Na forum jest sporo pytań o ciuchy: "czy dany produkt jest dobry", "jaki polecacie", "co na lato", etc.
Proponuję temat, w którym każdy będzie mógł wypisać, z jakimi produktami miał styczność i trochę je opisać. Myślę, że może to pomóc zwrócić uwagę na pewne szczegóły ubrań, które mogą umknąć szukającemu, albo podsunąć nową kategorię produktów (np. ja w tym roku chciałem kupić zbrojkę na lato, a dopiero szukając dowiedziałem się, że istnieje takie coś, jak bardzo fajne, skrajnie przewiewne kurtki letnie)
Proponuję podać takie dane (jeśli ktoś ma propozycję jeszcze jakichś, niech śmiało pisze, to pouzupełnia się opisy):
• Typ odzieży, marka, model
• Okres użytkowania (ile wytrzymały ciuchy)
• Cechy charakterystyczne produktu
• Subiektywny opis
• Na jakie temperatury / pogodę się nadaje
• Jeśli miałeś przygodę w ciuchach, jak dobrze zabezpieczyły Cię i jak to zniosły
• Cena
Mile widziany byłby kolor, oddzielający komentarze i uwagi (białe) od opisów (pomarańczowe) i jakieś wyraźne rozdzielenie poszczególnych prduktów.
To ja zacznę dobrym przykładem
Ubrania podzieliłem na najbardziej typowe zestawy.
Przy podanych temperaturach optymalnych, ich minimalny zakres jest tylko dla miasta, zaś max tylko na trasę i w ogóle są to przedziały orientacyjne, bo nie robiłem szczegółowych badań.
Ubrania nie brały udziału w żadnym szlifie.
Leather Armor +10 ochrony przed rozpędzonym asfaltem:
• Kombinezon dwuczęściowy Dainese TT-72
Używany: Lato 2010 - ...
Cechy: Perforowana skóra na rękawach i nogawkach; Wstawki materiałowe w kroku, pod pachami i na brzuchu; Nogawki z możliwością rozszerzenia (na/pod buty); Jedna kieszeń wewnętrzna w kurtce; Ochraniacze kolan, łokci i barków
Opis: Kupiłem przewiewny kombinezon, bo jak jest zimno, to zawsze można coś założyc pod spód, lub na wierzch, a jak jest gorąco, to przegwizdane, gdy nie jest przewiewny. Po 2 latach ułamał mi się uchwyt ekspresu w jednej z nogawek, więc zastąpiłem go spinaczem biurowym. Bardzo wygodny i "wymiarowy" w porównaniu do tanich marek. Kurtka często używana samodzielnie po mieście (z jeansami).
Optymalna temperatura: Nie zwróciłem uwagi szczególnej, a nie chce mi się zmyślać. Generalnie jak jest upał, to jest gorąco, a jak jest chłodno, to w nocy w trasie jest zimno.
Cena: Ok. 1500 zł
• Buty Sidi Stivali B2
Używane: Lato 2010 - ...
Cechy: Długa cholewa; Materiał: Lorica; GoreTex; Wymienne slidery; Gładkie wnętrze (szwy tylko z tyłu buta, ale ich nie czuć)
Opis: Wygodne wnętrze (nic nie gniecie, ani nie obciera). Nie przemiękły nigdy (jeżdżone max w lekkim deszczu). Piszczą przy chodzeniu.
Optymalna temperatura: Również nie chce mi się wymyślać teraz. Jeździłem w nich od blisko 0°C po mieście kawałek do upałów i jest ok, póki upału nie ma, ale słyszałem opinię, że w trasie zimno, gdy jest chłodno.
Cena: Ok. 700-800 zł
• Rękawice Nazran - takie: http://www.motosprzet.pl/licytuj.php?id=13&no=no
Używane: Lato 2010 - ... (kupione w 2008, ale z braku motocykla mało używane)
Cechy: Długi mankiet; Cienka, zamszowa skóra od spodu rękawicy (bez podszycia); Część wierzchnia z gładkiej skóry, podszyta materiałem; Ochraniacze karbonowe na kostkah i paliczkach; Wierzch dłoni i nadgarstek wzmocnione miękkim ochraniaczem; Pasek dociągający na nadgarstku
Opis: Dość wygodne. Nigdy nie przemiękły (używane max w lekkim deszczu), najwyżej lekko nasiąkły. Na początku i końcu sezonu zimne, ale udało mi się pod nie wbić bardzo cienkie wełniaki, które sprawdzają się bardzo dobrze. W upały gorące, ręka się poci. Raz mi nitka z dosłownie kilku dziurek się wypruła, trzeba było podszyć
Optymalna temperatura: 10-25°C (z wełniakami do 0°C).
Cena: Ok. 130 zł
• Żółw RetBike
Opis: Nie był to przemyślany zakup (nie, żeby coś z nim było nie tak, po prostu kompletowałem pierwszy strój i nie bardzo miałem pojęcie o parametrach żółwi. Dziś zapewne poszukałbym informacji i testów, którymi mógłbym się kierować (amortyzacja, blokada przegięcia, etc.))
Cena: 120 zł
Dragon Armor +8 ochrony przed ogniem (na lato)
• Kurtka Bullfighter (coś jak Air, ale bez nieprzemakalnej podpinki)
Używana: Lato 2013 - ...
Cechy: Kieszeń wewnętrzna i 2 zewnętrzne po bokach; Ochraniacze łokci, barków i pleców; Suwaki zapiniające rękawy; Paski ściągające na bicepsie; Materiał typu mesh, widać przezeń na wylot
Opis: Bardzo przewiewna (prawie nie blokuje wiatru). Do użytkowania tylko z termokoszulką z długim rękawem przy każdej temperaturze (izolacja i sucha skóra). Otwory w podszewce do włożenia protektorów zapięte na nieosłonięte, drapiące rzepy (trzeba sobie podszyć).
Optymalna temperatura: 20-30°C (20 to minimum dla samej kurtki i termokoszulki, górna granica orientacyjna).
Cena: 340 zł
• Spodnie jeansowe Motto Wear City X
Używane: Jesień 2012 - ...
Cechy: Ochraniacze kolan; Jeans wzmocniony kevlarem; Podszycie kevlarowe na kolanach, tyłku i po bokach; Bawełniana podszewka z przodu aż do kolan; Możliwość dokupienia protektorów biodrowych
Opis: Trochę za długie, jak na mój gust (nawet jak na motocyklowe). Ciepło w kolana, bawełniana podszewka też daje nieco ocieplenia. Wygodnie jeździ się nawet latem, zaś w połączeniu z kalesonami można na krótki dystans jeździć aż do 0°C.
Optymalna temperatura: 10-25°C
Cena: 360 zł
• Buty Probiker City
Używane: Lato 2013 - ...
Cechy: Krótka cholewa (za kostkę); Materiał: zamsz; Wstawki materiałowe (mesh) po bokach i na języku; Ochraniacze kostki, usztywnione palce; Bardzo przyczepna podeszwa
Opis: Czuć przewiew nawet przy wolnej jeździe. Wygodne, jednak w upał za ciepłe do chodzenia, lub siedzenia w zawiązanych.
Optymalna temperatura: Jeździłem tylko przy 20+°C i przy 20 byłoby pewnie chłodno w trasę, ale po mieście bajka. 25+ w trasę też byłoby super
Cena: 300 zł
• Rękawice Vanucci RVX-2
Używane: Lato 2013 - ...
Cechy: Krótki mankiet; Protektory na kostkach, paliczkach, oraz od wewnątrz dłoni, w miejscu podparcia; Gładka skóra; Wstawki materiałowe (mesh) na wierzchu dłoni i na kciuku; Wyściełane materiałem
Opis: Ręka się trochę poci w mieście, gdy jest gorąco, ale w trasie jest neutralnie. Może być chłodno (zwłaszcza w kciuk), gdy zdąży się zapocić rękawicę, a temperatura jest trochę niższa. Można opuścić rękę na chwilę, kciukiem do kierunku jazdy, to solidnie przewieje rękawicę. Z racji krótkiego mankietu, trochę ciężko założyć na kurtkę, żeby się z niej nie zsunęła, ale pod skórzaną kurtkę jej nie zmieszczę.
Optymalna temperatura: Również niewiele jeździłem, bo nowy nabytek, ale ok. 20°C po mieście już nie jest gorąco (da radę sporo niżej), a w trasę powiedziałbym, że 23+ będzie dobrze, w dzień może 20+
Cena: 255 zł
Ortalion Armor +7 ochrony przed żywiołem wody
• Kombinezon przeciwdeszczowy RST (modelu i materiału nie sprawdzę, bo nie pamiętam, gdzie posiałem ten kombiak
Cechy: Nogawki poszerzane suwakiem dla łatwego zakładania; Rzepy dociągające na rękach i nogach; Pasek z klamerką na zatrzask; Całość pakuje się w (chyba również nieprzemakalną) niedużą sakiewkę, zapinaną w pasie na zatrzaskową klamerkę
Opis: Używany max w lekkim deszczu. Spełnia swoją rolę, jednak trzeba zwrócić uwagę na "rynienkę", która tworzy się w okolicy krocza przy siadaniu i może przemięknąć, gdy stoi w niej woda. Noga ze sliderem wchodzi ciasno, ale wchodzi (trzeba przytrzec slidery trochę
Cena: Na prawdę nie pamiętam, dawno to było.
Kaski
• Szczękowy LS2 Delta
Używany: Lato 2010 - ... (kupiony w 2008, ale z braku motocykla mało używany), od 2013 ograniczone używanie z racji zakupu nowego kasku.
Cechy: Otwierana szczęka; Blenda; Demontowany podbródek; Zapięcie microclick; Test SHARP: 3/5
Opis: Wygodne przełączniki. Nie odczuwam różnicy między otwartym, a zamkniętym przednim wlotem. Bardzo wieje bez podbródka (opuszczona blenda odbija nieco strumień, ale bez niej łzawią oczy przy dużych prędkościach), z podbródkiem jest znośnie (choć nie trzeba otwierać szyby, żeby mieć świeże powietrze). Powiew wewnątrz kasku praktycznie eliminuje parowanie szyby. Złożona blenda nieco wystaje z obudowy kasku, co przeszkadza , gdy patrzy się przy górnej krawędzi pola widzenia. Po 3 latach zauważalne są rysy na szybie od górnej uszczelki. Gdy kask spadł mi z kanapy stojącego motocykla na kostkę, pojawiły się wybite drobne dziurki w szybie, jak i malowaniu skorupy. Podczas deszczu, kilka kropel dostaje się na wewnętrzną stronę szyby. Podbródek jest dość duży, ale elastyczny. Huk wiatru ma znośną, niską tonację (choć w trasę warto włożyć zatyczki w uszy). Warto zaznaczyć moje zaniedbania w kontekście opisu: co najmniej raz umyłem szybkę płynem do szyb, a uszczelek nie smarowałem od zakupu przez 5 lat.
Cena: 380 zł
• Integralny Caberg Ego
Używany: Lato 2013 - ...
Cechy: Blenda; Szyberdach; Pinlock; Demontowany podbródek; Zapięcie microclick; Zatzaśnięcie szyby
Opis: Dobre chłodzenie przez szyberdach. Wygodna dźwignia blendy. Przełącznik przedniego wlotu nie ma wyraźnego skoku. Podbródek skutecznie ogranicza ilość powietrza, wpadającego do kasku, a jego płaskość i małe rozmiary pozwalają na łatwe schowanie, choćby do kieszeni. Dość głośny (kiedy tylko ma to sens, jeżdżę w zatyczkach do uszu).
Cena: 730 zł
Inne
• Buty Modeka Le Mans
Używane: Wiosna 2013 - ...
Cechy: Krótka cholewa (za kostkę); Ochraniacz kostki, usztywnione palce i pięta; Membrana Hipora; Gęsty materiał po bokach buta
Opis: Kupiłem na lato, bo nie mogłem znaleźć nic lepszego, lecz na lato się nie nadają. Dość ciepłe, wiatroszczelne, przemakalności nie testowałem jeszcze. Wygodne do chodzenia. Za ciepłe do siedzenia w pomieszczeniu.
Optymalna temperatura: 5-20°C (może i mniej nawet).
Cena: 260 zł
• Kominiarka Metro BST II
Używana: Jesień 2012 - ...
Cechy: Kołnierz windstopper; Bawełniana powyżej ust; Siatkowy prostokąt w miejscu ust
Opis: Ciepła, nieprzewiewna. Bardzo źle zrobiona, gdyż obszycie otworu nosowego (nad siatką) całkowicie go blokuje, kierując powietrze w stronę oczu i na szybę. Drobna modyfikacja (rozcięcie ok. 2cm w górę na obu końcach otworu nosowego, koniecznie z obszyciem krawędzi) rozwiązała problem całkowicie. Łatwo można też wdziać w obszycie drucik, który dopasuje kominiarkę nad nosem (jak w jednorazowych maskach przeciwpyłowych).
Optymalna temperatura: <5°C po mieście, w trasie pewnie <10°C.
Cena: 50 zł

dalej jestem szczęśliwym posiadaczem)