WYŚWIETLACZ BIEGÓW

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Postprzez wiktorszmy@gmail.com » wtorek, 20 sierpnia 2013, 15:51

Budzik napisał(a):wiktor, przewody trzeba zrobic sobie samemu, wic jest ich 6 - do kazdego biegu jeden. po zapieciu biegu zamukamy obwód i przez to wyswietla sie odpowiednia cyfra. Po prostu zmasowujemy poprzez czujnik obwód

ok ok proszę się nie stresować ;) ogólnie mam je poprowadzone ale siedziałem w pracy odpaliłem już schemat zrobiłem na razie stabilizator napięcia na 5V DC piny do programowania, wrzuciłem procesor i podłączenie wyświetlacza od nokii a pytałem o przewody bo chciałem się dowiedzieć czy to jest elektronika cyfrowa czy analogowa ;) bo motor stoi w domu a już się strasznie napaliłem ;D. Przewody mam poprowadzone bo koleżka ten co miał wcześniej ten motor zrobił taki trochę tandetny samemu. Jak uda mi się zrobić to wrzucę fotki :D (czeka mnie jeszcze dokończyć projekt PCB plus program do procka ) :)
wiktorszmy@gmail.com

Postprzez paavo91 » wtorek, 20 sierpnia 2013, 16:47

W czym chcesz zamknąć ten LCD?
paavo91

Postprzez wiktorszmy@gmail.com » wtorek, 20 sierpnia 2013, 17:06

paavo91 napisał(a):W czym chcesz zamknąć ten LCD?

Firma w której pracuje ma zaprzyjaźniona firmę która drukuje nam na drukarkach 3D prototypowe obudowy itp w dobrych cenach już gadałem z nimi o tym :D ale najpierw poproszę kumpla konstruktora mechanika żeby mi w autocadzie zrobił obudowę na zegary najpierw ja naszkicuję a później on zrysuje do odpowiedniego formatu w 3D chce zrobić całe moto dla siebie myślę o agresywnym "streecie" i wszystko powstanie na stm32 ;P wiec jak będzie mi się nudzić i wpadnie mi jakiś pomysł do głowy będę mógł rozbudowywać zastosowania mojego modułu :D
wiktorszmy@gmail.com

Postprzez paavo91 » wtorek, 20 sierpnia 2013, 17:09

Fajnie, że masz dostęp do drukarki, też nie mogę znaleźć obudowy pod mój termometr a nie chcę robić dziury koło zegarów :(
paavo91

Postprzez wiktorszmy@gmail.com » wtorek, 20 sierpnia 2013, 17:18

[quote="paavo91"][/quote]
Powiem Ci, że jak masz trochę więcej kasy to są firmy które mając twój szkic zrobią Ci tą obudowę ;) oczywiście są tanie sposoby np, że nie będzie wygładzona i będziesz musiał ja prysnąć lakierem ja właśnie robię tak najtańszym kosztem :) tyle, że wyślę im gotowy projekt :) więc się nie łam jest bardzo dużo takich firm ;)
wiktorszmy@gmail.com

Postprzez Gof » środa, 21 sierpnia 2013, 11:44

wiktorszmy@gmail.com napisał(a):Firma w której pracuje ma zaprzyjaźniona firmę która drukuje nam na drukarkach 3D prototypowe obudowy itp w dobrych cenach już gadałem z nimi o tym :D

Jakie to ceny? :)

i wszystko powstanie na stm32 ;P

Kolega po fachu widzę :)

Ja miałem fajny pomysł na moda do jajka (chciałem to zrobić na AVR + LCD na HD44780) - wskaźnik spalania. Bierzesz sygnał z czujnika prędkościomierza (jest niestety analogowy, trzeba go wzmocnić i uformować, pamiętając o konieczności zastosowania sporej pętli histerezy i o odfiltrowaniu drgań gasnących), zliczając impulsy masz przejechany dystans, a biorąc sygnał ze wskaźnika paliwa (trzeba go najpierw mocno odfiltrować dolnoprzepustowo - LPF o częstotliwości granicznej rzędu ułamków Hz, żeby skompensować wpływ przeciążeń na wskazania, możesz to zrobić nawet w sofcie) i dzieląc różnicę wskazań przez przejechany dystans masz zużycie paliwa.

Z innych ciekawych rzeczy, możesz brać sygnał z TPS i pokazywać procentowo odkręcenie manetki, możesz zastosować jakieś akcelerometry (są scalaki na I2C i SPI) i pokazywać chwilowe oraz maksymalne przeciążenia przy przyspieszaniu i hamowaniu, a nawet pokazywać stopień wysprzęglenia na podstawie różnicy stosunku częstotliwości obrotomierza i częstotliwości impulsów z czujnika położenia wału oraz wartości przełożenia odpowiedniej dla danego biegu... pomysłów jest wiele :)

Nawet wyprowadziłem odpowiednie przewody u siebie w jajku i zacząłem cośtam liczyć i projektować, ale jajko sprzedane, Hayka pokazuje zużycie paliwa na bieżąco a akcelerometr mam w komórce (i aplikację logującą jego wartości razem z pozycją z GPS-u), więc dałem sobie spokój, do Hayki zrobiłem póki co tylko jednego sporego elektronicznego moda (i parę drobnych, czysto elektrycznych, np. przełącznik umożliwiający stałe otwarcie zaworu VCSV, czy TRE, przyspieszające zapłon na niskich biegach), ale to wtrysk i zupełnie inny temat...
Ostatnio edytowano środa, 21 sierpnia 2013, 12:03 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez wiktorszmy@gmail.com » środa, 21 sierpnia 2013, 12:31

Gof napisał(a):Jakie to ceny? :)
"Ja miałem fajny pomysł na moda do jajka..."

W zależności od grubości warstw użytych do wydruku jak wszystko będzie gotowe to Ci powiem co i jak :). Odnośnie Twoich pomysłów to są spoko i może nawet któryś pożyczę ;) jeżeli nie masz nic przeciwko :D ja myślałem jeszcze o użyciu właśnie akcelerometru jako alarm przy poruszeniu nieodpalonego motoru włączał by moduł GPS z nadajnikiem GSM który nadawał by na bieżąco trasę przejechaną przez nieodpalony motor :D na mój odbiornik (motor stoi pod blokiem...) :D akurat procek (stm32f103C8T6) który używam jest o tyle spoko że obsługuje wiele potrzebnych rzeczy a jak mi braknie pinów to wrzucę w większej obudowie :P i tak jak mówisz wszystkie moduły są już praktycznie gotowe tylko trzeba wrzucić to do Altiuma do projektu napisać program wytrawić płytkę i po sprawie :D
wiktorszmy@gmail.com

Postprzez szydlas » wtorek, 27 sierpnia 2013, 16:39

Drodzy koledzy i koleżanki. Co powiecie na taki wyświetlacz? Czy oprócz niego potrzeba jeszcze coś dokupić by założyć go w jajku? http://allegro.pl/wyswietlacz-biegow-su ... 88326.html
szydlas

Postprzez ziomek4000 » wtorek, 27 sierpnia 2013, 17:47

do jajka to z tego co wiem trzeba by dokupić 2 diody separujące. koledzy który montowali w jaku powiedzą ci dokładnie o jaką diodę chodzi i jak ją założyć. gdzieś to było na forum ale nie pamiętam gdzie.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez wiktorszmy@gmail.com » wtorek, 27 sierpnia 2013, 22:05

szydlas napisał(a):Drodzy koledzy i koleżanki. Co powiecie na taki wyświetlacz? Czy oprócz niego potrzeba jeszcze coś dokupić by założyć go w jajku? http://allegro.pl/wyswietlacz-biegow-su ... 88326.html

czerwony będzie najbardziej widoczny :) szkoda, że nie ma w tych wyświetlaczach jeszcze szybki np jeżeli diody są czerwone to czerwona szybka by się przydała żeby było bardziej widoczne w słońcu :)
wiktorszmy@gmail.com

Postprzez Cygi » wtorek, 27 sierpnia 2013, 22:14

typ z allegro sprzedal tyle wyswietlaczy ponad 700 ale komentarzy ma zaledwie 400... ot ciekawosta taka.. :D
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez requiem5 » wtorek, 27 sierpnia 2013, 23:36

ja mam taki wyswietlacz od tego typa, niczego nie trzeba dokupowac tylko przerobic czujnik luzu, czerwony wali po oczach nawet w slonce. leprzym rozwiazaniem jest zielonu
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez kalim » środa, 28 sierpnia 2013, 08:23

Cygi napisał(a):typ z allegro sprzedal tyle wyswietlaczy ponad 700 ale komentarzy ma zaledwie 400... ot ciekawosta taka.. :D

mogło się zdarzyć, że jeden allegrowicz kupił przykładowo 2-3 sztuki, a komentarz wystawić mógł tylko jeden :)

requiem5 napisał(a):ja mam taki wyswietlacz od tego typa, niczego nie trzeba dokupowac tylko przerobic czujnik luzu, czerwony wali po oczach nawet w slonce. leprzym rozwiazaniem jest zielonu

możesz spróbować jakąś folią przyciemnić :)
Ostatnio edytowano środa, 28 sierpnia 2013, 08:26 przez kalim, łącznie edytowano 1 raz
kalim

Postprzez szydlas » środa, 28 sierpnia 2013, 09:21

Ok, dziękuję. W takim razie zamawiam i zobaczymy czy komplenty gamoń da radę to zamontować.

requiem5
Swoją drogą, co do przerabiania czujnika, rozumiem że bez lutownicy się nie obejdzie?
szydlas

Postprzez KUBA-GSXF » środa, 28 sierpnia 2013, 09:44

requiem5 napisał(a):ja mam taki wyswietlacz od tego typa, niczego nie trzeba dokupowac tylko przerobic czujnik luzu, czerwony wali po oczach nawet w slonce. leprzym rozwiazaniem jest zielonu

mam owy kolorek i jest fajnie ,nie razi po oczach.
Ostatnio edytowano środa, 28 sierpnia 2013, 09:44 przez KUBA-GSXF, łącznie edytowano 1 raz
--------------------------------------------------------
GSXF-600 + DR 650 all by SUZUKI :)
KUBA-GSXF

Postprzez requiem5 » środa, 28 sierpnia 2013, 11:49

to może ja mam wrażliwe oczęta ;)
wsadziłam go już w zegary i szkoda było mi to wyjmować i zamieniać, plus koszty wysyłki by doszły itp. więc zostawiłam u siebie czerwony ale gdybym miała jeszcze raz kupować to zielony byłby lepszy

[ Dodano: 28-08-13, 13:08 ]
requiem5
Swoją drogą, co do przerabiania czujnika, rozumiem że bez lutownicy się nie obejdzie?[/quote]

tak potrzebujesz lutownicę, małe miedziane najlepiej gwoździe (w ramach styków poszczególnych biegów) wiertarkę żeby porobić otwory w czujniku luzu. sylikon żeby to wszystko zakryć i zabezpieczyć.
Ja u siebie to wmontowałam w tablicę zegarów, bo już mam czujnik temperatury, zamontuje sobie jeszcze manetki podgżewane i jak ten wyświetlacz jeszcze byłby na wieżchu to wogule choinkę bym tam miała ;)
trochę się namęczyłam żeby go tam wsadzić bo kupiłam normalny, a te pod zegary są trochę mniejsze.

I oczywiście łączenie przy zegarach zrobiłam na kostkę, to tak w razie gdybym kiedyś chciala jeszcze te zegary zdjąć to żeby niebyło problemu bo jakimś tam kablem są na stałe do motoru ;)

na początku wydaje to się klopotliwe bo przerabianie czegoś itp. ale jak już skończyłam to stwierdzam, że bułka z masłem. Czujnik działa do tej pory, zrobione coś koło 500km.
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez szydlas » środa, 28 sierpnia 2013, 13:34

To myślę że wyczerpujące odpowiedzi dostałem. :) W takim razie zamawiam i zobaczymy czy dam radę. :)
Kostka przy zegarach to mądra sprawa, bo ułatwi później ewentualne zdjęcie ich.
Ja nie planuję póki co nic więcej montować, ale pomyślałem że wyświetlacz w zegarach będzie chyba po prostu ładnie i estetycznie wyglądał.
szydlas

Postprzez BiEdRoN » środa, 28 sierpnia 2013, 13:50

....a ktoś kombinował wyświetlacz zamontować w okienko od zegarka(który w moim przypadku nie działa) lub pod znaczek S (w wersji bez zegarka)??
simson s51-> gsx 600f -> gsx750f -> gsx 750f-> xciting 400i
Obrazek
BiEdRoN

Postprzez Gof » środa, 28 sierpnia 2013, 14:08

requiem5 napisał(a):wsadziłam go już w zegary i szkoda było mi to wyjmować i zamieniać, plus koszty wysyłki by doszły itp. więc zostawiłam u siebie czerwony ale gdybym miała jeszcze raz kupować to zielony byłby lepszy

A może po prostu dodaj jakieś rezystory szeregowo z segmentami?

Profesjonalne rozwiązania (np. wyświetlacze w autobusach) mają czujniki światła, które sterują jasnością wyświetlacza - im jaśniejsze słońce, tym jaśniejszy wyświetlacz. Sygnał z czujnika jest filtrowany dolnoprzepustowo, ładnie to widać wjeżdżając i wyjeżdżając autobusem z tunelu.

BiEdRoN napisał(a):....a ktoś kombinował wyświetlacz zamontować w okienko od zegarka(który w moim przypadku nie działa) lub pod znaczek S (w wersji bez zegarka)??

Może napraw zegarek? :)

Są na Allegro małe wyświetlacze.

http://allegro.pl/wyswietlacz-led-7-seg ... 34939.html
http://allegro.pl/wyswietlacz-led-7-seg ... 54400.html

A nawet taki (cyfra 5mm), ale wątpię żeby był czytelny podczas jazdy :)

http://allegro.pl/wyswietlacz-led-smd-5 ... 35203.html
Gof

Postprzez BiEdRoN » środa, 28 sierpnia 2013, 14:34

Gof napisał(a):BiEdRoN napisał/a:
....a ktoś kombinował wyświetlacz zamontować w okienko od zegarka(który w moim przypadku nie działa) lub pod znaczek S (w wersji bez zegarka)??

Może napraw zegarek?
podświetlenie działa i to wszystko :/ tak jak by się rozlał, a miejsce ciekawe na wyświetlacz biegu 8)
simson s51-> gsx 600f -> gsx750f -> gsx 750f-> xciting 400i
Obrazek
BiEdRoN

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI