Nie pasuje kierownica

owiewki, lusterka, sety, klamki, lakier, polerki...

Nie pasuje kierownica

Postprzez Hałabała » środa, 7 marca 2018, 20:02

Witam, problem dokładnie jak w temacie. Kupiłem ori kierownicę i przy zakładaniu okazało się, że otwory na lagi są za wąsko - brakuje jakieś 5mm. Na zdjęciu widać. I o co tu...what..a..ku..fuk chodzi? Czy może przy jajku mam półkę od imbryka? Czy może powinienem raczej kupić coś takiego? http://allegro.pl/kierownica-suzuki-gsx ... 73629.html
Niech mi ktoś pomoże, nie chciałbym kupować kolejnych dziesięciu kierownic żeby w końcu coś pasowało.
Dzięki

IMG_20180307_154803.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Hałabała

Re: Nie pasuje kierownica

Postprzez JenJer » środa, 7 marca 2018, 22:43

A może laga któraś skrzywiona :?: :/
Jazda na motocyklu to najlepsza rzecz jaką można robić w ubraniu :diabel:
JenJer
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Schummi » czwartek, 8 marca 2018, 08:37

a czy ta nowa półka ma taki sam rozstaw otworów co stara? bo może ta półka w ogóle nie powinna być zakładana do Twojego moto. nie pamiętam ale wydaje mi się, że miałeś oryginalną półkę wcześniej tylko założone adaptery pod kierę, więc najprościej było zdjąć kierę i dokupić tylko clipony odpowiednie (właśnie takie coś jak w linku podesłałeś) - ja bym tak zrobił jakbym miał swoją zmieniać ;)
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez Hałabała » piątek, 9 marca 2018, 01:25

Otóż okazało się, że do jajka clipony też zakładali. Ale u mnie w górnej półce są 4 otwory więc fabrycznie szła raczej taka kierownica.
DSC_0632.jpg

Clipony bym też kupił, gdyby na pewno pasowały...ale pewności teraz to do niczego nie mam. Kupować, odsyłać - dużo zabawy.
Cóż, motocykl jedzie prosto-z rękami na kierownicy i bez nich. Przy hamowaniu też prosto. Ale być może jest coś innego, może były dwie wersje tych półek z czterema otworami? Zmierzyłem u siebie rozstaw lag po zewnętrznym obrysie i wyszło 23,5 cm.
DSC_0631.jpg

Mój motocykl jest z 2001 roku i teraz taka prośba - może by kilku kolegów zmierzyło u siebie i napisało? Niewiele pracy, a dla mnie cenne info (plis, plis, pliiis). Gdyby ktoś też tak miał to byłby już jakiś punkt zaczepienia. A jak nie to mój motocykl może być składak jakiś albo już sam nie wiem :?
Hałabała

Postprzez Hałabała » piątek, 9 marca 2018, 13:23

Możecie zmierzyć, ale na pewno są różne rozstawy bo są różne półki. Niestety sprzedawcy na portalach nie zawsze podają rok produkcji części/motocykla. Niestety, pomimo iż podoba mi się ten motocykl nie jestem aż takim fanem by wiedzieć kiedy były poszczególne lifty i czym dokładnie się różniły. Na pewno były więcej niż 4 podstawowe które wszyscy znamy. Kto by pomyślał, że będą się różnić nawet takimi szczegółami :oops:
Wygląda na to, że będę musiał kupić jeszcze jedną półkę - tym razem zażądam więcej danych od sprzedawcy.
Przepraszam za ten szum na forum. Dam znać jak rozwiążę sprawę do końca. Pozdro.
Hałabała

Postprzez Schummi » sobota, 10 marca 2018, 18:13

u mnie również 23,5 cm (gsx600f, 2000r.) :)

półka wygląda jak poniżej - oprócz adapterów do kierownicy mam również otwory do przykręcenia cliponów.

IMG_20180310_175307t.jpg

IMG_20180310_175317t.jpg

IMG_20180310_175243t.jpg
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez Hałabała » poniedziałek, 19 marca 2018, 21:27

Informacja dla potomnych...
Otóż, jak widać na załączonym obrazku poszczególne modele/podmodele w zależności od rocznika etcetera- mają różne półki (pewnie nie tylko półki).
IMG_20180317_134503.jpg

Że też te pare milimetrów robi aż taką różnicę w prowadzeniu, że warto było to zmieniać...
Dzięki wszystkim za pomoc, temat uważam za zamknięty.
Hałabała

Powrót do NADWOZIE