WYŚWIETLACZ BIEGÓW

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Postprzez Majkelo » poniedziałek, 19 marca 2012, 12:13

ziomek4000,
mam takie coś do przerobienia w jajku. Dużo kłopotu z tym miałeś?
Zanabyłem na alledrogo takowe urządzenie za przysłowiowe 50PLN.
Gośc ładną instrukcję podesłał, urządzonko też zbudowane przyzwoicie.
Może zadziała :)
Majkelo

Postprzez ziomek4000 » poniedziałek, 19 marca 2012, 12:38

przede wszystkim musisz obczaić w których miejscach zatrzymuje się wałek w skrzynie biegów. później najlepiej jak masz wiertarkę w statywie (wtedy masz pewność że otwory będą pionowo i wiertło nie zejdzie na bok). ja zrobiłem tak że najpierw wiertłem 1mm zrobiłem otwory kontrolne żeby sprawdzić czy dobre miejsca. później kupujesz drut miedziany (3mm średnicy) i wiertło takiej samej średnicy (oczywiście drut faktycznie nie ma 3 ale 2 z małym hakiem więc najpierw dokładnie pomierz drut i wtedy kupuj wiertło). ja miałem lekko za duże wiertło więc wkleiłem drut na kropelkę. później lutujesz odpowiednie kabelki, zabezpieczasz jakimś klejem żeby luty się nie usyfiły smarem i gotowe :) ja zrobiłem jeszcze małą modyfikację. na kabel między czujnikiem a elektroniką zrobiłem takie złącze: http://www.kamery.pl/storage/pomoc/zlac ... _mon_4.jpg i dzięki temu można wszystko łatwo rozłączyć bez odkręcania wielu śrubek.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Majkelo » wtorek, 20 marca 2012, 15:26

Tam na czujniku sa takie wypustki, to nie wypada zatrzymanie wałka idealnie na tych wypustkach ?
Hmmm, to troszkę skomplikowała mi się wuizja tego :)
Majkelo

Postprzez ziomek4000 » wtorek, 20 marca 2012, 16:32

czujnika od GSXF jeszcze nie robiłem więc nie wiem czy to będzie w tych miejscach gdzie te bolce. w GS tak wychodziło więc podejrzewam że w GSXF też tak będzie.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Majkelo » środa, 21 marca 2012, 11:33

Jakoś mało estetycznie mi to wyszło...
Na czujniku od GSXF są standardowo 3 piny a nie 1 jak w GS. Zastanawiam się, czy dalej biegi idą analogicznie czy nie...
Majkelo

Postprzez ziomek4000 » środa, 21 marca 2012, 12:42

Majkelo napisał(a):Na czujniku od GSXF są standardowo 3 piny

w której wersji? ja u siebie mam tylko 1
ziomek4000

Postprzez Majkelo » środa, 21 marca 2012, 13:00

Jajeczko 750 z 99.
Kupowałem na alledrogo drugie, żeby nie spierniczyć w razie co tego co mam teraz założóne.
Chyba, że dali mi jakieś inne :/
Majkelo

Postprzez ziomek4000 » środa, 21 marca 2012, 15:57

ja mam imbryka więc wszystko jasne
ziomek4000

Postprzez Majkelo » środa, 21 marca 2012, 16:21

Zobaczę jak to wygląda. Może wyjdzie.
Majkelo

Postprzez yogi136 » niedziela, 15 kwietnia 2012, 08:07

yogi136

Postprzez kebs » niedziela, 15 kwietnia 2012, 08:16

Jedyna filozofia to umieć polutować wszystko.

Ja uciąłem troche kabla połączyłem wszystko z czujnikiem - i łączenie na wtyczce z reszta.

Jedyny minus tego wyświetlacza, to to ze jest on za duży. Myślałem ze wkomponuje go sobie w puste pole pomiędzy diodami kierunków itp ale nie wejdzie. W sumie nawet jak by, to jedyne puste pole w tej całej centralce jest zaślepione, a wszystko wygląda na zgrzane.
Co szesnaście zaworów może zrobić z człowiekiem...
kebs

Postprzez kebs » czwartek, 26 kwietnia 2012, 21:35

Słyszeliści moze historie z trzema kablami podłączonymi do tego czujnika oryginalnie? Czyli luz - 2 - i 3 ?

Gdzieś na google czytałem, że to to jakies ograniczenie zaplonu na tych biegach żeby moto nie wariowało.

Nie wiem czy to wpływ tego że dałem o jeden ząb mniejsza zębate z przodu, czy tego że uciąłem te dwa kable ale moto wariuje po odkręceniu manetki na full, szczególnie 1 - 2 i 3 jakies żywsze.

Opona choc nowa z tyłu od razu traci przyczepność nawet na 2 biegu bez nawet musnięcia przedniego hebla.
kebs

Postprzez unio » piątek, 27 kwietnia 2012, 16:09

kebs napisał(a):Słyszeliści moze historie z trzema kablami podłączonymi do tego czujnika oryginalnie? Czyli luz - 2 - i 3 ?

Tak ja robiłem diodę na szósty bieg i zdziwiło mnie że czujnik ma trzy styki zamiast jednego do luzu. Przynajmniej jest tak w 750
Ostatnio edytowano piątek, 27 kwietnia 2012, 16:10 przez unio, łącznie edytowano 1 raz
unio

Postprzez kebs » sobota, 28 kwietnia 2012, 15:13

Miałem to samo w moto jak w profilu. Nie wiem tylko gdzie szły te dwa pozostałe kable, bo poprostu je odciąłem i podpiąłem wyswietlacz....

W jakims temacie na temat wyswietlacza do tegoz suzuki, wyczytałem to, co opisałem wyżej - dlatego pytam :)
kebs

Postprzez Majkelo » sobota, 28 kwietnia 2012, 22:07

unio, kebs, też mam 3 luty na czujniku. Montaż obejmował foto z czujnikiem z jednym lutem, więc zarzuciłem projekt...

Mam 750 z '99 i u mnie są 3 luty na czujniku.
Majkelo

Postprzez alox » piątek, 29 czerwca 2012, 23:03

No jak też słyszałem od kolesi że własnie jest lekko opóźniany zapłon,bo ja sprawdzałem i te kable na pewno idą do kompa od zapłonu. Poniżej zdjęcia jak wygląda czujnik,rozstaw elektrod wykonało za nas Suzuki,mi elektrody wykonał tokarz z mosiądzu z otworem do lutowania a wierciłem od tyłu czujnika małym wiertłem a potem większym,na koniec wszystko zalałem specjalną masą. Acha, na allegro można kupić taki tani wskaźnik, coś kolo 50 zł ale on jest zrobiony bardzo prosto (bez żadnego układu) i u mnie problem polegał na tym,że właśnie przez te kable od 2 i 3 biegu podświetlały się minimalnie 2 i 3,musiałem dołożyć małe przekaźniki aby odseparować sygnały.Wyświetlacz w desce na zdjęciu 3.Oczywiście mowa o jaju 750.

Widok od strony kabla

Obrazek

Widok od strony wałka

Obrazek

wyswietlacz
Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 29 czerwca 2012, 23:06 przez alox, łącznie edytowano 3 razy
alox

Postprzez moro99 » piątek, 29 czerwca 2012, 23:07

alox, Za wysoko masz ustawione wolne obroty :P

Sorka za off top :)

Co to za dioda na srodku ?
moro99

Postprzez alox » piątek, 29 czerwca 2012, 23:20

To nie wolne obroty ,bo są ok tylko zamontowałem sobie Shift Light, czyli programujesz sobie na jakich obrotach ma się zaświecić,mam z nim problemy bo straci ustawienia, i wcześniej świeci a ja ją programuję zawsze na 11000 obr, jak zaświeci to zmieniam bieg żeby na odcięciu nie jechać.
alox

Postprzez CzarnyMatowy » sobota, 14 lipca 2012, 19:33

Czy ktoś z Was sprzedaje tego typu urzadzenie (w ostateczności tylko czujnik szóstego biegu) w wersji do zamontowania (wątpię abym dał radę sam to poskładać :) )
CzarnyMatowy

Postprzez alox » niedziela, 5 sierpnia 2012, 15:21

Wiesz co, wykonanie tego czujnika jest mega łatwe,gdzieś czytałem że montują też gwoździki miedziane,jak umiesz wiercić i trochę lutować spokojnie dasz sobie radę.Ja miałem dojście do tokarza, trochę silikonu, wywiercenie jest bardzo proste bo miejsca są poznaczne. Płytkę sobię mozesz kupić na allegro i razem domontować,najwięcej zabawy to zamontowanie samego wyświetlacza w zegarach.

link do aukcji z gotowym modułem ,przerobią Ci też czujnik

http://allegro.pl/wyswietlacz-biegow-su ... 28970.html
alox

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI