Przełożenia napedu

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Przełożenia napedu

Postprzez wicia23 » środa, 17 czerwca 2015, 08:29

Temat już jest o napędzie, tj łańcuchu i zębakach więc wszyscy mogą sobie poczytać o tym jakie firmy są polecane oraz jakie przełożenia pokazuje serwisówka.
Np.
-GSX600F '98-02 - 15/47/118
-GSX750F '98-02 - 15/45/116
Sporo ludków ma inne przełożenia pozakładane. Jest fajna stronka do przeliczania prędkości itp. po zmianie przełożeń ale myślę o odczuciach w praktyce. Ze swojego doświadczenia:
miałem 15/45 i moto wydawało się bardziej mułowate i miało mniejszy V-max licznikowy niż obecnie na 15/47 co jest wbrew torii. Jakie macie przełożenia u siebie ?
wicia23

Re: Przełożenia napedu

Postprzez cosinus » środa, 24 czerwca 2015, 19:35

wicia23 napisał(a):miałem 15/45 i moto wydawało się bardziej mułowate i miało mniejszy V-max licznikowy niż obecnie na 15/47 co jest wbrew torii. Jakie macie przełożenia u siebie ?

Na 15/47 przekazywany ma koło moment jest +4% większy (kosztem prędkości) obrotowej. Szóstka z piątką są zestopniowane na +12% więc taka zmiana to 1/3 najwyższych biegów, myślę że mało odczuwalne.

a) Szóstka jest nadbiegiem i nie musi osiągać maksymalnych obrotów, może braknąć siły na opór powietrza i przyspieszanie, więc na Vmax może to wpływac różnie.
b) w tych motocyklach prędkościomierz jest brany z okolic zebatki więc się oszukuje (przednia zębatka zapieprza ci teraz 4% szybciej)

W gieesce wymieniłem przy okazji zębatkę przód na większy moment (w obrębie dwóch dopuszczalnych, różnica 6-7%) i nie mogę potwierdzić że to odczułem. A tam prędkościomierz brał z przedniego koła więc zębatki nie miały nic do rzeczy.

wicia23 napisał(a): Jakie macie przełożenia u siebie ?

Szczerze? Nie wiem, kupiłem z nówka napędem więc długo nie będę się zastanawiał.
Ale kiedyś ruszając na skrzyżowaniu czułem jak "ulżyło" na przednim kole, wystarczy ;)
było GS 500, jest srebrne GSX750F
cosinus

Postprzez wicia23 » środa, 24 czerwca 2015, 20:31

W weekend zmieniałem napęd i znowu założyłem standard tj. 15/45
Czuć to i to wyraźnie, że moto jest bardziej ospałe. V-maxa jeszcze nie miałem okazji testować ale na odcinku gdzie bez problemu miałem 200-210 teraz ledwo 190 łapie. Oczywiście mowa o wskazaniach licznika więc nie wiem na ile ma to związek z prędkością rzeczywistą ale da się to odczuć. Teraz trochę żałuje, że nie wsadziłem 15//47 :(
wicia23

Postprzez cosinus » środa, 24 czerwca 2015, 20:36

Wiesz .. "odczuwanie prędkości" z jest różnych zmysłów .... z głosu silnika, wibracji, ilość wykonanych zmian biegów itd przy "mocniejszym" przełożeniu maszyna tego typu wcześnie osiąga wyższe obroty a) bo ma wiekszy moment b) bo obiektywnie to mniejsza prędkość, łatwiej o wrażenie szybkości.

Jako obiektywny bym traktował np gps (w stabilnych warunkach)
było GS 500, jest srebrne GSX750F
cosinus

Powrót do UKŁAD JEZDNY