NIE KRĘCI ROZRUSZNIKIEM / BRAK ZAPŁONU / BRAK PRĄDU

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Postprzez pegaz » wtorek, 28 lipca 2009, 15:09

unio napisał(a):""WAŻNE - Motocykl jest wyposażony w blokady przełączników: zapłonu i rozrusznika..."
A Ty rozumiesz w czym jest problem ? Bo wydaje mi się że nie masz pojęcia. Jeszcze raz Ci powtarzam że motocykl można odpalić na złożonej lub rozłożonej stopce.

Przyeczytaj ze zrozumieniem to co napisalem.
pegaz

Postprzez unio » wtorek, 28 lipca 2009, 19:33

"Sprawdz czujnik przy stopce bocznej czy niedokonczyl zywota lub przewody ktore do niego dochodza."
Odpowiesz mi co ma czujnik stopki do rozrusznika ??? :diabel:
Przecież to jest jedna z blokad.
Ostatnio edytowano wtorek, 28 lipca 2009, 19:40 przez unio, łącznie edytowano 1 raz
unio

Postprzez guardian_angel » wtorek, 28 lipca 2009, 20:24

pegaz, chłopie troche pokory, bo unio ma rację.
Stopka boczna, a dokładnie jej czujnik daje impuls masowy do centralki żeby zgasić silnik jeżeli zostanie wbity 1 bieg. Stopka boczna nie ma żadnego wpływu na problem z uruchomieniem silnika. c0y0te, możesz mieć uszkodzony któryś z 4 elementów obwodu:
1 przekaźnik na rozrusznik (wątpliwe ale do sprawdzenia)
2 stycznik pod klamką sprzęgła (częsta usterka)
3 stycznik na guziku startera (częsta usterka)
4 kołyskowy przełacznik gaszenia (najbardziej prawdopodobne)
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez pegaz » wtorek, 28 lipca 2009, 21:38

guardian_angel napisał(a):pegaz, chłopie troche pokory, bo unio ma rację.

Stopka boczna, a dokładnie jej czujnik daje impuls masowy do centralki żeby zgasić silnik jeżeli zostanie wbity 1 bieg. Stopka boczna nie ma żadnego wpływu na problem z uruchomieniem silnika.

:oops: No skoro unio ma rację to tak musi byc.

Skoro czujnik ma wplyw na zgaszenie motocykla, ma rowniez na jego uruchomienie.
pegaz

Postprzez Nyuno » środa, 29 lipca 2009, 06:51

pegaz napisał(a)::oops: No skoro unio ma rację to tak musi byc.
Nie musi tak być, ale w tym przypadku rzeczywiście stopka boczna, pod warunkiem, że jest wrzucony luz, nie blokuje rozrusznika. Możesz to łatwo sprawdzić u siebie - postaw moto na bocznej, wrzuć luz i odpal silnik. A teraz wrzuć pierwszy bieg - bymc :D
Obrazek
Nyuno

Postprzez pegaz » środa, 29 lipca 2009, 11:18

Nyuno napisał(a):
pegaz napisał(a)::oops: No skoro unio ma rację to tak musi byc.
Nie musi tak być, ale w tym przypadku rzeczywiście stopka boczna, pod warunkiem, że jest wrzucony luz, nie blokuje rozrusznika. Możesz to łatwo sprawdzić u siebie - postaw moto na bocznej, wrzuć luz i odpal silnik. A teraz wrzuć pierwszy bieg - bymc :D

Zgadza sie dokladnie tak to dziala. Ale post c0y0te dotyczyl uruchomienia.

I tu jest sedno. Czy w takiej sytuacji uruchomisz silnik?

Oczywiscie kolega c0y0te moze pominac czujnik przy poszukiwaniu awarii. Nie jest to obligatoryjne.
pegaz

BRAK ZAPŁONU

Postprzez Frozen » środa, 5 sierpnia 2009, 00:58

Witam wszystkich, mam problem.Moje jajko sie wywrcilo i troche polezalo na boku palil normalnie ale teraz stal z 2 tyg nie odpalany.Byly problemy z odpaleniem ale w koncu dal rade.Po przegazowywaniu pochodzil chwilke na wolnych obrotach, przekrecilem minimalnie manetke i zdechl, wysiadla cala elektryka, przekrecam kluczyk i nic sie nie dzieje. Wyglada to tak jakby byla przerwa w obwodzie miedzy stacyjka a akumulatorem.Sprawdzalem bezpieczniki,sprawdzilem przekaznik i sa wporzadku.Nie mam zielonego pojecia co sie stalo tak jakby korki w domu wywalilo tak samo i tutaj.Pomozcie, co moglo sie stac?Do tej pory nigdy nie mialem zadnego problemu.Teraz jak dostal wysokich obrotow bylo duze wahanie napiecia, co zauwazylem po tym jak swieca kontrolki.Czekam na wasze opinie i pozdrawiam.
Ostatnio edytowano sobota, 12 lutego 2011, 21:03 przez Frozen, łącznie edytowano 1 raz
Frozen

Postprzez kosa1022 » środa, 5 sierpnia 2009, 15:30

Najlepiej łopatologicznie to miernik w ręke i pokolei od akumulatora sprawdzaj połączenia gzie jest przerwa. Ale mnie się wydaje że sam sobie jużodpowiedziałeś pewnie coś przy stacyjce. Ja bym sprawdził dokładnie kostki pod czachą.
kosa1022

Postprzez unio » czwartek, 6 sierpnia 2009, 07:23

"Sprawdzalem bezpieczniki,sprawdzilem przekaznik i sa wporzadku"

Myślę że akumulator też sprawdziłeś. Więc zobacz czy do stacyjki dochodzi nap. czerwony przewód (+). Po przekręceniu kluczyka powinien pojawić się (+) za stacyjką jak pamiętam na pomarańczowym przewodzie.
unio

Postprzez Frozen » czwartek, 6 sierpnia 2009, 13:11

Juz zrobione, chodzi jak ta lala^^, taka popierdolka a tyle krwi moze napsuc:P
Frozen

Postprzez miki1406 » czwartek, 6 sierpnia 2009, 13:49

Frozen napisał(a):Juz zrobione, chodzi jak ta lala^^, taka popierdolka a tyle krwi moze napsuc:P

Stary no to napisz co to było, aby kiedyś komuś się przydało, a nie zacieszasz, że zrobiłeś, a nie mówisz co :P
miki1406

Postprzez Byniu » sobota, 8 sierpnia 2009, 11:27

he he pewnie jeszcze z moto nie zszedł :mrgreen: taki uradowany...
No risk no fun
Byniu

Postprzez tupek » sobota, 22 sierpnia 2009, 19:53

a mogl napisac co to :P

Dzis wjechalem tam gdzie nie mialem i Policja kazala pchac moto , jezeli nie chce dostac mandatu... po przepchaniu 400 m , wsiadam na moto chce ruszyc i NIC. Na popych odpala. Dziwi mnie fakt , ze po takim pchaniu cos sie stalo, zwlaszcza , ze nie bylo jakis ostrych skretow... Jutro msuze posprawdzac wszystko:/
tupek

Problem z przyciskiem rozrusznika elektrycznego

Postprzez tupek » niedziela, 23 sierpnia 2009, 18:06

Motocykl po wyłączeniu i przepchaniu 400 m nie chce odpalić. Przycisk rozrusznika elektrycznego nie działą. Wduszam i nic. Jakby nie zamykał obwodu. Rozrusznik nic nie kręci. Glucha cisza. Sprawdziłem przycisk, kable, bezpieczniki. Jedyne co mi pozostalo to rozrusznik, ale nie wiem czy w tym tkwi problem. Na popych odpala i wszystko dziala. Macie jakies pomysly?
tupek

Postprzez pinio » niedziela, 23 sierpnia 2009, 19:00

czujnik od stopki???
może stopka delikatnie opada .

P.
pinio

Postprzez tupek » niedziela, 23 sierpnia 2009, 19:29

Doczytałem na forum, lepiej pozno niz wcale i jest tego troche. Wymienie,może komus sie przyda:
- bezpieczniki
- kable wraz z kostkami
- włącznik/wyłącznik (przycisk)
- czujnik na stopce ( choc nie w tym przypadku bo moto odpala na popych i jedzie)
- czujnik przy klamce sprzegła
- rozrusznik

Jak jutro znajde co jest przyczyna to oczywsicie napisze. Do elektryka mam termin za tydzien. Jak w sluzbie zdrowia xD
tupek

Postprzez zolwik » niedziela, 23 sierpnia 2009, 19:38

tupek napisał(a):Doczytałem na forum, lepiej pozno niz wcale i jest tego troche. Wymienie,może komus sie przyda:
- bezpieczniki
- kable wraz z kostkami
- włącznik/wyłącznik (przycisk)
- czujnik na stopce ( choc nie w tym przypadku bo moto odpala na popych i jedzie)
- czujnik przy klamce sprzegła
- rozrusznik

Jak jutro znajde co jest przyczyna to oczywsicie napisze. Do elektryka mam termin za tydzien. Jak w sluzbie zdrowia xD

No to zostało ci jeszcze stacyjka i przycisk/starter.
Jak masz taką możliwość to weż miernik i spr .napiecie pokolei na złączach ale pozamykaj wszystkie obwody elektryczne
zolwik

Postprzez tupek » poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 09:53

Problem rozwiązany ... wtyczka przy klamce sprzęgła. Mała pierdoła, a jaki problem.
tupek

Postprzez Miki » poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 10:06

tupek, wymieniłeś czy jakoś naprawiłeś, bo i mi zaczyna coraz dalej łapać :P
Miki

Postprzez tupek » wtorek, 25 sierpnia 2009, 12:15

narazie dobilem mocniej, ale bardziej sie nie da :/ musze znalesc nowy, albo kabelki zlutuje:P
tupek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA