Limity serwisowe klocków hamulcowych

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Limity serwisowe klocków hamulcowych

Postprzez MarioSWD » piątek, 15 listopada 2013, 20:57

Witam,

Chciałbym się Was poradzić. Przy okazji wymiany uszczelniaczy olejowych w mojej GSXF 750, przyjrzałem się zarówno przednim jak i tylnym klockom hamulcowym i mam dylemat. Generalnie rzecz biorąc nie mam problemu z hamowaniem ale klocki zarówno z przodu jak i z tyłu mają grubość większą niż 3mm (okładzina) i zastanawiam się czy kwalifikują się już do wymiany czy jeszcze mogę na nich pojeździć? stąd moje pytanie jakie limitu serwisowe są przewidziane dla klocków przód/tył?

Pozdrawiam
MarioSWD

Postprzez Alpha » sobota, 16 listopada 2013, 00:41

Minimum 0,5 mm okładzin ,i z przodu i z tyłu (serwisówka) . Te 0,5 mm po to , żeby nie przegapić momentu gdy okładzin już nie ma ,i gołe blachy trą o tarcze (niszcząc ją). Potrafią również zużywać się nierównomiernie - czyli z przodu widzimy jeszcze 1 mm zapasu , a z tyłu ponizej limitu .
Z przodu , gdy limit zużycia klocków wystąpi na jednej tarczy , oczywiście wymieniamy zestawy na obu tarczach .
Alpha

Postprzez unio » poniedziałek, 18 listopada 2013, 11:08

klocki powinny mieć "rowek: kontrolny tak jak opony. Jeżeli są już zupełnie płaskie to wymiana. Ja dwa lata temu kontrolowałem tylko przód a że hamuje często oboma hamulcami to zdarłem tył prawie do blachy i się mocno zdziwiłem jak musiałem zrezygnować zaplanowanej wycieczki póki nie wymieniłem. Polecam kupić markowe a nie tanie i chińskie.
unio

Postprzez supercow » środa, 4 grudnia 2013, 19:34

ok podpowiedzcie chce wymienic klocki przod i tyl do jajka 99 rok jakie kupic ?
Poziom adrenaliny reguluję manetką...
supercow

Postprzez ziomek4000 » środa, 4 grudnia 2013, 22:41

a wystarczyło poszukać na forum: http://gsxf.pl/viewtopic.php?t=804
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Powrót do UKŁAD JEZDNY