A to odgrzeje delikatnie kotleta - moze i moje przemyslenia sie komus przydadza:
Pan W napisał(a):1. Parkowanie i związane z tym opłaty. Gdzie mam sobie ten bilecik wsadzić? Parkować mogę np na chodniku zachowując przejście dla pieszych?
Generalnie to zalezy wszystko od miasta/gminy - najlepiej sie zorientowac w lokalnych przepisach, żeby potem nie żalowac. W Łodzi masz parkowanie za free, w Gdyni musisz płacic. Ja parkujac na chodniku i zostawiajac miejsca dla pieszych jeszcze nigdy problemow nie mialem.
Pan W napisał(a):2. Jak już zaparkuję to na kosę czy stawiać na centralkę? Nie są to długie postoje (np. drobne zakupy etc)
ja stawiam na centralce tylko w garazu, zeby sie opony nie odksztalcaly, jak dluzej stoi nieuzywana.
Tak na codzien to na kosie, ALE:
zawsze stawiajac na kosie po zgaszeniu silnika wrzucam najpierw pierwszy bieg i pcham moto do przodu do oporu i dopiero potem na kose - wtedy mam pewnosc, ze zuzia nie poleci dalej i nie spadnie z kosy nawet, gdy sie ktos o nia oprze

Pan W napisał(a):3. Przeciskanie się w korku. Jak dobrze zrozumiałem z rad w internecie powinienem robić to pośrodku (między lewy i prawym pasem)? Jak na taką jazdę patrzą misiaki? Chodzi mi o sytuację, gdy auta stoją a ja wyprzedzam środkiem.
Jesli chodzi o omijanie - w przepisach jest na ten temat tylko tyle, że masz zachować bezpieczną odległość i nie wolno Ci najeżdżać na ciągłą linię - jesli jest przerywana mozesz zmieniac pas ile chcesz; jakby ktos sie chciał przyczepić, to ewentualnie pozostaje kwestia uzywania kierunkowskazow przy zmianie pasa ruchu

Jesli chodzi o wyprzedzanie - tu dochodzi jeszcze przepis mowiący o tym, ze wyprzedzac z prawej strony można tylko przy 2 pasach w jednym kierunku w obszarze zabudowanym, a 3 pasach poza obszarem zabudowanym, chyba ze pojazd wyprzedzany sygnalizuje zamiar skretu w lewo.
A w praktyce - poniedzialek przed opadami sniegu jechalem wlasnie w korku i panowie policjanci jeszcze mi miejsce robili, zeby mnie nie blokowac

Pan W napisał(a):4. Modny ostatnio temat Jacek Rostowski Photography i radary. Zwalniacie na fotopstrykach? Nie mówię, że chcę jeździć koło radaru 160km/h raczej w granicach normy 70km/h jak warunki pozwolą. Mam jeden radar po drodze do i z pracy. I jak to jest chwyci mnie z przodu to nie ma blach (co dalej) bo jak z tyłu to wiadomo. Jakie są Wasze doświadczenia?
Raczej nie zwalniam, ale rzadko zdarza przekraczac tak predkosc, zeby sie narazic na fotke.
Przy okazji filmik nt. omijania i wyprzedzania:
http://player.vimeo.com/video/38184031