jak jużtak ciężko to idź do tego łosia i każ mu to poskładać jak być powinno a jak nie daj mu w ryja i szukaj dobrego bo kase zgarnął a nic nie zrobił
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

gaśnie, śmierdzi benzyną

Postprzez kolus99 » poniedziałek, 9 maja 2011, 17:53

Witam

mam suzuki gsx750f z 2003r. Problem polega na tym że na ssaniu odpala normalnie popracuje, zwalniam ssanie i zaczyna tracic obroty az zgasnie ale jak jest dobrze zagrzany obroty sie utrzymują), dodam ze wczesniej pracował normalnie nawet na zimnym silniku, nastepnym objawem jest to ze musze go odpalac z odkrecona manetka bo nie łapie gdy naciskam tylko na starter a przy odpaleniu i pracy czuc nie spalone paliwo. Mam kilka podejrzen ale prosze o pomoc, dzwoniłem do mechanika odrazu mi zasugerował czyszczenie i regulacje gaznikow, ale czy oby na pewno to to?

pozdrawiam
kolus99

Postprzez brodaty_rider » poniedziałek, 9 maja 2011, 18:29

Nie spalone paliwo to za bogata mieszanka lub brak iskry na którymś z cylindrów. Pali Ci na wszystkie gary nie stracił na mocy??
brodaty_rider

Postprzez kolus99 » poniedziałek, 9 maja 2011, 18:53

tak pali na wszystkie. co w takim wypadku robic?
kolus99

Postprzez Budzik » poniedziałek, 9 maja 2011, 19:36

wyregulowac gazniki ;]
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez brodaty_rider » poniedziałek, 9 maja 2011, 20:47

Skład mieszanki i synchro
brodaty_rider

Postprzez kolus99 » poniedziałek, 9 maja 2011, 21:38

tzn co rozumiecie przez skład mieszanki? na regulacje gaznikow sie wybieram...
kolus99

Postprzez Budzik » poniedziałek, 9 maja 2011, 22:21

no regulacja gaznikow to
sklad mieszanki- czyli ilosc paliwa i powietrza (zbyt malo powietrza a za duzo paliwa mieszanka zbyt bogata. zbyt duzo powietrza a zbyt za malo paliwa mieszanka uboga)
synchronizacja- gazniki sa podcisnieniowe i kazdy gaznik musi miec takie samo podcisnienei i dawac taki sam sklad mieszanki do cylindrow
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez brodaty_rider » poniedziałek, 9 maja 2011, 22:24

Ja bym Ci polecał zrobienie wszystkiego w gaźnikach czyszczenie ustawianie poziomu paliwa no i reszta jak napisał Budzik
brodaty_rider

Postprzez kolus99 » poniedziałek, 9 maja 2011, 22:54

ok dzieki koledzy tak zrobie
kolus99

Postprzez max_kom » czwartek, 19 maja 2011, 21:18

dopiszę w tym wątku moje objawy. Pojawiły się niedawno - mianowicie moto zaczęło kiepsko odpalać na zimno i na rozgrzanym. Rano wiadomo ssanie i zapłon jednakże musiałem sobie pomóc manetką. Przy tym było czuć już paliwem. Potem na gorąco to z trzy cztery razy trzeba było zakręcić i lekko manetką również dołożyć trzy grosze. Wcześniej miałem robiony cieknący kranik. Po regulacji i synchro silnik lepiej chodzi ale dzisiaj rano znowu problem z odpaleniem. Jak wracałem z roboty to nawet na wolnych przy ruszaniu taki słaby się wydawał. Nie wiem co to może być - przygodę dopiero zaczynam. Pozostaje mi pewnie jeszcze poprzeglądać może elektronikę - mam na myśli kable, fajki.
Zaznaczam, że świece, olej filtr było wszystko robione ponad miesiąc temu. Wracając do zapachu beny nieprzepalonej - nie przecieka na zewnątrz. Nie jeżdżę na pri, a i na res też nie przelączam bo staram się mieć połowę w baku
max_kom

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 19 maja 2011, 21:39

Jak źle pali to zawory do regulacji ale skoro miałeś regulowane?? coś mi nie pasi a to że śmierdzi byną to normalne jeśli dasz mu ssanie i manete jeszcze do tego bo dostaje tyle wachy że nie masz pojęcia ale sprawdź iskrę na świecach jaki kolor elektrod i jaki odstęp.
brodaty_rider

Postprzez max_kom » czwartek, 19 maja 2011, 21:48

Dodam, że miałem kłopoty z aku - nowy i okazał się być lipny. Może coś z prądem? Niby mierzyłem ładowanie - ok. Sprawdzę jeszcze iskrę i kolor na świecach :)
max_kom

Postprzez Mars » piątek, 20 maja 2011, 00:12

No właśnie- moje problemy z uruchomieniem silnika w zimne i ciepłe dni były spowodowane przez akumulator ( był mLine ). Wymiana na Yuasa wyeliminowała w 100% ten problem. Tylko, że jak już się silnik uruchomił, to nie było problemu z mocą.
Mars

Postprzez brodaty_rider » piątek, 20 maja 2011, 06:44

max_kom, a jak ze spalaniem?? Więcej teraz pali?
brodaty_rider

Postprzez max_kom » piątek, 20 maja 2011, 08:46

brodaty - właśnie jestem w trakcie sprawdzania. Dzisiaj rano odpalałem bez ssania i odpalił za drugim razem - można powiedzieć bez problemu. A jak z paliwem zobaczymy. ;)
max_kom

Postprzez slawekd » piątek, 20 maja 2011, 20:52

do max_kom

Przy gaźnikach jest potencjometr który podaje sterownikowi jak mocno otwarte są przepustnice, może on jest uwalony lub kiepsko wyregulowany (w imbryku jest na stałe, a w jajku regulowany).
Motocykle To Nie Wszystko, Ale Wszystko Bez Nich Jest Niczym....
Romet > WSK175 > CZ350 > Jawa350 > XJ900 >długo nic> GSX-F 750 > CBR1100XX
slawekd

Postprzez max_kom » sobota, 21 maja 2011, 13:10

slawekd, a jak można to sprawdzić?
max_kom

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK