Brak sprzęgła 750

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Brak sprzęgła 750

Postprzez donbanditoo » sobota, 15 czerwca 2013, 23:19

Witam.. nie zdążyłem się jeszcze ogólnie przedstawić na forum, zapewne to zrobię jak czas pozwoli.. jednak zwracam się z pewnym problemem. Zakupiłem kilka dni temu Olejora 750 jesli się niemyle to 92r. (od długiego czasu poszukiwany, ponieważ od długich lat mi się podoba to moto jednak nie znalazłem nic ciekawego i zainwestowałem w CBR jednak CBR skończyło swój żywot a w miedzy czasie jego znalazłem)
Tak czy siak CBR znam od śrubki do śrubki już, jednak różni się stanowczo od gsx'a.. 2 dni temu przywiozłem pudełko śrubek, osobno silnik, rame z wachaczem i rozkopaną elektryką, tylne koło i wszystkie duspy ( kiera cała przeszczepiona z CBR :P )
Moto już poskladane, odpala, chodzi troche sie borykam z tym odpalaniem ale to już ogarne jednak problem mam ze sprzegłem ..
różni się od tego z CBR i w zasadzie niemam zielonego pojęcia jak działa.. a właśnie niedziała ;/
Prosze was o przedstawienie mi w jakiś pojetliwy sposób jak to działa od a do z i eweuntualnie podpowiedź co może być nie halo ..
powiem co wiem
manetka .. linka.. idzie do dekla .. tam mechanizm skrętny ze sprężynką .. w niego wchodzi wodzik .. jednak niewiem w jaki sposób ten wodzik pracuje bo tak na pojetne oko powinien mechanizm wodzik skrecać lub wypychać a tu ani tak ani siak .. dalej juz nawet niezagladąłem bo na tym etapie się zatrzymalem co do działania całego mechanizmu, aszkoda mi rozbierac pół silnika zeby to ogarnąć.
Generalnie problem polega na tym, że sprzeglo wogóle niereaguje i niemam zielonego pojęcia co z tym zrobić czy co spróbować zrobić żeby to zatrybiło bo czytałem tu coś o klejeniu się sprzegła ale tez niebardzo trybie o co w tym chodzi

POMOCY! :P
donbanditoo

Postprzez donbanditoo » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 21:13

dobra znalazlem usterke, widze ze mechaników tu cała masa o_O
uszkodzony czujnik stopki i słabo naciągnięte sprzegło
jednak.....

niby wiem bo tak sobie poczytalem już ale zanim kupie nową tarcze wole zapytać i się upewnić a że i tak juz temat mam załozony to napisze...
sadzę że tarcza sprzegła już jest na wykończeniu, biegi już wbijają sprzeglo niby chodzi ale jest naciągniete full a jednak na jedynce szarpie moto i strasznie ciężko idzie klama, jak postawiłem na centralnej to na kazdym jednym biegu koło kreci i to dość mocno przy trzymanym sprzegle więc sądze że tarcza do wymiany ale czy na pewno? mam mase innych wydatków teraz i raczej licze się z kazdym groszem a może to być pierdoła tak jak z poprzednią usterką
( jeden mechanik mi chciał całą skrzynie robić bo stwierdzil że sa wyj...ne tryby i zaśpiewał 350pln gdzie wystarczylo przepiąc jeden kabelek o_O)
donbanditoo

Postprzez ziomek4000 » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 21:59

nie przywitałeś się w odpowiednim dziale to nie oczekuj że uzyskasz odpowiedź na jakiekolwiek pytanie.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez donbanditoo » piątek, 5 lipca 2013, 13:44

Przywitałem się :P

Chłopaki ;/ dalej mam niestety problem ze sprzegłem,
teraz już wiem że nieobejdzie się bez rozbierania go jednak prosze o jakieś wskazówki na co zwrócić uwagę lub ewentualnie co może być tego przyczyną.

Problem jest następujący..
Sprzęgło chodzić chodzi, ale wajche naciągnąć to mozna by dwoma rękoma,( wczoraj aż mi strzeliła linka przy niej) idzie ciężko okropnie i niejest to wina linki czy samej wajchy linka przesmarowana także tu jest luzik.
biegi wskakują jednak po wciśnięciu sprzęgła moto jedzie dalej, jak go zatrzymam na hamulcu to moto gaśnie to samo jest z ruszaniem (niewiem czy przerywacz kierunków ma coś wspólnego z czujnikiem stopki ale zmieniłem seryjny na Cebrowski i moto sie zachowuje jakby była stopka otworzona gdzie tego czujnika niema .. jest na krótko wpięty w mase). Mechanizk w lewym deklu też jest ok więc zrzucam cała wine na to co pod prawym deklem. Tylko co tam może być nie tak? Tarcza już tak wymęczona? wodzik się gdzieś klinuje?

Piszcie co wiecie, kazda uwaga będzie brana pod uwage hehe .. jutro rano rozbieram sprzegło ichciałbym coś mieć naświetlone
Ostatnio edytowano piątek, 5 lipca 2013, 13:47 przez donbanditoo, łącznie edytowano 2 razy
donbanditoo

Postprzez Tymon » piątek, 5 lipca 2013, 13:49

Bez rozebrania się nie obejdzie. Może wodzik jest skrzywiony, albo ktoś modził ze sprężynami przy sprzęgle i są jakieś inne.
Tymon
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez donbanditoo » piątek, 5 lipca 2013, 14:22

wodzik jest tylko ten za lewym deklem czy głębiej też coś jest?
czytałem coś już o tych sprężynach i też mi tak coś niedają spokoju ale to już się okaże jutro
Jeszcze jakieś hipotezy?
donbanditoo

Postprzez ziomek4000 » piątek, 5 lipca 2013, 16:22

rozumiem że mówiąc wodzik macie na myśli popychacz? w środku jest jeszcze jeden. jak rozbierzesz sprzęgło to wyciągniesz go z środka.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez donbanditoo » piątek, 5 lipca 2013, 17:04

ok dzięki ;) to jutro rozbieram .. mam nadzieje że pójdzie to pomyślnie bez komplikacji ;)
donbanditoo

Postprzez Alpha » piątek, 5 lipca 2013, 20:07

Sprzęgło wyregulowałeś ? Przy klamce oraz na deklu , wkrętem ?
Alpha

Postprzez biedrona » piątek, 5 lipca 2013, 20:08

Panowie troszkę wejdę w temat ;) podpowiecie mi, czy to normalne w imbryku,że jak stoi na centralce to nie da się wbić biegu bo silnik zgaśnie? bo tak mam i męczy mnie to okropnie,jak zdejmę z centralki to bieg wchodzi z szarpnięciem :/
Ostatnio edytowano piątek, 5 lipca 2013, 20:08 przez biedrona, łącznie edytowano 1 raz
LwG !
biedrona

Postprzez KR-Ociec » piątek, 5 lipca 2013, 21:04

biedrona, silnik na pewno powinien zgasnąć jak masz rozłożoną "kosę" - co do centralki, nie wiem bo nie mam :D - Ale wydaje mi się, że powinien pracować normalnie : w ten sposób można np. naoliwić/czyścić łańcuch.
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez donbanditoo » sobota, 6 lipca 2013, 07:42

Wyregulować? to się robi jako pierwsze hehe :P tak sprawdzony pancerz , ślizga się jak marzenie.. linke już wymieniłem bo jak napomniałem od tego napinania strzeliła przy klamce, ślimak chodzi jak trzeba, wodzik troche był zasyfiony ale działa jak należy.. dalej mam jedno ale .. niewiem czy to normalne ale jak wyciągam wodzik to coś jakby spadało w środku za tuleją wodzika .. coś mi się obiło o ucho że jest tam jakaś kulka czy coś ale czy to normalne?
narazie utknąłem na prawym deklu . została mi jedna rozjechana śrubka i chyba tylko wiertarka mi pomoże ;/

Biedrona prosta sprawa .. legnij się pod moto i zobacz czy idzie Ci jakiś kabelek do centralnej.. jeśli tak to masz czujnik .. kumpel kiedyś też tak miał a było troche roboty przy tyle i było to denerwujące więc poszedł w śmietnik :P a kabelek tylko gdzieś do masy na stałe i wszystko gra .. u mnie też kiedyś BYŁY i był to pierwszy problem po odpaleniu bo czujnik padł a mechaniorzy mi wmawiali że skrzynia padła :P
donbanditoo

Postprzez Alpha » sobota, 6 lipca 2013, 17:48

Tylko się upewniam ;) wkręt ¼ obrotu wykręcony ?
Alpha

Postprzez donbanditoo » niedziela, 7 lipca 2013, 07:52

yyy jaki wkręt? mowa o tej regulacji przy deklu?
Wczoraj wymieniłem linke przesmarowałem konkretnym smaremwszystko od klamki po popychacz i wyregulowałem, i jest już jakaś rewelacja bo klamka chodzi luźniej .. ślimak i popychacz strasznie się klinowały .. ale ze mam zlany olej to niesprawdze jak sprzegło działa a dalej tkwie na rozjechanej śrubie dekla ;/
donbanditoo

Postprzez Alpha » niedziela, 7 lipca 2013, 08:19

Tak .
Alpha

Postprzez donbanditoo » poniedziałek, 8 lipca 2013, 08:02

Rozebrałem sprzęgło zanurzyłem tarcze w oleju wysmarowałem wszystko co sie dało od klamki po same tarcze i chodzi :) klinował mi się ślimak z popychaczem, w ślimaku zabrako gdzies łożysk o_O także po problemie ;)
wczoraj traska próbna zaliczona 80km pyrkło, po drodze spalony bezpiecznik, spalony włącznik (zamiast stacyjki :P) , łańcuch zjadł mi śróbke z nakrętką od linki przy ślimaku i coś nietak z garami bo 1 gar zachowuje się jak pomocniczy .. zaczyna chodzić dopiero przy jakiś 4 tyś obr, o_O i czasem moto się zachowuje jakby na sekunde odcinało zasilanie
donbanditoo

Postprzez szybki_czopek » poniedziałek, 8 lipca 2013, 19:24

donbanditoo napisał(a):coś nietak z garami bo 1 gar zachowuje się jak pomocniczy .. zaczyna chodzić dopiero przy jakiś 4 tyś obr

Czyszczenie gaźników :)
Obrazek
szybki_czopek

Postprzez donbanditoo » poniedziałek, 8 lipca 2013, 22:03

hmm otórz własnie czyszczone były w trakcie kompletowania silnika ;)
donbanditoo

Powrót do SILNIK