REGULACJA ZAWIESZENIA

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez kamaro111 » wtorek, 9 listopada 2010, 12:42

Budzik napisał(a):a mowielm :)

Oczekuję teraz na paczkę z amorkiem od 750 dam znać co i jak po wymianie...........

[ Dodano: 10-11-10, 15:22 ]
Amor zamontowany tak jak pisałem od 750,pasuje idealnie co do komfortu jak jest ustawiony na zero ładnie tłumi i jest dość miękko skręcony na twardo nie siada wogóle czyli najbliższa dziura i katapultą do św. Piotra :brawo:
kamaro111

Postprzez cinkpin » środa, 5 stycznia 2011, 13:16

Jeżeli mogę coś dodać odnośnie tej regulacji gazowej to w moim imbryku na pokrętle są 2 literki H i S . H oznacza ''Hard'' czyli twardy a S '' Soft'' czyli miękki, to tak na marginesie jak by ktoś nie wiedział, a co do sprężyny to można dorobić klucz z płaskownika tylko trzeba sprawną szlifierkę mieć, dużo tarczek do cięcia i szlifowania no i trochę chęci ;)
cinkpin

Postprzez Bartek Tymoszuk » wtorek, 14 czerwca 2011, 20:25

Alpha napisał(a):Kiedyś jeździłem na wyższym ~30mm - luźniejszy łańcuch , przez to szybciej się zużywał , gumowy ślizg na wachaczu również . Negatywnych skutków w prowadzeniu nie zauważyłem .
Zaleta - mniej ścierające się podnóżki .

ja mam na wachaczu takie gumowe cos i chyba ten lancuch czasami o to ociera , czy to oznacza ze moto jest podwyzszone ?
Bartek Tymoszuk

Postprzez brodaty_rider » wtorek, 14 czerwca 2011, 20:47

ja mam amor na fulla skręcony i mnie nie wypier.. do piotrusia :D ja wole jak jest twardsza lepiej na winklach się zachowuje i prze starcie :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez TasmaN » wtorek, 14 czerwca 2011, 21:52

Bartek Tymoszuk napisał(a):ja mam na wachaczu takie gumowe cos i chyba ten lancuch czasami o to ociera , czy to oznacza ze moto jest podwyzszone ?

to jest slizgacz lancucha... i jak sama nazwa wskazuje lancuch sie po tym slizga ;)

wiec masz wszystko ok :)

Inna sprawa to wlasciwy naciag lancucha.
TasmaN

Regulacja przedniego zawieszenia.

Postprzez adamspa » sobota, 2 lipca 2011, 11:26

Proszę o informacje dotyczące regulacji przedniego zawieszenia w Suzuki GSX 650F 2010r. W instrukcji obsługi jest zdjęcie:

Obrazek

i opis: ..."
Przekręcenie regulatora zgodnie z ruchem wskazówek zegara, zwiększy napięcie sprężyny. Przekręcenie regulatora przeciwnie do ruchu wskazówek zegara , zmniejszy napięcie sprężyny.
Pozycja 7 oznacza najmniejsze napięcie sprężyny.
Pozycja 0 oznacza największe napięcie sprężyny.
"...

Nie mogę zrozumieć tych pozycji i napięć. Wydaje mi się , że w pozycji 0 jest najmniejsze napięcie sprężyny , czyli najmiększe zawieszenie.

Pytanie: ustawienie np. najmiększe jest w której pozycji ?
adamspa

Postprzez guardian_angel » sobota, 2 lipca 2011, 15:35

adamspa, Myślę że będziesz prekursorem działu mechanika dla modeli 650. Chyba nikt z posiadaczy starych jajek i imbryków nie jest w stanie ci pomóc. Na mój rozum powinno być tak jak piszesz: 0-miekko 7-twardo. Być może w instrukcji jest błąd, albo fatycznie ten układ jest odwrócony i może tak być. Sam musisz doświadczalnie to sprawdzić i podzielić się koniecznie tą wiedzą z innymi posiadaczami 650-tek. :D
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez TasmaN » sobota, 2 lipca 2011, 17:31

Wlasnie w instrukcji jest dobrze.

Jak wykrecasz to zmniejszasz napiecie spreazyny, jak wkrecasz to zwiekszasz.

Wiec 0 to najtwardsze a 7 najmieksze. Dlatego ze liczysz tak naprawde te wyzlobienia/frezy. Po lewej i po prawej musi byc taka sama ilosc widocznych frezow.

Pozatym doczytaj w instrukcji rowniez o ustawianiu sily tlumienia, bo to co piszemy to tylko napiecie wstepne sprezyny.

Pamietaj ze ustawienie zawieszenia powinny byc tak naprawde dostosowywane do kierowcy, jego wagi i stylu jazdy. Ustawianie przodu powinno korelowac z ustawieniem tylu. A z tylu masz jeszcze wiecej zabawy - napiecie sprezyny, sila tlumienia i regulacja przy zbiorniczku gazowym.

Ogolnie temat dla mnie osobiscie trudny i wymagajacy doswiadczenia, zeby zestroic zawieszenie porzadnie i bezpiecznie.

Moja zawieche dalem mechanikowi do ustawienia. I bede musial podjechac jeszcze raz do poprawek.
TasmaN

Postprzez chrom » piątek, 22 lipca 2011, 21:22

Mam pytanie odnosnie regulacji przedniego zawieszenia w Imbryku nigdzie nie moge znalezc zadnego info. czy da sie ustawic twardosc przedniego zawieszenia?ja mam na na kierownicy tam gdzie sa sruby od lag takie pokretelko,ktorym mozna krecic w lewo i w prawo i na tym pokretelku sa liczby 1,2,3 tak jakby mozna cos ustawic tylko moje pytanie brzmi co?moze ktos sie orjentuje?bo tym zawieszenia sie nie ustawi,przestawialem to i przy jezdzie nie czuje roznicy wiec moze ktos cos podpowie?
co by sie nie dzialo musisz temu sprostac
chrom

Regulacja siły tłumienia przy rozprężaniu (na odbiciu)

Postprzez Riki » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 18:45

Pytanie czy mogliście ustawić - przestawić ten regulator bez zdejmowania amortyzatora

macie jakieś patenty?
Riki

Ustawienie twardości zawieszenia z przodu i z tyłu

Postprzez lokuss » piątek, 26 sierpnia 2011, 13:46

Witam,

Koledzy może mi ktoś pomóc i powiedzieć jak się ustawia tą twardość lag z przodu, na kierownicy są te pokrętła i na nich 1,2,3 ale nie wiem względem czego sięto ustawia którego znacznika, ja tam widze takie trzy znaczniki i nie wiem jak się to w końcu ustawia.
Druga sprawa to tylny amortyzator i jego twardość. Mam ustawianie na lince i albo wyciągam albo wciskam taki cypel. Ale nie czuje za bardzo różnicy czy jak jest wysunięty czy wsunięty, może mi ktoś powiedzieć w jakiej pozycji jaka jest twardość?

Dzięki i proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
lokuss

Postprzez KR-Ociec » piątek, 26 sierpnia 2011, 21:20

"lokuss" - lagi przód = 1 - najbardziej "miękkie" (3-najtwardsze)
A co do central. el.res..... zobacz w instrukcji obsługi GSX-eFów 600/750 - tam masz wszystko czego Ci potrzeba.
Zobacz tu:

- http://chomikuj.pl/Kloccer7/Dokumenty/S ... 353936.rar

lub:

- http://chomikuj.pl/Kloccer7/Dokumenty/S ... ja_(Polski),983081319.pdf

Powodzenia w regulacji.
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez lokuss » wtorek, 6 września 2011, 12:45

nie moge tego ściągnąć, pisze że error. Możeszmi to wysłać na maila?
lokuss@o2.pl

Z góry dzięki.
Pozdro
lokuss

Postprzez KR-Ociec » wtorek, 6 września 2011, 13:33

Cześć "lokuss"
E-maile poszły. Potwierdź czy masz w całości?
Pzdr.
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez rafirt » poniedziałek, 9 kwietnia 2012, 12:23

Witam,
chciałbym ustawić twardość centralnej sprężyny do jazdy solo w jajku 750 powiedzmy do szybszej jazdy po krętych drogach. Moja waga to ok 70kg.
Jak przestawić tą sprężynę bez tego specjalnego klucza i czy są tam jakieś punkty do ustawiania.
Obrazek
rafirt

Postprzez kebs » poniedziałek, 9 kwietnia 2012, 13:14

Ja waże tyle co Ty, tłumienie miałem na 3, napięcie sprężyny na 4 i bdb mi sie jezdziło. Z pasazerem do max 90 kg tez było ok. Powyżej - tragednia... Tył siada o pokonywaniu nierówności lkepiej nie mówic.

Ktos tu pisał że wykręcił cały amor i w imadle przekręcił, ja osobiście o jeden stopień bede chciał przestawić, tego typu duzymi kleszczami

Obrazek
kebs

Postprzez tobocian » czwartek, 10 maja 2012, 08:46

kebs i co?udało się tymi narzędziami coś zrobić?
tobocian

Postprzez Abek » niedziela, 28 lipca 2013, 19:25

BUMP!

Zauważyłem dzisiaj, że w trakcie szybszego pokonywania łuków tył moto mi hmm podkakuje troche? Takie falowanie. Zastanawiam się czy nie jest to czasem jakiś problem w amorku z tyłu. Za mięko ustawiony? Jak i gdzie to sprawdzić? Co i gdzie zmienić, żeby trochę utwardzić. Czy może tak poprostu ma być i ja jestem jakiś wyczulony?
Abek

Postprzez Budzik » niedziela, 28 lipca 2013, 21:05

sprawdz cisnienie w tylnej oponie, ja tak mialem i sie okazalo ze mam za male, po dodmuchaniu kola 'usterka' znikla jak reka odjal
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Abek » piątek, 2 sierpnia 2013, 16:40

Budzik, podziękował. Miałem 2,3 zamiast 2,5 i po podniesieniu cisnienia objawy jakby zmalały. Przerazilo mniue za to cisnienie na przodzie. 1,5 zamiast 2,3...
Abek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY