Tłumik akcesoryjny, pomoc w wyborze

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Postprzez net_world » piątek, 10 maja 2013, 22:03

Leoś zamontowany :gitara:

Na początku miałem delikatne subiekcje czy napewno sobie poradzę ale od czego jest internet. Znalazłem instrukcję co z czym i poszło bezproblemowo. 10 minut i po sprawie :shock: Pierwszy start i banan na buzi - śpiewa aż miło. Wreszcie ma to coś czego jej brakowało. Następnie chciałem usunąć "db killera" i posłuchać, a tu niespodzianka. Ciągam ciągam i nic, śróbka niby wykręcona a on dalej stawia opór jakby był zaspawany :/ Wspomogłem się nawet obcążkami ale dalej nic :roll: Dopiero jak wsunąłem je do środka, rozparłem i poszło :diabel: Po starcie brak słów - pełen wzwód :P , bałem się wkręcić na wyższe obroty bo by chyba mnie ludzie z bloku wykopali. Przy najbliższej okazji wrzucę jakiś filmik co by ciekawscy koledzy mogli pocieszyć uszy :diabel:

Obrazek
net_world

Postprzez Corter » środa, 15 maja 2013, 09:18

Czekam z niecierpliwością na filmik jak to mruczy ;)
Corter

Postprzez net_world » środa, 15 maja 2013, 10:27

Corter napisał(a):Czekam z niecierpliwością na filmik jak to mruczy ;)

Powiem tak, mruczy, chuczy, że aż miło :diabel:. Moto wreszcie dostało charakteru :) Z killerem pięknie pracuje "basem" na niższych obrotach, na wyższych nie jest już tak basowo, aczkolwiek nadal piknie. Cała zabawa zaczyna się dopiero jak wyjmiemy killera. Wtedy pracuje już jak prawdziwa rasowa szlifiera, poezja dla uszu! Co mi się podoba, to zacząłem byc zauważalny na drodze, jaśniej mówiąc samochody i inne pojazdy ustępują mi pierszeństwa :brawo: Jeśli, któś się zapyta czy polecam to tak - POLECAM - jestem happy z zakupu :mrgreen:

Co do filmiku to troszku trzeba będzie poczekać, ponieważ w tą niedzielę mam komunię córki i jest z tym trochę zamieszania :/ W następnym tygodniu postaram się coś nakręcić ;)
Ostatnio edytowano środa, 15 maja 2013, 10:28 przez net_world, łącznie edytowano 1 raz
net_world

Postprzez net_world » środa, 15 maja 2013, 13:05

piteer83 napisał(a):hej a miałeś w zestawie taką blaszkę z dziurkami o średnicy dolotu bo jeśli tak to woź ją ze sobą bo dopiero po wsadzeniu tej blaszki pomiędzy dolot a tłumik plus zwężki do wylotu z tłumika będziesz się mieścił w normie db, ja w zeszłym roku miałem tak że policja mnie capnęła i sprawdzają głośność i oczywiście było za głośno i że dowód rej zabierają to ja mówię że mam db killera i będzie już w normie i jakie było moje zdziwienie jak się okazało że brak zmian. Dopiero w domu przypomniałem sobie o tej blaszce i z nią dopiero było ok.

O widzisz a to dopiero mi niespodzianka. A masz ten sam model co mój? W moim nie było żadnych blaszek :roll:, przynajmniej nic takiego się nie dopatrzyłem. Załączam link do obrazka co było w moim zestawie:

http://www.legato-motocykle.pl/pl/produ ... -2012.html

W lipcu czekają mnie badania, więc jeśli najpierw panowie niebiescy mnie nie sprawdzą to tam napewno wszystkiego się dowiem :roll:
net_world

Postprzez net_world » środa, 15 maja 2013, 13:19

piteer83 napisał(a):Miałem inny model lecz tej blaszki nie było na schemacie a w zestawie była. Czy twój db-killer to tylko zwężka średnicy wydechu czy jest takiej budowy by spowalniać prędkość wylotową spalin?

Zwykła zwężka, przynajmniej tak mi się wydaje. Wydech wewnątrz jest pusty, jedynie co to wewnątrz ma tuleję z dziurkami. Do tego dochodzi db killer, ot rurka 15cm. Załaczam foto

Obrazek
net_world

Postprzez net_world » środa, 15 maja 2013, 15:27

piteer83 napisał(a):No właśnie ja miałem też coś takiego i to nic nie dawało, generalnie musiał byś sprawdzić jaka jest głośność wydechu z tym i zobaczyć może w twoim przypadku ma to praktyczne zastosowanie.

Pewnie i tak zrobię, chociażby z racji tych badań w lipcu co by na głupa nie wyjść :( Tylko teraz gdzie?
Są 2 opcje:
1) Stacja obsługi
2) Panowie z drogówki :)
Co proponujecie?
net_world

Postprzez net_world » środa, 15 maja 2013, 21:35

piteer83 napisał(a):Myślę byś pojechał na stację diagnostyczną tam Ci przynajmniej nie zabiorą dowodu rej. a jak ja robiłem przymusową kontrolę głośności to kosztowało mnie to 20 zł

Z tym dowodem to zapewne masz rację. Narazie poczekam, może nóz zatrzymają mnie i sami sprawdzą. Tak czy siak jazda bez killera czy z killerem jest warta tego ryzyka :paluj: Na badania założę oryginał i będzie GIT :lol:
net_world

Postprzez G@JO$ » niedziela, 7 lipca 2013, 21:16

Ja normalnie na przegląd jadę ale nigdy nie kazali moto odpalać :P heh raz wprowadziłem moto na kanał, facet papiery podbił i jak go odpaliłem, jak zaryczał to szybko się oddaliłem żeby mnie nie zawrócił :P
G@JO$

Postprzez Budzik » poniedziałek, 8 lipca 2013, 11:08

http://www.forum-sv650.com/e107_files/p ... orpion.jpg
ja mam db killery mniej wiecej takie jak na załączonym zdjęciu i powiem, że różnica z nimi czy bez jest znaczna
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez HenioElektryk » poniedziałek, 8 lipca 2013, 14:25

DB-killer już wyjęty a tak on wygląda(zamiast nitu jest śruba i nakrętka):
Obrazek
No i powiem że w moim przypadku również różnica jest zauważalna dźwięk jest jeszcze bardziej basowy no i oczywiście głośniejszy :) druga sprawa to że jak teraz lepiej mnie słychać to więcej samochodów ustępuje mi miejsca w korku czyli jest dobrze :D
HenioElektryk

Postprzez mar_92 » piątek, 27 grudnia 2013, 18:51

mar_92

Postprzez michalm83 » piątek, 27 grudnia 2013, 21:36

Tez sie nad tym wydechem zastanawiam.
Wpisz na yt dominator xsgf to pojawi cie sie kilka filmików z tym wydechem.
michalm83
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez mar_92 » piątek, 27 grudnia 2013, 21:39

michalm83, Ok,zobaczę
mar_92

Postprzez michalm83 » piątek, 27 grudnia 2013, 21:42

JA planuje zakup ok 10 takiego wydechu.
michalm83
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ziomek4000 » piątek, 27 grudnia 2013, 22:07

jaj dominatora. tylko że owalną wersję o normalnej długości.

ale to co w aukcji jest napisane o rocznikach to bzdury bo w imbrykach (1988 - 1997) są 2 tłumiki więc ten nie pasuje.

a najbardziej to się uśmiałem jak przeczytałem że samo przykręcenie tłumika dodaje mocy.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez florek » piątek, 27 grudnia 2013, 22:37

Zapytam. Jakie oczekiwania macie po zmianie tłumika, poza estetyką?
Lubię wracać tam gdzie byłem już...
https://www.youtube.com/watch?v=Djf36MNmth8
florek

Postprzez ziomek4000 » piątek, 27 grudnia 2013, 22:41

mi chodziło jeszcze o dźwięk.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez mar_92 » sobota, 28 grudnia 2013, 10:02

dokładnie jak napisał ziomek4000,
Ostatnio edytowano sobota, 28 grudnia 2013, 10:02 przez mar_92, łącznie edytowano 1 raz
mar_92

Postprzez michalm83 » sobota, 28 grudnia 2013, 10:38

florek napisał(a):Zapytam. Jakie oczekiwania macie po zmianie tłumika, poza estetyką?

Przy tym Dominatorze ekstatyka nie bardzo się zmieni bo wygląda prawie jak oryginał.
Mi chodzi żeby trochę dźwięk poprawić.

[ Dodano: 28-12-13, 10:41 ]
W aukcji piszą ze wystarczy przykręcić i gotowe.
Nie piszą że po zmianie wydechu trzeba robić synchron gaźników.
michalm83
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez yoseph » sobota, 28 grudnia 2013, 10:58

A ja przed świętami upolowałem na allegro używkę microna. Miała jedną znaczną wgniotkę i była porysowana. Wgniotke wyciągnął mi majster który tym się zajmuje i wziął za to dychę, a potem kupiłem pastę autosol, i po 30 min z polerką w ręku tłumik wypolerowany na prawie lustro :) za całość....300zł :) muszę jeszcze wyłożyć kasę na db killer, oraz na strojenie gaźników. Niestety, mieszanka jest zbyt uboga i oczywiście po rozgrzaniu silnika nie wkręca się na obroty tak jak powinien, chyba powyżej 6 tys wogóle się nie da.

Na zdjęciu jeszcze wisi roboczo na trytytkach

Obrazek
Ostatnio edytowano sobota, 28 grudnia 2013, 11:05 przez yoseph, łącznie edytowano 1 raz
było suzuki DR 650 RSE
jest GSX750 F
yoseph

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI