wicia23 napisał(a):miałem 15/45 i moto wydawało się bardziej mułowate i miało mniejszy V-max licznikowy niż obecnie na 15/47 co jest wbrew torii. Jakie macie przełożenia u siebie ?
Na 15/47 przekazywany ma koło moment jest +4% większy (kosztem prędkości) obrotowej. Szóstka z piątką są zestopniowane na +12% więc taka zmiana to 1/3 najwyższych biegów, myślę że mało odczuwalne.
a) Szóstka jest nadbiegiem i nie musi osiągać maksymalnych obrotów, może braknąć siły na opór powietrza i przyspieszanie, więc na Vmax może to wpływac różnie.
b) w tych motocyklach prędkościomierz jest brany z okolic zebatki więc się oszukuje (przednia zębatka zapieprza ci teraz 4% szybciej)
W gieesce wymieniłem przy okazji zębatkę przód na większy moment (w obrębie dwóch dopuszczalnych, różnica 6-7%) i nie mogę potwierdzić że to odczułem. A tam prędkościomierz brał z przedniego koła więc zębatki nie miały nic do rzeczy.
wicia23 napisał(a): Jakie macie przełożenia u siebie ?
Szczerze? Nie wiem, kupiłem z nówka napędem więc długo nie będę się zastanawiał.
Ale kiedyś ruszając na skrzyżowaniu czułem jak "ulżyło" na przednim kole, wystarczy