PROBLEM Z ODPALENIEM

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez ZiGi » piątek, 3 lipca 2009, 13:08

miki1406 napisał(a):Nie zawsze... Pompe ma też CBR Fireblade SC28 900 na gaźnikach

Ale my tu mamy GSXF-y a nie CBR-ki :P

unio napisał(a):Nie do końca podciśnienie tylko siła grawitacji. Zbiornik masz u góry a gaźniki na dole i paliwo dochodzi do gażników które dozują odpowiednią mieszankę. Podciśnienie służy do otwierania kranika w celu przepływu benzy gdy motocykl pracuje. Zapobiega to przelaniu się jej na postoju z wyłączonym silnikiem. Wyjątkiem jest ustawienie PRI. Pompa z reguły jest w motocyklach z wtryskiem.

No i o to mi chodziło właśnie tylko bardzo skrótowo to napisałem. A od podciśnienia zależy czy paliwo będzie leciało na ustawieniach ON i RES czy nie. Bo na PRI jest tak jak napisałeś.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

PROBLEMY Z ODPALENIEM

Postprzez Pit » niedziela, 5 lipca 2009, 11:04

Ostatnio zdażyło mi się kilka razy, że po kilku kilometrowym lataniu zatrzymuję się przykładowo na gadulca ze znajomymi i po chwili nie mogę ponownie odpalić moto za pierwszym razem i muszę kilka razy kręcić rozrusznikiem żeby załapał próbowałem ze ssaniem i bez nie robi to żadnej różnicy. Wczasie jazdy jest wszystko git moto się zbiera normalnie i nic nie przerywa??? A po tym chwilowym postoju kręce czasami i lipa, aż wstyd :oops: nie jest to regułą ale zdarza się :?:
Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 stycznia 2010, 10:05 przez Pit, łącznie edytowano 2 razy
Pit

Re: Dlaczego nie odpala za pierwszym razem???

Postprzez firefox » niedziela, 5 lipca 2009, 11:47

Pit84 napisał(a):Ostatnio zdażyło mi się kilka razy, że po kilku kilometrowym lataniu zatrzymuję się przykładowo na gadulca ze znajomymi i po chwili nie mogę ponownie odpalić moto za pierwszym razem i muszę kilka razy kręcić rozrusznikiem żeby załapał próbowałem ze ssaniem i bez nie robi to żadnej różnicy. Wczasie jazdy jest wszystko git moto się zbiera normalnie i nic nie przerywa??? A po tym chwilowym postoju kręce czasami i lipa, aż wstyd :oops: nie jest to regułą ale zdarza się :?:

ja powiem tyle, ze ssanie na pewno tu nie pomoze, bo jesli jest rozgrzany moto to nic to nie daje :)Zalewa sie.
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Pit » niedziela, 5 lipca 2009, 11:54

no zgadzam się w zupełności próbowałem tylko tak troche mu podać powiedzmy 1/4 z braku pomysłu na rozgrzanym wcześniej nigdy nie dawałem ssania
Pit

Postprzez kristos » niedziela, 5 lipca 2009, 14:23

Mam dokladnie ten sam problem co Pit na 20 odpalen moto nawet po dłuzszej jezdzie z 5 razy zastrajkuje juz mnie diabli biara bo ostatnio zgasilem silnik na przejezdzie kolejowym a pozniej wielka pi... :diabel: kreci i kreci i wielkie nic poczym bez niczego odpala .Po zrobieniu synchro i wymianie swiec mam przejechane 1.5 tys ,sprawdze moze jeszcze kompresje bo na zimnym nigdy nic takiego sie nie dzieje
kristos

Postprzez Mars » niedziela, 5 lipca 2009, 19:10

Mam tak samo . Zauważyłem , że jak silnik jest mocno rozgrzany , to pod żadnym pozorem nie wolno mu dać "gazu" . Ja robię tak : jak zimny - pełne ssanie i rozrusznik ; jak ciepły - trochę gazu i rozrusznik ; jak gorący - tylko rozrusznik . Nie wiem , czym to spowodowane . W dodatku wydaje mi się , że w porównaniu z suzi brata , moja ma bardziej pływające obroty .
Ostatnio edytowano niedziela, 5 lipca 2009, 19:11 przez Mars, łącznie edytowano 1 raz
Mars

Postprzez zolwik » niedziela, 5 lipca 2009, 20:30

no a ja wyczytałem w serwisówce że zawsze sie odkręca manetke przy ciepłym silniku bez ssania bo wtedy zalejesz i d...
U mnie jak chwile stoje to odpala bez gazu jak lekko podstygnie to lekko odkręcam gaz no a jak zimny to tylko ssanie bez gazu i ściągam obroty do 2,5-2tyś po rozgrzaniu schodze do ok 1,2 i jest git
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez reshack » niedziela, 5 lipca 2009, 23:13

A moja gsxf chodzi prawidłowo tylko na PRI :shock: jak przełączę na ON lub RES to po chwili jazdy moto zaczyna się dławić. Jeśli wtedy szybko nie przełączę na PRI to silnik zgaśnie i ma problemy z odpaleniem. A jeśli jest cały czas na PRI to bez problemu odpala i jeździ. I tak jeżdżę cały czas :shock:
reshack

Postprzez miki1406 » poniedziałek, 6 lipca 2009, 00:11

To coś masz pomotane... zdejmij zbiornik odkręć kranik na pozycję res i na zmiane dmuchaj i zasysaj w/z przewodu podciśnienia kranika... Powinno paliwo lecieć przy takiej operacji z drugiego zasilającego przewodu... Ja nie będzie lecieć to masz kranik do wymiany
miki1406

Postprzez reshack » poniedziałek, 6 lipca 2009, 17:34

ja w kraniku mam tylko jeden przewód paliwowy :shock: a kraników się przypadkiem nie regeneruja takim zestawem naprawczym za 2 dyszki około?
reshack

Postprzez ZiGi » wtorek, 7 lipca 2009, 09:23

reshack napisał(a):ja w kraniku mam tylko jeden przewód paliwowy :shock:

Jak to jeden :?: :!: Sprawdź uważnie jeszcze raz, bo nie możliwe żebyś miał tylko jeden przewód do kranika. Powinny być trzy.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez firefox » wtorek, 7 lipca 2009, 09:25

ZiGi napisał(a):
reshack napisał(a):ja w kraniku mam tylko jeden przewód paliwowy :shock:

Jak to jeden :?: :!: Sprawdź uważnie jeszcze raz, bo nie możliwe żebyś miał tylko jeden przewód do kranika. Powinny być trzy.

Z czego jeden jest od czujnika poziomu paliwa z tego co widzialem
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez ZiGi » wtorek, 7 lipca 2009, 09:44

firefox napisał(a):

Nie no przewody są trzy przy kraniku a z drugiej strony baku jest kabelek od poziomu paliwa.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez firefox » wtorek, 7 lipca 2009, 09:51

ZiGi napisał(a):
firefox napisał(a):

Nie no przewody są trzy przy kraniku a z drugiej strony baku jest kabelek od poziomu paliwa.

Czekaj czekaj, a od kranika nie ida dwa + trzeci od poziomu paliwa? Kurde wekend rozbieralem i zdaje sie, ze sa dwa od kranika i trzeci poziom paliwa.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez ZiGi » wtorek, 7 lipca 2009, 10:11

firefox napisał(a):Czekaj czekaj, a od kranika nie ida dwa + trzeci od poziomu paliwa? Kurde wekend rozbieralem i zdaje sie, ze sa dwa od kranika i trzeci poziom paliwa.

Jeden idzie od baku do kranika, drugi zasilający idzie od kranika do gaźników, a trzeci taki cieńszy jest od podciśnienia i też idzie od kranika do gaźników. Natomiast z prawej strony baku jest kabelek elektryczny od czujnika poziomu paliwa wpinany w taką białą kostkę.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez firefox » wtorek, 7 lipca 2009, 10:14

ZiGi napisał(a):
firefox napisał(a):Czekaj czekaj, a od kranika nie ida dwa + trzeci od poziomu paliwa? Kurde wekend rozbieralem i zdaje sie, ze sa dwa od kranika i trzeci poziom paliwa.

Jeden idzie od baku do kranika, drugi zasilający idzie od kranika do gaźników, a trzeci taki cieńszy jest od podciśnienia i też idzie od kranika do gaźników. Natomiast z prawej strony baku jest kabelek elektryczny od czujnika poziomu paliwa wpinany w taką białą kostkę.

Dziwne, bo ja nadal bede sie upieral, ze mam dwa i albo czegos mi brakuje, albo cos jest nie tak. Tasior jak do niego dzwonilem jak sciagnac bak tez mowil o trzech przewodach i jak go zrozumialem mial na mysli trzy lacznie z przewodem poziomu paliwa, ktora jak mowisz jest po prawej stronie baku
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez ZiGi » wtorek, 7 lipca 2009, 10:19

firefox napisał(a):Dziwne, bo ja nadal bede sie upieral, ze mam dwa i albo czegos mi brakuje, albo cos jest nie tak.

EEEE sorki się trochę zakręciłem, od kranika są 2 przewody, zasilający i od podciśnienia a w baku jest jeszcze jeden dopinany i to jest odpowietrzenie no i jeszcze jeden kabelek elektryczny od wskaźnika poziomu paliwa.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez firefox » wtorek, 7 lipca 2009, 10:24

ZiGi napisał(a):
firefox napisał(a):Dziwne, bo ja nadal bede sie upieral, ze mam dwa i albo czegos mi brakuje, albo cos jest nie tak.

EEEE sorki się trochę zakręciłem, od kranika są 2 przewody, zasilający i od podciśnienia a w baku jest jeszcze jeden dopinany i to jest odpowietrzenie no i jeszcze jeden kabelek elektryczny od wskaźnika poziomu paliwa.

Czyli zeby zdjac bak nalezy odpiac dwa przewody + poziom paliwa tak ?Trzeci jest, ale w przypadku zdejmowania baku nie jest on dotykany bo jest w baku. Dobrze zrozumialem ?
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez ZiGi » wtorek, 7 lipca 2009, 10:33

Ten trzeci przewód od odpowietrzenia lepiej jest ściągnąć z baku bo inaczej będziesz musiał go przeciągać przez te wszystkie zakamarki w których jest włożony. Łatwiej zdjąć z nasadki w baku :D
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez firefox » wtorek, 7 lipca 2009, 11:06

ZiGi napisał(a):Ten trzeci przewód od odpowietrzenia lepiej jest ściągnąć z baku bo inaczej będziesz musiał go przeciągać przez te wszystkie zakamarki w których jest włożony. Łatwiej zdjąć z nasadki w baku :D

No to nadal sie nie rozumiemy. Ja mam 2 przewody od kranika, ale upewnie sie przy kolejnej rozbiorce. Tak jak mowie, rozbieralem bak i mam dwa, jeden jest z filtrem paliwa, drugi jest jakis tam, trzeci to czujnik. Odpinajac te 3 sciagam bak, czwartego kabla nie posiadam :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK