OTWIERANIE SIEDZENIA BEZ KLUCZYKA

owiewki, lusterka, sety, klamki, lakier, polerki...

zamek siedzenia

Postprzez adamz5 » niedziela, 29 listopada 2009, 11:31

witam .mam maly problem z siedzeniem niemam zamka ktury powinien byc w siedzeniu a i niemam pojecia jak to sie tam mocuje to siedzenie jak byscie mogli przeslac zdjecia siedzenia od strony zamkniecia i tylu gdzie wchodzi zamek czyli calego zadupka od srodka bylbym bardzo wdzieczny ,poniewaz niemam pojecia co kupic ,a i mam slaby chamulec przedni ,klocki blokuja mi kolo lekko rekojesc chamulca jest bardzo miekka ? czy to moze byc pompa ?dzieki za popowiedzi
adamz5

Postprzez zolwik » niedziela, 29 listopada 2009, 11:37

Dwa różne pytania w jednym temacie ,to może być kaszana .
Jeśli chodzi o heble to jakie masz klocki 'stan' kiedy wymieniany płyn hamulcowy?
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez adamz5 » niedziela, 29 listopada 2009, 11:48

zolwik napisał(a):Dwa różne pytania w jednym temacie ,to może być kaszana .
Jeśli chodzi o heble to jakie masz klocki 'stan' kiedy wymieniany płyn hamulcowy?
klocki spoko wygladaja dobrze ,plyn wymieniony
adamz5

Postprzez guardian_angel » niedziela, 29 listopada 2009, 12:48

Jeśli chodzi o zamek to rozumiem że masz zatrzaśniete siedzenie, nie masz zamka i nie możesz otworzyć kanapy ?

Skoro klocki sa dobre, płyn świerzy, tarcze są ok, to znaczy że źle odpowietrzyłeś heble, w układzie jest powietrze co skutecznie obniża sprawnośc hamulców.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Alpha » niedziela, 29 listopada 2009, 20:29

Obrazek

Przekręcasz kluczyk , tym samym ciągnąc linkę , zachaczoną o plastykowy , czarny element . Ten z kolei wciąga zaczepy , i elementy siodła mogą wysunąć się do góry (kolor zielony na rys.).
Pewnie da się otworzyć przez otwór po zamku , przy pomocy zagiętego drutu .

Na obcierające tarcze proponuję nieco rozchylić klocki hamulcowe , i ponownie zahamować . Być może lepiej się ułożą . Minimalnie , delikatnie , tyci-tyci :) mogą obcierać , no ale nie tak żeby zatrzymywały koło .

Miękka klamka ?
Ja czasami odpowietrzam poprzez skręcenie kierownicy w prawo , i pochylenie całej maszyny w prawo , biorę ją na biodro i już jest kąt ~40 stopni . Pozwala to uwolnić powietrze zebrane w zakamarkach połączenia pompy z przewodem . Normalnie jest to najwyższy punkt układu , i nie ma możliwości wydostać się , poprzez pochylelenie powodujemy ze powietrze wypłynie do zbiorniczka płynu hamulcowego .

Zapowietrzone zaciski odpowietrzam normalnie -odpowietrznikami ( umieszczonymi w najwyższym miejscu zacisku ). Ale i tak po wymianie klocków , kiedy to do czyszczenia trzeba było okręcać je na wszystkie strony , stwierdziłem super twardą klamkę - widać powietrze i tak gdzieś się gromadziło , ruchy zaciskiem załatwiło sprawę
Ostatnio edytowano poniedziałek, 30 listopada 2009, 11:57 przez Alpha, łącznie edytowano 2 razy
Alpha

Postprzez adamz5 » poniedziałek, 30 listopada 2009, 07:14

takiej odpowiedzi wlasnie szukalem ,dzieki ya to zdjecie,bardyo mi to pomoglo pryznajmniej wiem co mam kupic,dzieki jescze raz :brawo: :brawo: :D :D :D :D
adamz5

Postprzez bboy4 » sobota, 9 stycznia 2010, 09:56

Znowu wydarzyła mi się przykra sprawa - Zgubiłem Kluczyk gdzieś w Krakowie - Napewno się już nie znajdzie tego jestem pewien

Moto stoi w garażu na blokadzie kierownicy - Dorobiłem kluczyk z zamka od wlewu paliwa - Pasuje i otwiera zarówno wlew w baku paliwa jak i w zadupku otwiera siedzenie...

W stacyjce też pasuje ale nie chce zdjąć blokady kierownicy... Mogę przekręcić jedynie na "dół" czyli w pozycje postojówki na blokadzie. Do góry nie idzie... Jest krótszy niż oryginał ale nie wiem czy to ma znaczenie....

Czyżbym musiał ponownie rozwiercać i psuć stacyjke i wkładać nową czy macie jakieś podpowiedzi??

Jak już wyjde z tej sytuacji to dorabiam od ręki 3 zapasowe klucze!!
Ostatnio edytowano sobota, 9 stycznia 2010, 10:04 przez bboy4, łącznie edytowano 2 razy
bboy4

Postprzez guardian_angel » sobota, 9 stycznia 2010, 19:01

Jeśli ten dorobiony kluczyk jest krótszy to na pewno nie odblokujesz kierownicy, bo żeby to zrobić trzeba przecież mocno wcisnąć kluczyk w stacyjkę i obrócić.
Na postojówki też wciskasz ale płyciej więc wystarcza ta długość kluczyka, jak równiez do zamka w siedzeniu i zamka od wlewu paliwa, a do blokady widocznie ten kluczyk nie dochodzi. Postaraj się dorobic jeszcze raz, ale dłuższy, może spróbuj u innego ślusarza.
guardian_angel

Postprzez Alpha » niedziela, 10 stycznia 2010, 17:38

Skoro w lewo poszedł , to znaczy że zapadki się odblokowały i klucz pasuje . W prawo klucz widocznie nie jest taki idealny , może pomóc poruszanie kluczem . Lub może kierownica oparła się swoim ciężarem na języczku blokady , zamiast na ograniczniku skrętu - w tym wypadku wystarczy lekko unieść kierownicę w czasie przekręcania kluczykiem . U mnie z powodu shimmi ogranicznik się wgniótł , i trzeba właśnie minimalnie skręcić kierownicą w prawo .

Spróbuj też przesmarować zamek np WD 40 .
Alpha

Postprzez TasmaN » niedziela, 10 stycznia 2010, 17:49

nie wiem czy to w kazdej sztuce, ale u mnie jest tak, ze musze kluczyk lekko do gory popchnac zeby blokada puscila. To znaczy nie do siebie (wyciaganie) tylko do gory (w kier przzodu moto).
TasmaN

Postprzez Byniu » niedziela, 10 stycznia 2010, 20:06

ja też mam dorabiany kluczyk ,mi się to wydawało normalne że na zablokowanej kierownicy muszę docisnąć kluczyk bo nie dociskając go nie przekręcił bym nim :roll:
No risk no fun
Byniu

Postprzez firefox » niedziela, 10 stycznia 2010, 20:57

Wciskanie kluczyka do stacyjki zeby odblokowac to standard :p
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez TasmaN » niedziela, 10 stycznia 2010, 21:11

w Hayce chyba inaczej sie to odbywa ;p :D :D :D :D
TasmaN

Postprzez miki1406 » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 09:47

Swoją drogą BBoy4 gratuluje roztargnienia :P Dorabiałeś kluczyk pewnie pod korek wlewu paliwa, albo zamek schowka... Musisz wyjąć stacyjkę i z nią pojechać do "dorabiacza""kluczmajstra" :lol:
miki1406

Postprzez bboy4 » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 11:48

Tak dorabiałem pod korek wlewu paliwa - Tak czułem że mimo wszystko nie będzie działał w stacyjce... Nie wiem czy jest sens żeby kombinowac z długością kluczyka skoro jest dorobiony z wlewu paliwa....

Niestety nie wyjmę stacyjki żeby z nią pojechać do dorobienia bo jest na blokadzie kierownicy i nie idzie jej wyjąć... Trzeba ją popsuć żeby żeby wyjąć i kupić drugą stacyjke z kluczami :evil:
bboy4

Postprzez miki1406 » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 15:34

Zawsze możesz pogadać z kluczmagikiem, żeby przyjechał i zrobił coś na zasadzie awaryjnego otwierania auta... Jak odblokuje stacyjkę to daj mu ją na warsztat i coś ci tam wymodzi... o ile jest ambitny... :P
miki1406

Postprzez Byniu » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 21:57

firefox napisał(a):Wciskanie kluczyka do stacyjki zeby odblokowac to standard :p

No faktycznie :shock: :)
No risk no fun
Byniu

Postprzez bboy4 » środa, 13 stycznia 2010, 11:20

Nic nie idzie w tej chwili zrobić - Czyli drugi raz będę wiercił stacyjke i montował używke z allegro... Koszty zakupu mnie tak nie denerwują jak robocizna i rozbebrywanie moto :evil:
bboy4

Postprzez firefox » środa, 13 stycznia 2010, 11:58

No ale jak wlozysz inna stacyjke to bedziesz mial inny klucz a to oznacza, ze bedziesz mial jeden kluczyk od stacyjki i drugi od wlewu i zadupka tak ?
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez guardian_angel » środa, 13 stycznia 2010, 12:07

firefox, nie otworzysz wlewu i zadupka innym kluczem tylko takim jak jest do stacyjki, jak by tak było to można by śrubokrętem otworzyć. Znam takich magików co tak potrafią. :)
guardian_angel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do NADWOZIE