PROBLEM Z ODPALENIEM

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Loku » poniedziałek, 15 czerwca 2009, 18:18

kosa1022, właśnie jak tam aku po naładowaniu, daje rade?
Loku

Postprzez grzegi87 » poniedziałek, 15 czerwca 2009, 18:32

przez caly czas mialem otwarty kranik i nic a dzis rano po wczorajszej usterce znalazle koluze benzyny, wyleciala przez waz odprowadzajacy syf z filtra powietrza, na wezu byl korek wiec dopuki sie baniak z filtra nie zapelnil nie kapalo i tak az do rezerwy. spuszczajac z korka benzyne to jeszcze 1,5 l bylo, czemu tak sie stalo?? po zdjeciu filtra zobaczylem ze jeden gaznik plywal w benzynie.
wykrecilem swiece, byly na srubie juz zardzewiale wiec sadze ze troche stare,jutro sprobuje kupic, swiece stare sa dwuiskrowe,byly czarne okopcone, szczeliny duze, mam kupowac tego samego typu swiece??

Po zlaniu benzyny z filtra moto odpalilo, ale tak jak by sie dziwnie zbieralo przy ruszaniu, jeszcze na starych swiecach, a moze suzuki gsx maja troche glosne silniki nie mowiac o tlumiku.

moto bylo w trakcie jazdy i przyjezdzajac juz nie odpalil wiec go zostawilem w garazu, wiec uplynelo moze zaledwie kilkanscie godzin od postoju i zleciala mi cala benzyna, nie wiem moze to tak sie zrobilo podczas jazdy ze pozniej nie chcial zapalic, moze dotej pory jeden gaznik mi caly czas zalewa swiece.....
Ostatnio edytowano poniedziałek, 15 czerwca 2009, 18:36 przez grzegi87, łącznie edytowano 1 raz
grzegi87

Postprzez Nyuno » poniedziałek, 15 czerwca 2009, 20:11

grzegi87 napisał(a):a moze suzuki gsx maja troche glosne silniki nie mowiac o tlumiku
Tak się składa kolego, że gsxf mają fabrycznie takie tłumiki, że chodzą jak skuter. Więc albo masz cięty tłumik, albo jednak coś nie tak (inna rzecz, że chyba nie ma motocykla, który ma cichy silnik).

Tutaj masz prostą sprawę - wymienić filtry, świece i wyregulować gaźniki.
Obrazek
Nyuno

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 15 czerwca 2009, 20:19

grzegi87 napisał(a):przez caly czas mialem otwarty kranik

powiedz co masz na mysli mowiac otwarty kranik? W jakiej on jest pozycji jesli mowisz otwarty a w jakiej jesli zamkniety.
TasmaN

Postprzez firefox » poniedziałek, 15 czerwca 2009, 21:46

Nie ma zamknietego kranika, guardian_angel wyjasnil pozycje i nie ma zamknietej pozycji, otwarta jest bo jest ciagle otwarta tylko jakas taka membrana zatrzymuje benzyne...
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez grzegi87 » poniedziałek, 15 czerwca 2009, 21:55

co do kranika to strzalka w strone tylniego kola ( taka pozycje mialem caly czas) i przy tej pozycji zalalo mi pol moto . macie okreslone swiece do gsx czy kierowac sie serwisowka??
grzegi87

Postprzez unio » wtorek, 16 czerwca 2009, 05:26

No to właśnie ustawiałeś na PRI . Możliwe że masz starte napisy na owiewce.

"Tylko nie odpalaj go w tym stanie bo będziesz musiał szukać nowych pierścieni lub nawet głowicy. "

Takie rozwiązanie to skrajne przypadki. Ja kiedyś w garażu miałem tak przestawione gdy dzieciaki osoby u której wynajmuję garaż nie miały co robić i po nocy odpalam a tu chmura białego dymu. Myślę co jest ? Uszczelka czy co ? Patrzę a kranik na PRI co prawda przelewu nie było. Pochodził parę minut z białym dymem wypalił co miał wypalić i ok.
Ostatnio edytowano wtorek, 16 czerwca 2009, 05:28 przez unio, łącznie edytowano 1 raz
unio

Postprzez firefox » wtorek, 16 czerwca 2009, 07:11

Tak czy siak, takie ustawionie kranika nie jest wskazane i nie jest norma.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez grzegi87 » wtorek, 16 czerwca 2009, 08:36

Właśnie przy odpaleniu moto po calym zajsciu przez ok minute mozna bylo zobaczyc bialy dym, a da sie to jakos stwierdzic czy nie zalatwilem moto jezeli chodzi o pierscienie czy cos z glowica??
nie sugerujecie jezeli tak mi sie stalo czy mozliwe ze dziwne powolne ruszanie moze byc spowodowane z za duza dawka benzyny na ktoryms z gaznikow tak jak by zalewal, bo gdy ma obroty powyzej ok 3 tys sobie chodzi normalnie.

Jeszcze jedno co mi sie przypomnialo to to ze jak go rozebralem i sprobowalem pierwszy raz odpalic odpalil, po z gaszeniu gsx przez chwile bylo slychac z gaznika zalanego benzyna gdy przekrecilem manetka przez przepustnice odglos smazonego popcornu.
Ostatnio edytowano wtorek, 16 czerwca 2009, 08:37 przez grzegi87, łącznie edytowano 1 raz
grzegi87

Postprzez Nyuno » wtorek, 16 czerwca 2009, 09:21

Po takich akcjach ja i tak zalecam przeczyścić świece i wyregulować gaźniki - podstawa sprawności i dobrego spalania maszyny.

A co do kranika, temat co prawda już na forum jest, ale powiem tyle: jeździmy z kranikiem ustawionym w dół (ON), gdy poddusza nam moto bo mało wachy to ustawiamy do przodu (RES) i po zatankowaniu znowu w dół (ON), a po zimie, gdy np. 3 miesiące moto nie odpalaliśmy, to ustawiamy do tyłu (PRI) w celu przelania gaźników i po odpaleniu moto znów ustawiamy w dół (ON).
Obrazek
Nyuno

Postprzez kosa1022 » wtorek, 16 czerwca 2009, 18:09

LOKU Jak naładowałeś było git ale jak postał to znowu podupadł. Ostatnio trochę posmigałem to znowu daje rade. A co do ładowarki to i tak muszę kupić.
kosa1022

Postprzez firefox » wtorek, 16 czerwca 2009, 18:16

Ja ladowarke kupilem swojego czasu w lidlu za 30 zl i daje rade
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez TasmaN » wtorek, 16 czerwca 2009, 18:42

firefox napisał(a):Nie ma zamknietego kranika, guardian_angel wyjasnil pozycje i nie ma zamknietej pozycji, otwarta jest bo jest ciagle otwarta tylko jakas taka membrana zatrzymuje benzyne...

to ja wiem :p ale chodzi o zorientowanie sie w jakich on jest pozycjach zeby zobaczyc czy chlopak nie jezdzi na PRI :shock: Moze sprzedajacy mu gupot naopowiadal i chlopak nie wie co i jak teraz.
TasmaN

Postprzez zolwik » wtorek, 16 czerwca 2009, 20:08

Pozycje kranika to są takie samy raczej w jajach i imbrykach ,co najwyrzej to może ktoś kombinował z wężykami i są inaczej podłączone :/

A tak na marginesie to jak nastawimy na (pri) to wacha leci z całym syfem jak na (res)???
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez ZiGi » środa, 17 czerwca 2009, 09:09

grzegi87 napisał(a):Właśnie przy odpaleniu moto po calym zajsciu przez ok minute mozna bylo zobaczyc bialy dym, a da sie to jakos stwierdzic czy nie zalatwilem moto jezeli chodzi o pierscienie czy cos z glowica??
nie sugerujecie jezeli tak mi sie stalo czy mozliwe ze dziwne powolne ruszanie moze byc spowodowane z za duza dawka benzyny na ktoryms z gaznikow tak jak by zalewal, bo gdy ma obroty powyzej ok 3 tys sobie chodzi normalnie.

Jeszcze jedno co mi sie przypomnialo to to ze jak go rozebralem i sprobowalem pierwszy raz odpalic odpalil, po z gaszeniu gsx przez chwile bylo slychac z gaznika zalanego benzyna gdy przekrecilem manetka przez przepustnice odglos smazonego popcornu.

Ja tak z wczoraj nabytego doświadczenia sprawdziłbym ile oleju masz w misce a ile benzyny. Po wczorajszym doświadczeniu z jednym cudownym GS500 który zaczął przy odpalaniu na dzień dobry rzygać benzyną przez wydech, a jak już ją wyrzygał to ciągle dymił na biało. Jak się okazało w silniku miał mixol a nie olej, nie wiem jak dużo było benzyny w tym czymś co z niego spuszczaliśmy ale ogólnie jak na GS-a 500 ponad 6 litrów spuszczonego płynu z miski to trochę za dużo, rozrusznik nie był wstanie przekręcić wałem. W tym GS-e też wylaliśmy mnóstwo paliwa z Airboxu i gaźników.

Także lepiej sprawdź co z olejem u Ciebie, możesz też poobserwować jak szybko gaśnie Ci kontrolka oleju przy zapalaniu, jeśli nie od razu podczas odpalania to może być zły znak.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez grzegi87 » środa, 17 czerwca 2009, 18:07

Dzis troche czasu znowu poswiecone dla gsx.
Zakupiony filtr paliwa jak i rowniez czekam na dostawe, swiec cr9ek, oleju motul 5100 10w-40, niby taki byl.
Powiedzcie jaka barwe macie oleju w tym okienku, czy kolor moze mowic o zuzyciu czy moze juz po pierwszym strzale zmienia kolor.
Olej spuszczony, zlecialo 3 l, im dluzej stoi tym jeszcze troche splynie. Olej spuszczony przypominal olej tylko to ze taki przepalony.
Z jednego dekla juz predzej widzialem ze sie poci wiec go rozkrecilem, uszczelka do kartera mocno sie trzymala wiec tylko sam dekiel przesmarowalem silikonem do misek olejowych. Pod deklem byl kosz sprzeglowy, dociaglem po jednym obrocie sruby na sprezynach bo wydawalo mi sie ze jakos luzno sie w krecaja, po jednym obrocie gdyz nie wiem czy sie je do konca wkreca.
Dekiel skrecony i stygnie. sprzeglo teraz jest troszke twardsze , jak by co to sie wyreguluje.
co zauwazylem to ze styki na cewkach sa strasznie zasniedziale, wiec je przeczyscilem.
nie wiem tylko do czego sluza 2 luzne kostki jedna na ramie na wysokosci kierunkowskaza od strony manetki z 6 wtykami oraz druga w gumowej tubie z innymi ale juz na 2 w tyki.

powiedzcie co mam jeszcze sprawdzic do puki mam rozebrany moto??
grzegi87

Postprzez titasza » wtorek, 30 czerwca 2009, 08:58

Witam jestem nowy ale trochę ostatnio majstrowałem przy moim gsxfie i wychodzi na to że węży nie da się odwrotnie do baku podłączyć a silnik przy rozruchu już uruchamia pompę do pobierania paliwa i między innymi dlatego nie ma potrzeby zamykania kranika. Jeśli chodzi o syf to nie ma takiej opcji bo w na wlocie kranik ma bardzo drobne sitko i niezależnie od ustawionej pozycji paliwo powinno płynąć czyste :)
titasza

Postprzez ZiGi » piątek, 3 lipca 2009, 09:05

titasza napisał(a):Witam jestem nowy ale trochę ostatnio majstrowałem przy moim gsxfie i wychodzi na to że węży nie da się odwrotnie do baku podłączyć a silnik przy rozruchu już uruchamia pompę do pobierania paliwa i między innymi dlatego nie ma potrzeby zamykania kranika. Jeśli chodzi o syf to nie ma takiej opcji bo w na wlocie kranik ma bardzo drobne sitko i niezależnie od ustawionej pozycji paliwo powinno płynąć czyste :)

Z tego co wiem to nie ma pompy paliwa tylko kraniki są podciśnieniowe. To podciśnienie załatwia sprawę dopływania benzyny do gaźników.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez unio » piątek, 3 lipca 2009, 09:33

Nie do końca podciśnienie tylko siła grawitacji. Zbiornik masz u góry a gaźniki na dole i paliwo dochodzi do gażników które dozują odpowiednią mieszankę. Podciśnienie służy do otwierania kranika w celu przepływu benzy gdy motocykl pracuje. Zapobiega to przelaniu się jej na postoju z wyłączonym silnikiem. Wyjątkiem jest ustawienie PRI. Pompa z reguły jest w motocyklach z wtryskiem.
Ostatnio edytowano piątek, 3 lipca 2009, 09:34 przez unio, łącznie edytowano 1 raz
unio

Postprzez miki1406 » piątek, 3 lipca 2009, 11:01

Nie zawsze... Pompe ma też CBR Fireblade SC28 900 na gaźnikach
miki1406

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK