przez alox » piątek, 28 grudnia 2012, 23:28
Witam,
odpowiem Ogórek tutaj bo tak to wszyscy skorzystają.O ile dobrze pamiętam to ja użyłem dodatkowych 2 przekazników (takich malutkich) na 12V,jeden styk zwięrnny minimum, może być więcej.O ile pamiętam to sygnał z 2 i 3 biegu sterował cewką przekaźników ( każdego z osobna), + 12V do cewki byl brany z tego samego, który zasila płytkę, od czujnika kabelek 2 i 3 bieg podłączamy do obojętnie którego konektorka od cewki przekaźnika do drugiego konektora podłaczamy +12 V (te same napięcie co płytka),w zależności od przekaźnika może on mieć więcej niż dwa konekory do podłączenia styków przekaźnika( czesto jest ich kilka).Używając multimetra odszukujemy (lub patrzymy w kartę katalogową przekaźnika), które konektory zamykają obwód i pod jeden (obojętnie który) podłączamy mase ale nie z czujnika tylko dodatkową z ramy,silnika czy czegokolwiek co jest masą a drugi konektorek podłączamy do naszego wyświetlacza.I powinno dzialać.Tak bynajmniej mi się wydaję,musiałbym rozebrać swój czujnik bo robiłem to jakiś rok temu.Trzeba podciągnąć dodatkową masę, bo z tych obudówek wychodzi tylko + a masa jest z czujnika,to jest banalnie prosty układ ale robi własnie takiego psikusa.Można ewentualnie odłaczyć te obwody od 2 i 3 biegu co idą do modułu,ciekawe czy moto byłoby szybsze.Acha dobrze by było na wszelki wypadek do cewki przekaźnika wlutować diode zabezpieczające,miedzy + a - a jak luknijcie w googlu.(paskiem diody do + np dioda 1n4001 lub 1n4007 najzwyklejsza prostownicza).Jak coś to pytajcie.